Situaţia presei scrise din regiunea transnistreană/ STUDIU

În regiunea transnistreană apar trei publicaţii finanţate din bugetul unităţii administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, şi anume: cotidianul de limbă rusă „Pridnestrovie”, săptămânalul de limbă română „Adevărul Nistran” şi ziarul de limbă ucraineană „Gomin”. Studiul elaborat de Asociaţia Promo Lex în colaborare cu Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului relevă faptul că pe parcursul anului 2011 aceste publicaţii au continuat să acorde o atenţie deosebită relațiilor bilaterale dintre Rusia și autoritățile de la Tiraspol, precum şi subiectelor ce ţin de „misiunea de menţinere a păcii” a Federației Ruse în regiunea transnistreană.

Singurul ziar de limbă română (cu grafie chirilică) este „Adevărul Nistrean”, editat în doar 1300 de exemplare. Publicaţiile de limbă română cu grafie latină sunt interzise.

Studiul menţionează că marea majoritate a ziarelor administraţiei publice locale se rezumă la publicarea săptămânală a informațiilor despre activitatea administrației publice orășenești/raionale, a hotărârilor și dispozițiilor sovietului suprem și ale liderului regiunii și a unui număr redus de materiale sociale. Cota ziarelor private cu conținut social-politic este extrem de redusă în regiune.

Concurența dintre publicațiile private și publicațiile finanțate din bugetul regiunii este una nesănătoasă, acestea din urmă dominând mai ales pe piața micii publicități. Siguranța financiară permite practicarea unor prețuri de multe ori sub costul de producție al ziarelor, publicațiile private fiind dezavantajate în acest sens.
Printre problemele cu care se confruntă presa privată este lipsa propriei rețele de distribuire a ziarelor. Monopolul în acest sens este deținut de către poșta din stânga Nistrului, care de multe ori în mod intenționat împiedică difuzarea presei private.
Deși toți cetățenii din stânga Nistrului au acces prin intermediul abonamentului poștal la numeroase ziare și reviste din Moldova, practic această informație este greu accesibilă.
Din ce în ce mai multe persoane aleg să se informeze din surse on-line, forumurile de discuții și schimb de opinii ajungând să înregistreze mai mulți vizitatori decât tirajele unor publicații periodice – de la câteva sute la câteva mii (lucru datorat în primul rând accesibilității acestor surse); problemele politice, economice și sociale sunt cele mai discutate pe aceste reţele.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare