Connect with us

Social

Șofer beat, scos forțat din automobil de polițiștii din Bălți. A luat de la o spălătorie mașina unui bărbat ca să plece acasă// VIDEO

Publicat

pe

Un bărbat de 49 de ani a pus pe jar polițiștii din Bălți. Aceasta după ce a luat de la spălătoria auto unde lucra automobilul unui bărbat și a pornit spre casă. Șoferul beat a fost reținut în curtea unui bloc de locuit, iar rezultatul alcoolscopic a arătat 1.11 mg/l.

Cazul a avut loc pe 5 iunie, în jurul orei 20:00, când ofițerii de patrulare Nord au fost anunțați că pe o stradă din municipiul Bălți, șoferul unui automobil de model „Dacia Logan” este suspectat că ar fi în stare de ebrietate la volan.

Imediat, în direcția dată au fost îndreptați inspectorii de patrulare, care au observat mașina anunțată.

Șoferul se deplasa cu viteză excesivă, iar la cerințele legale de a stopa, conducătorul nu a oprit.

 În curtea unui bloc de locuit, angajații INP au scos forțat din automobil șoferul suspect. Acesta s-a dovedit un bărbat de 49 de ani, locuitor al orașului Bălți.

Fiind supus testului alcoolscopic, rezultatul a arătat 1.11 mg/l. Șoferul le-a spus ofițerilor de patrulare că este angajat  la o spălătorie auto din oraș și,fără permisiunea proprietarului automobilului, a luat mașina pentru a pleca acasă.

La locul reținerii a fost chemată grupa operativă pentru documentare.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Smartphone-uri, tablete, drone, în valoare de 680 mii lei, ridicate la un bărbat. A fost reținut pe peronul gării din Chișinău

Publicat

pe

De către

Un locuitor al municipiului Chișinău este figurantul principal într-un dosar penal, după ce subdiviziunile specializate ale Vămii au probat faptul că acesta, în complicitate cu mai multe persoane în curs de identificare, au introdus ilegal în țară, cu trenul de pe ruta Moscova-Chişinău, dispozitive electronice destinate comercializării prin intermediul site-urilor specializate.

Documentările au durat circa două luni, perioadă în care, serviciile operative ale Vămii, în comun cu procurorii PCCOCS au acumulat suficiente materiale incriminatorii prin care este probată implicarea principalului suspect în săvârșirea infracțiunii de contrabandă.

Suspectul a fost reținut în flagrant pe peronul gării din Chișinău.

Ulterior, în cadrul perchezițiilor operate la domiciliul acestuia, ofițerii vamali au descoperit  mai multe loturi de dispozitive electronice marca Samsung și iPhone, procurate din Ucraina și introduse în țară fără a fi declarate. Este vorba despre telefoane mobile de tip smartphone, laptopuri, tablete, ceasuri electronice, căști, boxe și drone, precum și accesorii pentru acestea.

Valoarea în vamă a mărfurilor reținute în timpul flagrantului și perchezițiilor desfășurate a fost evaluată la peste 680 000 lei.

În cadrul audierilor, inculpatul și-a recunoscut vina și a colaborat cu organul de urmărire penală. Cauza penală în privința acestuia a fost expediată în instanța de judecată.

Cercetările continuă în vederea identificării și tragerii la răspundere a tuturor persoanelor implicate sau cu tangență la acest caz. În cazul demonstrării culpabilității, toți cei implicați riscă închisoare pe un termen de până la 10 ani.

Citește mai departe

Social

Astronomia prin Realitate Virtuală, matematica distractivă și fizica experimentală. Află ce cursuri poate studia copilul tău la TwentyTu

Publicat

pe

De către

Cum induci curentul electric cu un cartof sau o lămâie, cum rezolvi ecuații cu personaje de poveste sau cum poți călători în spațiul cosmic prin realitatea virtuală? Sunt doar câteva dintre experiențele pe care le vor trăi elevii din Moldova la cursurile TwentyTu – cel mai ambițios proiect nonprofit din domeniul educației, lansat de către „Tekwill”, Centrul de excelență din domeniul TIC. Curriculumul inovativ include discipline din 10 domenii ale viitorului, care vin să răspundă necesităților de cunoaștere ale copiilor și adolescenților de astăzi.

„Știința este foarte practică, distractivă și mereu fascinantă, trebuie doar să le stârnim curiozitatea celor mici cu lucruri noi. Prin intermediul proiectului TwentyTu vrem să le oferim cât mai multor copii, atât din mediul urban, cât și rural, oportunitatea  de a cunoaște disciplinele școlare altfel decât până acum. Cursurile absolut gratuite vor fi orientate pe învățarea practică, dezvoltarea creativității și logicii, cultivarea spiritului de echipă. Aceste abilități ne vor permite să creștem o generație de elevi adaptată cerințelor viitorului.”

