Connect with us

Politică

Sondaj: Cinci partide ar ajunge în Parlament dacă duminică ar avea loc alegerile

Publicat

pe

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, în Legislativ ar ajunge cinci partide. Este vorba despre PSRM, PAS, PDM, PCRM și PPDA. Acest lucru rezultă din Barometrul socio-politic, realizat de IMAS. Sondajul arată că a crescut susținerea alegătorilor pentru socialiști, democrați și comuniști. De cealaltă parte, formațiunile de dreapta pierd din încrederea cetățenilor.

Astfel, în favoarea Partidului Socialiștilor ar vota 31,6% din numărul total al participanților la sondaj, dar și 38,9% dintre cei cu opțiune de vot clară. Comparativ cu sondajul din decembrie, intenția de vot din totalul eșantionului chestionat a crescut cu aproape 7 puncte procentuale, dar și cu 6,6 puncte procentuale din numărul celor deciși.

Pentru Partidul Acțiune și Solidaritate ar vota 13,3% din totalul eșantionului (16,3% în decembrie) și 16,4% dintre cei deciși (21,4%).

Partidul Democrat din Moldova se bucură de încrederea a 13,2% dintre persoanele intervievate (12,4%), iar dintre numărul celor deciși – 16,2% (16,1%).

Pe locul trei este Partidul Comuniștilor, cu un scor de 6,5% din eșantion general (5%) și 7,9% dintre cei deciși (6,5% în decembrie).

Încheie clasamentul formațiunilor cu șanse de accedere în Parlament Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, dar numai datorită votului alegătorilor deciși. Astfel, din totalul moldovenilor intervievați, 5,9% sunt gata să voteze pentru PPDA, rata fiind în scădere cu o 0,5 puncte procentuale față de luna decembrie. Totuși, dacă e să luăm în calcul opțiunile de vot ale cetățenilor deciși, PPDA ar obține 7,3%, cu un punct procentual sub rezultatele din decembrie.

Nu au șanse de accedere în Parlament Partidul Nostru, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova și Partidul Șor. În același timp, a crescut numărul moldovenilor care cred că situația din țară poate fi îmbunătățită de PSRM – de la 22% la 28,1%.

13 la sută dintre participanții la sondaj au încredere că lucrurile pot fi schimbare spre bine de PDM (11,9% în decembrie), 11,5% au nominalizat PAS (14,1% acum trei luni), 5,3% își pun speranțele în PPDA (5,8%).

Dintre politicieni, dea cea mai mare încredere se bucură șeful statului, Igor Dodon. 43,8% au apreciat activitatea acestuia cu note de 7-10, comparativ cu 36% în decembrie.

Pe locul doi este premierul Pavel Filip, care a înregistrat o creștere de 3,3 puncte procentuale, până la 36,3%. Acesta este urmat de Silvia Radu, care se bucură de aprecierea a 34,8 la sută dintre participații la sondaj. Liderul PAS, Maia Sandu, este pe locul patru, cu un rating ușor în scădere – 32,6% dintre participanții la sondaj au apreciat activitatea ei cu note de 7-10, comparativ cu 33%, acum trei luni. Președintele PCRM, Vladimir Voronin, este privit cu încredere de 32,1% dintre cei chestionați (24% în decembrie), iar șeful PPDA, Andrei Năstase – de 25,3%, față de 23 la sută, acum trei luni.
Barometrul socio-politic a fost realizat de IMAS în perioada 16 februarie – 6 martie pe un eșantion de 1099 de respondenți din 76 de localități din toată țara. Marja de eroare este de +/-3%.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Ministrul de Externe Tudor Ulianovschi va inaugura Ambasada Republicii Moldova în EAU

Publicat

pe

De către

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, întreprinde, în perioada 8 – 10 mai, o vizită de lucru în Emiratele Arabe Unite (EAU), în cadrul căreia va fi deschisă Ambasada Republicii Moldova în această țară. Ceremonia de inaugurare a misiunii diplomatice este programată pentru data de 10 mai, ora 19.30, în capitala Adu Dhabi.

Agenda de lucru a Ministrului Ulianovschi, pe lângă ceremonia de inaugurare, include un șir de întrevederi bilaterale cu membrii Guvernului EAU, oficiali de diferit rang din emiratele Dubai și Abu Dhabi, participarea la Forumul economic moldo-emirian, precum și o reuniune cu conaționalii stabiliți în acestă țară.

În cadrul discuțiilor vor fi abordate aspectele extinderii dialogului politic între Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite, intensificarea relațiilor comercial-economice, culturale, juridice, etc.

Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Emiratele Arabe Unite au fost stabilite la 21 decembrie 1995, fiind semnate în prezent 7 tratate bilaterale.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în anul 2017 volumul exporturilor moldoveneşti în Emiratele Arabe Unite a însumat 2,47 mln dolari (comparativ cu  788,22 mii dolari în anul 2016), iar volumul importurilor a constituit 1,89 mln dolari (comparativ cu 1,08 mln dolari în anul 2016).

Citește mai departe

Politică

Ion Ceban și Silvia Radu ar ajunge în turul II, obținând aproape același număr de voturi// SONDAJ

Publicat

pe

De către

Candidatul Partidului Socialiștilor Ion Ceban și candidata independentă Silvia Radu ar ajunge în turul doi la alegerile locale noi din 20 mai, obținând aproape același număr de voturi. Cel puțin aceasta arată datele unui sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova.

Potrivit acestuia, pentru candidatul PSRM, Ion Ceban, ar vota 27,6% dintre chișinăuieni, iar pentru Silvia Radu – 27,1%. Cei doi ar fi urmați de candidatul comun al PAS, PLDM și Platforma DA, Andrei Năstase, care ar acuma 13,2% din voturi.

Candidatul Partidului Unității Naționale, Constantin Codreanu ar acumula 3,8%, iar candidatul Partidului Liberal, Valeriu Munteanu cu 2,0%.

De notat că 13,3% dintre locuitorii capitalei au declarat că nu știu pentru cine ar vota la alegerile locale, iar 8,3% dintre respondenți au menționat că nu vor merge la vot.

Sondajul a fost realizat în perioada 21 aprilie – 2 mai, pe un eșantion de 1182 de respondenți din Chișinău.

Citește mai departe

Politică

Politiciana care face slalom printre amenințări și intimidări

Publicat

pe

„Sunt de-o vârstă cu Republica Moldova și independentă de la naștere”, așa răspunde Victoria Butuc când este întrebată câți ani are. De mai mult de șase ani este implicată în politica moldovenească și a depășit deja perioada „luatului peste picior” că ar fi tânără, femeie și că locul ei ar fi acasă.

Victoria Butuc este consilieră locală în satul Dănceni, consilieră raională Ialoveni și asistenta unui deputat în Parlamentul Republicii Moldova. „Să te impui în fața seniorilor este foarte greu. Să demonstrezi că meriți să ai un loc de frunte în lista candidaților pentru consilieri, la fel, este complicat”, povestește tânăra.

Interviul integral îl găsiți pe REPORTAJE.MOLDOVA.ORG

Citește mai departe