Connect with us

Social

SIS a relevat care sunt ameninţările şi factorii de risc la adresa securităţii naţionale

Publicat

pe

Reprezentanţii Serviciului de Informaţii şi Securitate au relevat care sunt ameninţările şi factorii de risc la adresa securităţii naţionale în cadrul  celei de-a 2-a Conferință Regională pentru Combaterea Terorismului și Prevenirea și Combaterea Extremismului Violent în Sud-Estul Europei.

Evenimentul a avut loc la finele lunii noiembrie, în Brdo Pri Kranju, Slovenia.

Astfel, reprezentanţii Serviciului de Informaţii şi Securitate au menţionat utilizarea teritoriului Republicii Moldova în calitate de ţară de tranzit de către militanţi la plecarea sau revenirea din teatrele de operaţiuni din ţările Orientului Mijlociu, convertirea şi radicalizarea cetăţenilor moldoveni în curentele islamist-jihadiste, precum şi implicarea conaţionalilor în acţiuni de mercenariat, în Ucraina de Est, de partea formaţiunilor separatiste din Doneţk şi Luhansk.

La rândul său, conducătorul Grupului Punctelor Naţionale Focale de Prevenire a Extremismului Violent (NFP P/CVE Group) a conchis că, deşi nu este specific pentru ţările Uniunii Europene, în perspectivă, radicalizarea mercenarilor şi trimiterea acestora să lupte în teatrele de operaţiuni din Siria şi Irak sau antrenarea lor în săvârşirea atacurilor teroriste în ţările UE ar putea deveni o problemă pentru spaţiul comunitar.

De asemenea, în cadrul Conferinţei au fost examinate modalităţile privind eficientizarea mecanismului schimbului de informaţii operative dintre partenerii Platformei pentru Combaterea Terorismului în Europa de Sud- Est şi minimizarea şi depășirea impedimentelor pentru a anticipa riscurile şi provocările terorismului în regiune.

Un subiect aparte de pe agenda de lucru l-a prezentat rolul şi antrenarea societăţii civile în procesele de deradicalizare a luptătorilor jihadiști reveniţi acasă de pe câmpurile de luptă din Siria şi Irak, precum şi implicarea trusturilor media din ţările membre ale Consiliul Regional de Cooperare în procesele de prevenire şi combatere a terorismului şi extremismului violent, prin difuzarea informaţiilor despre ameninţările şi prejudiciile aduse statelor de către acest fenomen.

În finalul şedinţei de lucru a fost propus spre aprobare proiectul Planului de Acţiuni a ţărilor WBCTi pentru anii 2018 – 2020, care urmează a fi avizat şi adoptat de către toate statele membre.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

Moldova.org recomandă / ZdG, Radio Europa Liberă, Recorder și PressOne

Publicat

pe

De către

La finele fiecărei săptămâni, Moldova.org a decis să recomande cititorilor săi articole din presa locală sau românească, moldovenească care merită să fie citite.

Ziarul de Gardă: Final: Judecătorii şi procurorii NU sunt buni de plată

Curtea Supremă de Justiţie a pus punct final în toate dosarele în care mai mulţi judecători şi procurori au fost acţionaţi în judecată de Ministerul Justiţiei, după ce statul a fost condamnat, în urma deciziilor luate de aceştia, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. În toate dosarele, pretenţiile statului au fost respinse, astfel că niciun judecător şi niciun procuror de la care statul a cerut prin „acţiuni de regres” recuperarea prejudiciului cauzat în urma condamnării R. Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului nu va scoate vreun ban din buzunar.

În iunie 2018, ZdG a scris că CSJ a pus punct în şase dosare în care figurau judecători şi procurori. Între timp, instanţa supremă a finalizat examinarea ultimelor trei dosare aflate pe rol, în care a dat soluţii similare: a respins ca inadmisibile recursurile declarate de Ministerul Justiţiei (MJ), scrie ZdG.

Radio Europa Liberă: Nicolae Osmochescu: „S-au acumulat mai mult decât suficiente motive pentru a iniția procedura de impeachment”

Expertul în drept constituţional Nicolae Osmochescu declară într-un interviu pentru Radio Europa Liberă: „Dacă pornim strict de la conținutul, spiritul și buchea Constituției Republicii Moldova, Igor Dodon poate fi suspendat din funcția de președinte de atâtea ori de câte va fi nevoie, pentru că în Constituție nu este stipulat expres de câte ori poate fi suspendat președintele. Este stipulat că el poate fi suspendat atunci când se eschivează de la exercitarea funcțiilor sale constituționale. Și este un caz concret când el se eschivează de la exercitarea unei funcții pe care el este obligat s-o exercite – desemnarea candidaturilor înaintate repetat de către guvern pentru desemnarea în funcție de ministru”.

„De când dl Dodon este președinte al Republicii Moldova, el a încălcat de mai multe ori mai grav și mai serios, cu efecte mult mai negative, Constituția și s-au acumulat absolut suficiente sau mai mult decât suficiente motive și criterii pentru a iniția procedura de impeachment”, se arată în interviul acordat pentru Radio Europa Liberă.

