SIS, împreună cu polițiștii de frontieră moldoveni și ucraineni, în exerciții antiteroriste

Miercuri, 26 octombrie, Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova a desfăşurat, în cooperare cu Departamentul Poliţiei de Frontieră al MAI al Republicii Moldova şi Serviciul de Securitate al Ucrainei,  un exerciţiu tactic, pe palier  antiterorist.

Aplicaţia a avut ca obiective evaluarea procedurilor de lucru, consolidarea reflexelor de cooperare şi interoperabilitate la nivel naţional şi regional, instruirea şi antrenarea subdiviziunilor specializate în pregătirea şi executarea operaţiei antiteroriste în zona de frontieră,  precum şi verificarea timpilor de reacţie într-o situaţie ipotetică. Simulările au fost planificate şi coordonate de către Centrul Antiterorist al SIS, şi au avut loc la hotarul  moldo-ucrainean, în zona de responsabilitate a Sectorului Poliţiei de Frontieră ,,Basarabeasca”.

Scenariul pus în practică a inclus mai multe misiuni pentru entităţile participante, printre care identificarea, pe teritoriul ţării, a  unui  grup de persoane, suspectat de mercenariat  şi apartenenţă la formaţiuni teroriste, care intenţiona traversarea clandestină a frontierei de stat. La fel,  acumularea informaţiilor despre persoanele în cauză, legăturile lor cu alte grupuri de interes, filarea, monitorizarea acţiunilor şi a direcţiilor de deplasare ale acestora,  având ca finalitate reţinerea infractorilor în zona de frontieră.

Serviciul de Informaţii şi Securitate, în calitate de autoritate naţională în prevenirea şi combaterea terorismului, şi-a propus ca exerciţiul să optimizeze capacităţile operaţionale şi de management ale autorităţilor specializate în cadrul măsurilor specifice de intervenţie contrateroristă, şi să impulsioneze relaţiile de cooperare atât la nivel interdepartamental, cât şi pe linia de parteneriat regional şi internaţional pentru gestionarea situaţiilor de criză.

sis-2sis-1

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.