Connect with us

Social

Șofer, prins în timp ce se deplasa cu 224 de km/h pe traseul Chișinău – Leușeni

Publicat

pe

Un șofer a fost prins de inspectorii de patrulare în timp ce se deplasa cu 224 de km/h pe traseul Chișinău – Leușeni. Acesta a recunoscut că a condus automobilul cu mult peste limita accesibilă, dar le-a spus oamenilor legii că se grăbea.

Cazul a avut loc pe 5 martie, în apropierea satului Bujor. Șoferul a fost înregistrat de aparatul radar conducând cu 224 de km/h, cu 134 km/h peste viteza legală. Vitezomanul de 32 de ani s-a dovedit a fi locuitor al satului Lărguța, raionul Cantemir și a fost stopat în apropriere de vamă.

Bărbatul s-a ales cu o amendă de 1 200 de lei și 5 puncte de penalizare. Șoferul însă nu este la prima abatere a RCR. La 31 ianuarie 2018, acesta a fost depistat circulând prin Chișinău, ignorând semnalul de interzicere al semaforului.

Inspectoratul Național de Patrulare recomandă șoferilor să respecte limitele legale de viteză stabilite pe sectoarele de drum pe care le parcurg, să nu efectueze depășiri fără să se asigure și să nu conducă în stare de ebrietate.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Andrian Candu: Ne dorim să ne putem bucura peste un an de prima sală polivalentă din Moldova

Publicat

pe

De către

Proiectul de lege care prevede trecerea unui teren de circa 70 ha din comuna Stăuceni, municipiul Chișinău, în categoria de terenuri destinate construcțiilor va fi examinat de Parlament, în ședința de vineri, 23 martie 2018. Biroul permanent a decis, astăzi, includerea acestuia pentru examinare în săptămâna curentă.

Președintele Parlamentului Andrian Candu a spus, după ședință, că prin aprobarea acestui proiect terenul pe care urmează a fi construită Chișinău Arena, prima sală polivalentă din Moldova, ar trece în gestiunea Ministerului Culturii, Educației și Cercetării.

Potrivit lui, este o premieră în Republica Moldova lansarea unui proiect de asemenea grandoare.

”În ultimii 26 de ani nu s-a construit mai nimic important pentru societate, dimpotrivă s-au distrus stadioane, terenuri de joacă și case de cultură. Nu s-a investit suficient în cultură și sport. De aceea mă bucur că zilnic în privința proiectului planificat și anunțat acum două săptămâni se întâmplă câte ceva. Astăzi, acesta este discutat și examinat de Guvern, iar în așa fel planul nostru de acțiuni se realizează cu precizie matematică”, a spus speakerul.

Totodată, Andrian Candu a subliniat că, în conformitate cu planul de acțiuni, urmează desfășurarea concursului internațional și începerea lucrărilor de construcție în lunile iunie-iulie curent, care ar putea dura circa un an de zile.

”Peste un an ne dorim să ne putem bucura de existența Chișinău Arena”, a adăugat președintele Legislativului.

Amintim că un grup de deputați au înregistrat în Parlament un proiect de lege care prevede trecerea unui teren de circa 70 ha din comuna Stăuceni, municipiul Chișinău, în categoria de terenuri destinate construcțiilor.

Arenă polivalentă va permite țării să găzduiască competiții internaționale, concerte și manifestații culturale de anvergură. Chișinău Arena va oferi spațiu de antrenament conform standardelor internaționale, inclusiv pentru sportivii de performanță și va crea un spațiu de valorificare a potențialului tinerilor, oferind noi oportunități și reprezentând un instrument de realizare a drepturilor tinerilor acasă, în Moldova.

Chișinău Arena urmează să fie construită printr-un parteneriat public-privat, cu o capacitate de până la 5 mii de locuri și spații generoase pentru activități sportive, culturale, zonă de antrenamente, piscină olimpică, club de tenis, precum și expoziții, conferințe și întruniri.