Proiectul TwentyTu va oferi cursuri extracurriculare în domeniile viitorului, destinate copiilor (7-12 ani) și adolescenților (13-19 ani), care vor fi livrate atât online, cât și offline cu ajutorul noilor tehnologii și gadgeturi, precum tablete, laptopuri, telefoane sau ochelari VR.

Unul din cele mai importante compartimente ale cursurilor livrate vor fi destinate copiilor cu vârsta cuprinsă între 7 și 12 ani, pe parcursul cărora discplinile școlare vor fi predate într-un mod interactiv, care explică aplicabilitatea practică a teoriei.  Astfel, printre disciplinele școlare destinate micilor discipoli se număra matematică distractivă, fizică experimentală, astronomie prin VR (realitate virtuală).

La cursul de matematică distractivă, elevii vor învăța și se vor convinge cu ajutorul jocurilor, a ghicitorilor și a altor instrumente practice că teoremele, ecuațiile și operațiile matematice sunt aplicate în viața cotidiană. Toate aceste activități vor contribui la dezvoltarea gândirii creative și a învățării practice.

Fizica experimentală va fi explicată pe înțelesul elevilor în baza experimentelor care le vastimula permanent interesul și care îi va convinge că această știință nu este una abstractă.

Astronomia VR (realitate virtuală) le va oferi elevilor posibilitatea de a simula o călătorie printre corpurile cerești, ceea ce le va da senzația că acestea sunt aproape reale.

TwentyTu prevede și cursuri pentru adolescenți în domenii precum robotică, programare interactivă, aplicații mobile, dezvoltare personală sau antreperenoriat. Află mai multe pe www.twentytu.md.

Astfel, până la sfârșitul anului 2022, cca 80.000 de elevi ar putea deveni beneficiarii acestui program fără precedent. Pentru a atinge aceste obiective, echipa Tekwill desfășoară în prezent o amplă campanie de colectare de fonduri. 500.000 euro este suma necesară pentru dezvoltarea cursurilor, a programului de studiu, dar și pentru instruirea profesorilor ca să aplice metodele moderne la predarea materiilor.

Intră pe www.twentytu.md și contribuie la transformarea educației din Moldova. Oferă-le copiilor din țara noastră posibilitatea de a studia disciplinele viitorului!

Despre TwentyTu

TwentyTu este primul proiect nonprofit din țara noastră, care și-a propus să transforme educația din Moldova. Astfel, până în anul 2022, cel puțin 80.000 de elevi vor avea posibilitatea să participe la cursuri interactive, care le vor oferi abilități practice și aplicabile în peste 10 domenii ale viitorului. Iar pentru ca școala să devină mai atractivă, și 2200 de profesori vor beneficia de instruire despre cum să aplice metodele moderne la predarea materiilor.

TwentyTu este un proiect care nu substituie programele școlare, ci reprezintă un program extracurricular, care vine să ofere noi posibilități de cunoaștere copiilor și profesorilor. Acesta a fost creat de Tekwill – expert recunoscut în dezvoltarea programelor educaționale, care acoperă o gamă largă de subiecte/materii, de la tehnologii de bază, până la cele mai actuale trenduri în domeniu, cu accent pe proiectele practice. În mai puțin de 2 ani, peste 17.000 de persoane au beneficiat de programele educative ale centrului.

Citește mai departe

Social

Învăţământul militar, evaluat de experţi NATO

Publicat

pe

De către

Un grup de experţi NATO se află, în perioada 5-7 iunie, în Republica Moldova. Vizita se desfăşoară în contextul implementării programului de modernizare a învăţământului militar (DEEP) în Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” (AMFA).

Potrivit rectorului AMFA, colonel Sergiu Plop, vizita are ca scop evaluarea procesului de studii în instituţia de învăţământ pentru anul universitar 2017 – 2018 şi stabilirea obiectivelor pentru anul de studii 2018-2019.

Sergiu Plop a specificat că experţii NATO au planificate întrevederi cu  generalul de brigadă Igor Cutie, comandant al Armatei Naţionale, reprezentanţii Ministerului Apărării şi Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, în cadrul cărora vor discuta despre realizările în domeniul învăţământului militar din Republica Moldova prin intermediul programului DEEP şi perspectivele de colaborare în acest sector.

Programul de Consolidare a Instruirii în domeniul Apărării (DEEP) a demarat în anul 2009 şi are ca obiectiv modernizarea învăţământului militar din ţara noastră.

Citește mai departe