Mold-stret.com: De ce în trimestrul II datoria externă a Moldova a scăzut cu peste 100 milioane dolari 

Datoria externă brută a Republicii Moldova s-a diminuat pe parcursul trimestrului II 2018 cu 108.43 milioane dolari (sau cu 1,5% față de trimestrul I 2018), în mare parte din cauza fluctuației cursului de schimb, constituind 7,08 miliarde de dolari la 30 iunie 2018.

Dacă însă comparăm cu finele anului 2017, atunci datoria externă brută a țării s-a majorat cu circa 115 milioane de dolari. Banca Națională a Moldovei precizează însă că datele pentru trimestrul I din anul 2018, au fost revizuite.

Datele BNM, relevă că saltul datoriei s-a datorat majorării semnificative a angajamentelor externe ale societăților nefinanciare, cât și ale sectorului privat. În același timp datoria externă publică și public garantată se menține la cota de circa două miliarde de dolari. Astfel datoria externă publică și public garantată a Republicii Moldova nu a depășit plafonul de 40% din PIB, fiind mai mic de 25%, scrie mold-street.com.

Recorder: Cum nu face PSD-ul campanie pentru „familia tradițională“

În Dâmbovița, județ în care o treime din locuitori au semnat pentru familia tradițională, politicienii și preoți se dau de ceasul morții să le reamintească oamenilor pentru ce au semnat și ce au de făcut mai departe. Se face campanie din sat în sat și se organizează întâniri în care cetățenii sunt îndemnați să iasă la vot și să apere valorile tradiționale.

Partidul Social Democrat e motorul acestui curent, deși premierul Viorica Dăncilă s-a jurat la Bruxelles că PSD nu se va implica în campania pentru referendum. Pe lângă primarii aflați în teritoriu, partidul trimite nume importante de la centru pentru a lua la pas localitățile și pentru a-i convinge pe oameni să meargă la urne în 6-7 octombrie.

Senatorul PSD Titus Corlățean i-a rugat pe oameni să meargă să voteze și i-a pus în gardă cu privire la un eventual eșec al referendumului. Lui i-a ținut isonul preotul comunei care a explicat, senin, că suma de 40 de milioane de euro achitată pentru organizarea referendumului este perfect rezonabilă, de vreme ce decontează eforturile de conservare a moralității românilor, scrie Recorder.ro.

PressOne: Academia SRI confirmă plagiatele generalului SRI Dumitru Dumbravă și al fostului ministru al Apărării Mihai Stănișoară

Mihai Stănișoară, fost ministru al Apărării, Neculai Onțanu, fost primar al Sectorului 2, și Adela Loredana Popescu (Neagu), fostă secretară a lui Gabriel Oprea, au primit verdict de plagiat din partea instituției care, cu câțiva ani în urmă, le înmâna diplomele de “Doctor în Informații și Securitate Națională”.

Comisia de Etică a ANIMV a luat aceeași decizie și în cazul generalului SRI (r) Dumitru Dumbravă. În cazul acestuia însă, a fost nevoie de mai puțin de o lună după apariția în presă a articolului referitor la teza sa de doctorat.

Rapoartele care confirmă acuzațiile de plagiat privitoare la cei patru doctori ai ANIMV au fost validate la începutul lunii septembrie de rectorul Academiei, profesorul universitar Adrian Ivan.Tot el a făcut propunerea de retragere a titlului în toate cele patru cazuri și a dispus sesizarea Consiliului Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Surse din Academia SRI susțin că, în curând, Comisia de Etică ar urma să emită încă aproximativ 20 de verdicte de plagiat, menționează pressone.ro.

Citește mai departe

Social

De la 1 octombrie încă aproape 95 de mii de persoane vor primi pensii mai mari

Publicat

pe

De către

Începând cu 1 octombrie pensiile pentru aproape 95 de mii de persoane vor crește. Această majorare este ultima etapă de valorizare a pensiilor, reformă implementată de Guvern. În total, este vorba de 85 064 beneficiari de pensii pentru limita de vârstă și de 9 753 de beneficiari de pensii de dizabilitate.

Urmare a acestei valorizări, mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă crește cu 308,43 lei (cu 20%, până la o medie de 1784,94 lei), iar în cazul pensiilor de dizabilitate majorarea va constitui 415,24 lei (cu peste 40%, până la o medie de 1368,45 lei).

În etapa a patra de valorizare sunt revăzute pensiile pentru limita de vârstă şi cele de dizabilitate stabilite în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 martie 2017. Valorizarea va fi efectuată din oficiu, fără deplasarea beneficiarului la organul teritorial de asigurări sociale.

„O reformă complicată prin care ne-am dorit să corectăm o nedreptate. Acum avem certitudinea că am pus bazele unui sistem de pensii corect și echitabil. După încheierea acestei ultime etape, putem spune că am ajustat pensiile afectate de devalorizarea banilor în timp pentru toți cei care au fost nedreptățiți după anul 2000”, a subliniat premierul Pavel Filip.