Citește mai departe

Social

Ajutorul social și ajutorul pentru perioada rece a anului se vor majora de la 1 aprilie

Publicat

pe

De către

Cuantumul ajutorului social și al ajutorului pentru perioada rece a anului vor crește de la 1 aprilie 2018, urmare a indexării cu 6,6% și majorării venitului lunar minim garantat de la 961 de lei până la 1025 de lei.

Astfel, 51,5 mii de familii (peste 118 mii de beneficiari) vor primi, în medie, ajutor social de 869 de lei pe lună, în creștere cu 42 de lei.

De asemenea, 169 mii de familii (peste 287 mii de persoane) vor beneficia de ajutor în perioada rece a anului în sumă de 315 lei lunar.

În acest scop, în bugetul de stat pentru anul curent sunt alocate mijloace în valoare de circa 820 milioane de lei.

Reamintim că de la 1 aprilie, pensiile pentru limită de vârstă și cele de dizabilitate vor fi indexate cu 6,6%, potrivit unei hotărâri aprobate astăzi de Executiv.

Astfel, mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă se va majora cu 96,36 de lei, pensiile de dizabilitate vor spori în medie cu 75,82 lei, cele de urmaș – cu 50,49 lei, iar pensia participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl va crește în medie cu 201,31 lei. În total, pensii mai mari vor primi circa 715 mii de persoane.

Citește mai departe

Social

Guvernul va aloca peste 57 milioane lei pentru renovarea a șase instituții de învățământ din țară

Publicat

pe

De către

Guvernul a decis astăzi renovarea în acest an a șase instituții de învățământ de tip primar, gimnazial și liceal, din subordinea autorităților publice locale.

Instituțiile care vor fi reabilitate sunt liceele ”Lucian Blaga” din orașul Iargara, raionul Leova, ”Vasile Pîrvan” din comuna Gotești, Cantemir, ”Silvian Lucaci” orașul Costești, raionul Rîșcani, ”Mihai Eminescu” din satul Sipoteni, Călărași, ”Meşterul Manole” din satul Sălcuța, raionul Căușeni și gimnaziul ”Alexandru cel Bun” din comuna Vărzărești, raionul Nisporeni.

În total, pentru reabilitarea acestor școli vor fi alocate circa 57 milioane de lei, mijloace acordate în cadrul proiectului ”Reforma învățământului în Moldova”, realizat cu suportul Băncii Mondiale.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social14 ore în urmă

Andrian Candu: Ne dorim să ne putem bucura peste un an de prima sală polivalentă din Moldova

Proiectul de lege care prevede trecerea unui teren de circa 70 ha din comuna Stăuceni, municipiul Chișinău, în categoria de...

Social16 ore în urmă

Ajutorul social și ajutorul pentru perioada rece a anului se vor majora de la 1 aprilie

Cuantumul ajutorului social și al ajutorului pentru perioada rece a anului vor crește de la 1 aprilie 2018, urmare a...

Social16 ore în urmă

Guvernul va aloca peste 57 milioane lei pentru renovarea a șase instituții de învățământ din țară

Guvernul a decis astăzi renovarea în acest an a șase instituții de învățământ de tip primar, gimnazial și liceal, din...

Economie16 ore în urmă

Agenția Națională Transport Auto va avea mai multe atribuții

Agenția Națională Transport Auto va avea mai multe atribuții.  Astfel, Agenția va exercita controlul de stat al respectării legislației privind...

Social17 ore în urmă

De la 1 aprilie pensiile vor fi indexate cu 6,6%

De la 1 aprilie, pensiile pentru limită de vârstă și cele de dizabilitate vor fi indexate cu 6,6%, potrivit unei...

Copilul meu singur acasa17 ore în urmă

Cine are grijă de copiii străzii?

94. Atâția copii vagabonzi au fost identificați anul trecut pe teritoriul Moldovei. Dintre aceștia, 16 sunt din Chișinău. În 2016,...

Social17 ore în urmă

Rudele persoanelor decorate post-mortem ar putea primi alocații pentru meritele acestora

Soţia/soţul persoanei decorate post-mortem cu ”Ordinul Republicii” sau cu ordinul ”Ştefan cel Mare” ar putea avea dreptul la alocaţii pentru...

Advertisement

Opinii