Sorin Ducaru: Republica Moldova a soliciat să fie parte a proietului ,,Telemedicina” // INTERVIU

Republica Moldova, alături de alte 4 state beneficiază de asistenţă medicală în cadrul proiectului ,,Telemedicina”, iniţiat de Alianţa Nord-Atlantică.  Asistentul Secretarului General NATO, Sorin DUCARU,  oferă detalii.

Domnule ambasador, vă rog pentru început să ne oferiţi câteva detalii, poate cele mai importante, despre  proiectul ,,Telemedicina”, care face parte din Programul ,, Ştiinţă pentru Pace şi Securitate”.

Proiectul reuneşte colaborarea a două ţări NATO, respectiv SUA şi România, precum şi 3 state partenere – Republica Moldova, Finlanda şi Ucraina. Are ca scop crearea unui proiect pilot, unei reţele pentru telemedicină între aceste state, deci  o reţea multinaţională pentru servicii de telemedicină. Ce înseamnă asta ? De fapt Telemedicina creează o legătură, prin folosirea mijloacelor de comunicaţie cele mai modern, între o persoană care are nevoie de ajutor medical, o persoană rănită, într-o situaţie de urgenţă, calamitate naturală, cutremur şi o expertiză aflată la distanţă. În astfel de situaţie, de obicei, sunt ambulanţele şi paramedicii care ajung la persoanele rănite şi sunt multe situaţii în care este nevoie de o expertiză suplimentară de specialitate. Dacă paramedicul este asigurat cu un echipament care îl poate conecta la cabinetul de specialitate, poate, pe de o parte transmite acelui medic câteva date privind situaţia pacientului, cum ar fi cele despre puls, tensiune arterială, rezultatele unor analize locale făcute imediat şi poate primi din partea medicului specialist instruciţiuni, sfaturi care să-l ajute în stabilizare şi chiar salvarea vieţii. Aceasta este esenţa. Sigur, sunt mai multe detalii tehnice, deoarece prin astfel de sisteme de telemedicină se pot transmite imagini, diferite date, se comunică, conexiunile făcându-se prin mai multe metode, prin internet sau prin satelit. În esenţă este vorba de un sistem modern, graţie căruia se pot salva vieţi omeneşti sau ajuta persoane prin acces la experiza medicală de specialitate.

Republica Moldova  a solicitat să fie parte a acestui proiect,  alături de României, SUA, Ucraina, Finlanda în programul de telemedicină sau a fost o propunere a Alianţei?

NATO răspunde la manifestările de interes ale partenerilor. Şi în acest caz, Republica Moldova care participă la mai multe proiecte în cadrul programului ,,Ştiinţă pentru Pace şi Securitate” şi a căpătat în ultimii ani o cunoaştere asupra priorităţilor acestui program, asupra proiectelor aflate pe agendă, aflând de acest proiect care era în pregătire, şi-a manifestat interesul de a participa. A fost o dorinţă a părţii moldovene, onorată de toţi partenerii aflaţi în acest proiect.

Republicii Moldova i-au fost puse anumite condiţii pentru de a fi încadrată  în acest proiect?

Asemenea proeicte nu se derulează cu punerea de condiţii. Ele, aş spune, sunt dezvoltate printr-o relaţie de parteneriat, pe care NATO poate să o aibă cu o ţară sau alta. Mai ales când este vorba de ţări precum Republica Moldova, care beneficiază şi de un Program  Individual de parteneriat, unde sunt înscrise priorităţile Republicii Moldova, deci aspectele de interes prioritare, NATO încearcă să răspundă acestor priorităţi prin astfel de programe. Or, mai sunt şi alte programe în derulare, cum ar fi ,,Ştiinţă pentru Pace şi Securitate”, proiecte în domeniul securităţii cibernetice,  sau apărării în faţa unor substanţe toxice, cum ar fi antraxul, diverse proiecte de training care au avut loc, fie în domeniul specialiştilor  IT sau specialiştilor care să asigure protecţia în faţa unor substanţe biologice, chimice sau radiologice. Ca să dau doar câteva exemple de proiecte cu participarea partenerilor moldoveni.

Au fost făcute evalurări, analizae ale rezultatelor obţinute până în prezent?

La Cartierul General NATO a avut loc, aş spune, o simulare în timp real, o simulare life a unor conexiuni a modului în care funcţionează această reţea de telemedicină. A fost lansat şi un manual de Telemedicină. În baza acestor prezentări se vor trage anumite concluzii, care vor informa etapa finală a proiectului. Sigur,  ne dorim ca acest proiect să se extindă, participând şi alţi parteneri, eventual să fie cuplat cu alte proiecte  relevante în zona managementului crizelor. Deci, fiecare astfel de eveniment are rolul de evaluare a rezultatelor concrete. Ceea ce aş vrea să subliniez este că toate proiectele sub egida ,,Ştiinţă pentru Pace şi Securitate”  au rolul de a genera rezultate concrete, care să fie de ajutor şi să asigure mai bune condiţii cetăţeanului, fie de medicină, cum este proiectul Telemedicina sau proiecte legate de securitatea în domeniul cibernetic. Deci, nu sunt proiecte cu caracter militar, sunt proiecte cu caracter civil, care au un impact, aş spune, la firul ierbii, de care se por bucura cetăţenii din ţările participante.

Au urma să fie extins acest proiect şi în alte ţări?

În funcţia de manifestarea intereselor şi a altor ţări şi în funcţie de procesul tipic de omologare a unor proiecte sau să spunem a unor faze de continuare a unor proiecte în cadrul NATO, sigur, el poate fi extins.  Deci,  există deschidere  întotdeauna. În cazul în care se manifestă interes, în baza unor evaluări şi a unor resurse suplimentare, pentru că orice extindere înseamnă şi resurse suplimentare, dacă se aprobă, că orice proiect este aprobat la nivelul Comitetului pentru Parteneriate din cadrul NATO, atunci putem vorbi de faze ulterioare, cu participare extinsă.

Anatol CACIUC

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.