Connect with us

Politică

Socialiștii protestează în fața Curții Constituționale. Aceștia scandează „Vrem dreptate”, „Moldova-stat de drept”// VIDEO

Publicat

pe

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova organizează o acțiune de protest în fața Curții Constituționale, unde astăzi se va examina o sesizare a șapte deputați ai Partidului Liberal care pretind că obligativitatea utilizării limbii ruse, dar și traducerea documentelor și actelor publice în această limbă ar contraveni Constituției.

Socialiștii scandează „Vrem dreptate”, „Moldova-stat de drept”, numindu-i pe liberali „barbari de dreapta”.

PSRM a declarat că, condamnă inițiativa Partidului Liberal privind legile care reglementează statutul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică, catalogând-o drept„ o provocare iresponsabilă din partea partidului agonizat al lui Mihai Ghimpu”, se arată într-o declarație a formațiunii.

Potrivit socialiștilor, liberalii încearcă să acapareze atenția datorită răspândirii în societatea noastră „a urii și a intoleranței etnice, provocând conflictele cu tentă etnică”.

„ Statutul limbii moldovenești și statutul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică este baza unui consens național, a stabilității civile în societatea noastră multietnică. Garanția conservării, dezvoltării și funcționării limbii ruse și a altor limbi în țara noastră este prevăzută în Constituția Republicii Moldova. Orice încercare de a schimba această lege și de a ignora principiile unui consens național va duce la destabilizarea societății, care poate duce la consecințe imprevizibile”, se arată în declarația PSRM.

Partidul Socialiștilor a declarat că susține inviolabilitatea tuturor prevederilor Legii privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv dispoziția privind statutul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică.De asemenea, socialiștii au făcut un apel către toate forțele politice și civice de a se uni și „de a proteja pacea interetnică”.

De notat că în sesizarea depusă, deputații Partidului Liberal susțin că includerea limbii ruse în cerințele prevăzute de cele cinci legi contestate ar încălca dreptul la egalitate al tuturor cetățenilor în fața legii, așa cum etnia rusă ar constitui doar 4% din populația Republicii Moldova (conform datelor ultimului recensământ publicat), iar în acest fel obligativitatea utilizării limbii ruse instituie un tratament diferențiat pentru vorbirea celorlalte limbi minoritare.

Potrivit autorilor sesizării, „niciun act internațional din domeniul protecției drepturilor persoanelor care aparțin minorităților naționale nu consacră dreptul de a comunica cu autoritățile publice în altă limbă decât cea oficială/oficiale, excepție fiind zonele locuite tradițional sau în număr substanțial de astfel de persoane, unde, în anumite condiții, în relațiile cu autoritățile publice poate fi utilizată limba minoritară”.

De asemenea, deputații liberali semnalează că aceste legi ar încălca dreptul cetățenilor consacrat în Constituție privind păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor etnice, culturale și lingvistice.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

ZdG: Cu ce avere vine Andrei Năstase la Primărie

Publicat

pe

De către

Andrei Năstase, noul primar ales al municipiului Chişinău, locuiește într-un imobil de lux din or. Codru, mun. Chișinău. Oficial, conform actelor cadastrale, imobilul aparţine mamei sale pensionare. Politicianul spune că a înscris casa pe numele mamei sale pentru a se proteja de „regimul” cu care luptă, scrie Ziarul de Gardă.

Potrivit declarației de avere depusă recent la Comisia Electorală Centrală (CEC), Năstase declară că, în 2017, nu a obţinut niciun venit din activitatea profesională. În schimb, acesta a obţinut 35 de mii de euro din vânzarea unui automobil, iar soţia şi copiii săi, care locuiesc în Germania, au adunat, în 2017, alte 77 de mii de euro din salariu și indemnizații.

Cele „10 case” ale lui Năstase

Noul primar ales, Andrei Năstase, locuieşte într-un imobil din orașul Codru, din componența municipiului Chişinău. Oficial, conform datelor cadastrale, imobilul valorează 2,23 milioane de lei şi are o suprafaţă de 156 m.p., fiind dată în exploatare în 2014. Casa este însă înregistrată pe numele mamei sale, Anna, de 79 de ani, care locuieşte în satul ei de baştină, Mândreşti, Teleneşti.

„Când am început să-mi construiesc casa, era o perioadă foarte tulbure, când m-am luat la luptă cu acest regim care, pe de o parte, îşi zicea pro-european, iar pe de altă parte, jefuia oamenii, îi deposeda de afaceri. Atunci am zis că, dacă ies în spaţiul public şi mă bat cu ei, atunci trebuie să mă protejez. N-am făcut nimic altceva decât să mă protejez şi mi-am protejat ceea ce aveam mai scump – casa familiei mele”, explică Năstase de ce a înscris casa pe numele mamei sale pensionare.

Deşi în declaraţia cu privire la venituri şi proprietate depusă în 2016 la Comisia Electorală Centrală (CEC) liderul PPDA indica 10 construcţii la categoria „case de locuit”, în realitate, Năstase este proprietarul sau co-proprietarul a doar 3 case, celelalte 7 fiind construcţii accesorii şi anexe.

