Sondaj: e nevoie de un Minister al Diasporei?

În urmă cu trei luni, un partid politic de la Chișinău a elaborat un proiect de lege care prevede constituirea Ministerul Relațiilor cu Diaspora și Reintegrarea Migranților.

Noul minister, conform Partidului Acțiunea Democratică (PAD), urmează să preia unele atribuții ale altor ministere, cum ar fi Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei sau Ministerul Economiei, dorindu-se a fi o structură care va răspunde în fața cetățenilor pentru situația moldovenilor aflați peste hotare.

Pe de o parte, mai mulţi moldoveni, membri ai asociaţiilor din diasporă au declarat public că susţin iniţiativa lansată de PAD. "În privinţa migranţilor, avem nevoie de un Minister care să elaboreze politici publice, şi eventual de anumite Agenţii de stat specializate, care să vegheze implementarea eficientă a politicilor puse la punct de către acest Minister", susţine Dorin Duşciac, reprezentant al diasporei moldoveneşti din Franţa.

De cealaltă parte, alţi reprezentanţi ai diasporei s-au declarat împotriva acestei iniţiative. "Un minister specific ar trebui să se ocupe de lucruri specifice, or numai de specificitate nu putem vorbi în cazul diasporei. Spre exemplu, Ministerul Reintegrării trata o specificitate nesistematică, dar destul de stringentă din punct de vedere al Statului pentru a justifica un minister în afara celor tradiţionale, de ramură. Astăzi funcţia este şi mai importantă: este tratată tocmai de Viceprim-ministru. Ministerul diasporei, în condiţiile actuale…nu ar avea ce face! Ori trebuie să facă tot, dar în cazul acesta de ce avem un premier? Am crea, la sărăcia noastră, încă un cabinet de Ministru fără competenţe clare", susţine Vitalie Vovc.

Voi ce credeţi? În partea dreaptă a site-ului am lansat un sondaj. Aşteptăm să vă exprimaţi părerile prin intermediul acestui sondaj sau, dacă aveţi mai multe argumente care nu pot fi încadrate în unul dintre răspunsurile sondajului, aşteptăm opiniile voastră la [email protected].

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.