Şomerii care beneficiază de ajutor social vor presta, la solicitarea primarului, activităţi comunitare

Şomerii înregistraţi la agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă din cadrul familiilor beneficiare de ajutor social vor presta, la solicitarea primarului, activităţi de interes comunitar.

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii cu privire la ajutorul social, care  potrivit autorilor va avea impact socio-economic prin prisma incluziunii sociale a şomerilor beneficiari de ajutor social, concomitent, sporind valorificarea potenţialului uman.

Tipul lucrărilor, calcularea numărului de ore, evidenţa şi controlul activităţilor de interes comunitar urmează a fi stabilite de Guvern.

Totodată, orele de prestare a activităţilor de interes comunitar se vor calcula proporţional cuantumului ajutorului social de care beneficiază familia, dar nu va depăşi 40 ore pe lună, fiind respectată durata normală a timpului de muncă şi a normelor de securitate şi sănătate în muncă.

Excepţie vor face familiile pentru care suma stabilită a ajutorului social este de până la 30% (288 lei) din nivelul venitului lunar minim garantat (961 lei) sau şomerii din cadrul familiilor beneficiare care se află în una din situaţiile care nu permite antrenarea în activităţi de interes comunitar.

De asemenea, documentul stabileşte responsabilităţile primarului în desfăşurarea activităţilor de interes comunitar, între care: să întocmească anual un plan de acţiuni de interes comunitar şi să ţină evidenţa persoanelor care efectuează aceste activităţi şi a orelor efectuate.

Activităţi de interes comunitar se implementează pe larg în mai multe state, printre care România, Lituania, SUA.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.