Șoferii implicați în accidente rutiere minore vor putea ajunge la o înțelegere amiabilă, fără implicarea Poliției

Șoferii implicați în accidente rutiere soldate doar cu pagube materiale nesemnificative vor putea ajunge la o înțelegere amiabilă, fără implicarea Poliției. În aceste cazuri, șoferii nu vor fi amendați, singura sancțiune fiind majorarea prețului primei de asigurare pentru anul următor.

O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Executiv.

Potrivit proiectului, procedura de constatare amiabilă se aplică dacă în accident sunt implicate doar două vehicule, iar în urma acestuia au fost înregistrate doar pagube materiale nesemnificative, fără vătămări corporale. Este obligatoriu ca ambii șoferi să își dea consimțământul, să aibă la ei poliţa de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto sau certificatul „Carte Verde”, dar și să fixeze circumstanțele producerii accidentului.

Șoferii vor completa formularul de constatare amiabilă, eliberat gratuit de către asigurator. Cererea de despăgubire se depune de către persoana păgubită la asigurătorul persoanei vinovate, cu anexarea formularului semnat de ambele părţi.

Guvernul urmărește simplificarea procedurilor de recuperare a prejudiciilor, excluderea barierelor birocratice și reducerea timpului pe care șoferii sunt nevoiți să-l petreacă la locul accidentului.

Potrivit MAI, echipajele poliţiei, nefiind implicate în documentarea accidentelor neînsemnate, vor fi reamplasate pentru monitorizarea circulaţiei rutiere și menţinerea ordinii publice.

Anual, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 11 mii de accidente rutiere neînsemnate, iar cheltuielile suportate de poliție pentru documentarea acestora se ridică la aproximativ 3,5 milioane de lei pe an.

Anul trecut, accidentele soldate doar cu pagube materiale au constituit 74 % din numărul total de accidente rutiere.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.