Astfel, pe lângă casa de la Codru, în care locuieşte, Năstase este şi proprietarul casei părinteşti de la Mândreşti, care i-a fost lăsată drept moştenire cu toate anexele sale.

De asemenea, familia lui Năstase a primit drept moştenire și 2/3 din casa părinţilor soţiei sale, din Bubuieci, mun. Chişinău.

Veniturile familiei Năstase în 2017

Conform declaraţiei de avere şi interese personale depusă la CEC pe 3 aprilie 2018, Andrei Năstase nu a avut niciun venit de la locul de muncă în 2017, acesta declarând anterior că, odată cu intrarea în politică, şi-a suspendat licenţa de avocat. În schimb, Năstase declară că a obţinut 35 de mii de euro din vânzarea unui Mercedes pe care-l avea în proprietate. Totodată, soţia acestuia, Angela, care locuieşte împreună cu copiii familiei Năstase în Germania, a avut, în 2017, un venit anual de 63 584 de euro de la o companie germană.

Textul integral al investigației poate fi citit AICI.

Citește mai departe

Politică

Nata Albot: Noul primar al capitalei trebuie să fie un Superman

Publicat

pe

De către

Activista civică Nata Albot susține că noul primar al capitalei trebuie să fie un Superman ca să “le tragă țeapă nemernicilor și să reușească într-un an nu doar să nu eșueze, ci chiar să convingă chișinăuienii că au făcut o alegere bună”.

„Având în vedere că Moldova nu este o țară liberă și democratică, ar trebui să fim naivi ca să credem că victoria lui Andrei Năstase este una firească și binemeritată. Chiar și dacă era așa, la ora actuală lucrurile stau atât de prost în Moldova, încât nimeni de bună voie nu ar fi lăsat Chișinăul în mâinile opoziției, fără un scop meschin. Iar scopul meschin nu e doar unul. Sunt mai multe. Să decapiteze opoziția, să arate cât e de incompetentă și lipsită de viziune, să accentuieze populismul și lipsa unei echipe cu expertiză în spate, să genereze tensiuni între partidele care au făcut coaliție”, a declarat Nata Albot.

Aceasta a menționat că deși Andrei Năstase nu este un superman, ar putea deveni.

„Trebuie să fii Superman ca să le tragi țeapa nemernicilor și să reușești într-un an nu doar să nu eșuiezi, ci chiar să covingi chișinăuienii că au făcut o alegere bună. Or noi demult nu mai credem în alegeri bune. Și încă o lovitură sub centură oamenilor cu optimismul la pământ este tot ce le trebuie mafioților care au pus laba pe Moldova. Dragă Andrei Nastase, felicitări! Tu nu ești Superman, dar ai putea deveni într-un an dacă vei aduna o echipă, care să te ajute să faci măcar câteva lucruri bune pentru Chișinău. Câteva, dar bune. Nu te râșchira la multe, nu ne promite nimic. Alege câțiva oameni de încrede și profesioniști și fii un bun manager. Contează pe oamenii care azi te-au votat. Ei cel mai mult își doresc ca tu să reușești și cel mai mult să tem că iar să li se va trage țeapa”, a mai scris Nata Albot.

Menționăm că în urma celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi, noul primar al Chișinăului a fost ales candidatul comun PDA, PAS și PLDM, Andrei Năstase.

Citește mai departe

Politică

Igor Dodon: În Chișinău s-a dat iarăși un vot geopolitic, s-a votat ideologia, nu competența managerială reală

Publicat

pe

De către

Președintele Igor Dodon a declarat că, în cadrul turului doi al alegerilor locale pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, s-a dat un vot geopolitic, s-a votat ideologia, nu competența managerială reală.

Potrivit lui Dodon, deși pe durata mandatului de primar orășenii se plâng de gropi, de canalizare proastă, de construcții ilegale, de corupție și servcii necalitative, în campania electorală mulți dintre ei s-au arătat preocupați de probleme politice abstracte, nu de problemele reale ale orașului.

„Acesta este un fenomen regretabil, care se repetă a câta oară, spre nefericirea tot a orășenilor, care pătimesc apoi patru ani de pe urma acestor preferințe emoționale de-o zi”, a menționat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook..

El și-a exprimat speranța că noul primar nu va permite „degradarea catastrofală a orașului și va demonstra că îi pasă de soarta Chișinăului”.

„De altfel, Dorin Chirtoacă a fost un primar atît de prost, încît oricare alt primar de pe dreapta, inclusiv Andrei Năstase, ar putea fi o perioadă avantajat de comparația cu predecesorul său liberal”, a mai spus Igor Dodon.

De alrfel, potrivit lui Dodon, pentru Andrei Năstase aceasta a fost „o victorie „a lui Pyrrhusl”, deoarece îi va dezvălui caracterul populist și incompetența, totodată îl va îndepărta de bătălii politice mai importante pentru el”.

Precizăm că după procesarea a o sută procente din procesele verbale, Andrei Năstase a câștigat alegerile pentru fotoliul de primar al Chișinăului. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, Năstase a acumulat 52.57 de procente din numărul total de voturi, iar contracandidatul său Ion Ceban – 47,43%.

Citește mai departe