Societatile pe actiuni nu vor mai fi obligate sa utilizeze 30% din profit pentru achitarea dividendelor

Societatile pe actiuni nu vor mai fi obligate sa utilizeze cel putin 30% din profitul anual, pentru plata dividendelor, dupa ce Parlamentul a anulat, joi, 4 mai, propria decizie, adoptata in 2004, prin care a stabilit aceasta obligatiune.

in anul 2004, Legislativul a adoptat un proiect de lege in acest sens, ca "sa protejeze micii actionari, care in ultimii 10-15 ani nu au primit nici un banut pentru actiunile lor sau au primit sume pur simbolice". Deputatii au revenit la problema, dupa ce presedintele Vladimir Voronin a refuzat sa promulge legea respectiva.

in mesajul sau catre Parlament, seful statului a mentionat ca legea "contravine unor prevederi din Constitutie, iar eficienta ei economica este indoielnica".

Vladimir Voronin a facut trimitere la art. 126, alineatul 2 din Constitutie, conform caruia "statul trebuie sa asigure libertatea comertului si activitatii de intreprinzator, protectia concurentei loiale, crearea unui cadru favorabil valorificarii tuturor factorilor de productie".

De asemenea, el a invocat Legea privind societatile pe actiuni care prevede ca "adunarea generala a actionarilor hotaraste cu privire la repartizarea profitului anual", precum si "dreptul exclusiv al actionarilor de a lua decizii privind repartizarea venitului, inclusiv plata dividendelor", se arata in mesajul presedintelui republicii.

Voronin a atentionat asupra faptului ca obligarea societatilor pe actiuni sa directioneze cel putin 30% din profit la plata dividendelor ar putea afecta procesul investitional.

Parlamentarii au sustinut argumentele presedintelui. Totodata, deputatul Victor Stepaniuc care a elaborat si a promovat aceasta lege in Parlamentul precedent a spus ca, "desi exista unele impedimente de ordin constitutional si Parlamentul acum trebuie sa-si revizuiasca pozitia, problema achitarii dividendelor catre micii actionari ramine si va trebui solutionata in viitor".

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.