Procesul de valorizare, care face parte din reforma pensiilor, a fost inițiat în 2017, iar Guvernul a reușit încheierea acestuia cu 1 an și jumătate mai devreme decât era preconizat inițial. În urma acestei reforme au fost revăzute pensiile a sute de mii de persoane:

1) Pensiile stabilite în anii 2001-2008 – valorizate la 1 aprilie 2017 (83 643 beneficiari);

2) Pensiile stabilite în anii 2009-2011 – valorizate la 1 noiembrie 2017 (67 653 beneficiari);

3) Pensiile stabilite în anii 2012-2013 – valorizate la 1 aprilie 2018 (54 165 beneficiari);

4) Pensiile stabilite în perioada 2014 – 31 martie 2017 – valorizate la 1 octombrie 2018 (94 817 beneficiari).

Citește mai departe

Social

Istoria captivantă a vaccinului: când a apărut și cum a evoluat

Publicat

pe

De către

Imunizarea populației datează de secole. Călugării budiști obișnuiau să  bea doze de venin de șarpe pentru a obține imunitate la mușcăturile lor. În China secolului XVII se practica infectarea intenționată cu un virus al ugerelor de vaci, care odată intrat în contact cu pielea omului, inducea o formă ușoară de variolă, astfel se practica imunizarea împotriva variolei.

Fondatorul științei despre vaccinuri în Vest este considerat Edward Jenner. Acesta, în anul 1796, a inoculat unui băiat de 13 ani vaccinia virus (virusul care afecta ugerele vacilor și se asemăna cu variola) și a demonstrat imunitatea la variolă. În 1788 a fost creat primul vaccin împotriva variolei. În perioada secolelor XVIII -XIX, practica sistematică de imunizare în masă împotriva variolei a culminat cu eradicarea globală a acesteia în 1979.

Experimentele lui Louis Pasteur au condus la dezvoltarea vaccinului viu atenuat împotriva holerei și a vaccinului antraxului inactiv la om (în 1897 și 1904). Vaccinul împotriva ciumei a fost descoperit în a doua jumătate a secolului XIX. Între anii 1890 și 1950, savanții au descoperit mai multe vaccinuri împotriva bacteriilor purtătoare de infecții, incluzând vaccinul împotriva Bacillis- Calmette- Guerin (BCG, vaccin utilizat preponderent împotriva tuberculozei), care este folosit și în zilele noastre.

În 1923, Alexander Glenny a dezvoltat metoda de inactivare a toxinei tetanosului (infecție cu potential fatal, caracterizată de spasme musculare) cu formaldehidă. Aceeași metodă a fost folosită pentru a elabora vaccinul împotriva difteriei în 1926. Vaccinul împotriva tusei convulsive a apărut după mai multe încercări și a fost înregistrată pentru uz în 1948 în SUA.

Metodele de cultivare a țesuturilor virale s-a dezvoltat între anii 1950 – 1985 și a dus la apariția vaccinului polio Salk (inactivat) și a vaccinului polio Sabin (viu atenuat oral). Imunizarea în masa împotriva poliomielitei a dus la eradicarea maladiei în mai multe regiuni ale planetei.

Au fost dezvoltate forme atenuate de rujeolă, oreion și rubeolă pentru a fi incluse în vaccinuri. Rujeola în prezent, poate fi următoarea țintă posibilă de eliminare prin vaccinare.

Cu toate că programele de imunizare demonstrează beneficii în masă, rezistența la vaccinare în unele grupuri, nu a încetat niciodată. În anii 1970 și 1980, a remarcat o perioadă de creștere a cazurilor de refuz al vaccinării și o descreștere a producerii vaccinurilor, ceea ce a dus la micșorarea numărului de companii care produc vaccinuri. Acest declin a fost încetinit în parte, prin punerea în aplicare a programului național de compensare a vătămărilor provocate de vaccinuri din SUA în 1986.

Moștenirea acestei epoci trăiește până în prezent în crize de aprovizionare și în eforturile continue ale mass-media de a face campanii împotriva vaccinării.

În ultimele două decenii s-a observat aplicarea geneticii moleculare în imunizare și această metodă a generat dezvoltarea imunologiei, microbiologiei și genomicii aplicate. Succesele curente includ dezvoltarea combinațiilor de vaccinuri împotriva hepatitei B, a vaccinului acelular împotriva tusei convulsive mai puțin reactogen și noi tehnici de fabricare a vaccinelor împotriva gripei sezoniere.

Genetica moleculară devine scena unui viitor luminos pentru vaccinologie, inclusiv dezvoltarea de noi sisteme de administrare a vaccinurilor (de exemplu vaccinuri ADN, vectori virali, vaccinuri vegetale și formulări topice), adjuvanți (vaccine auxiliare) noi, dezvoltarea de vaccinuri mai eficiente împotriva tuberculozei și vaccinuri împotriva citomegalovirusului (CMV), virusul herpes simplex (HSV), virusul sincițial respirator (RSV), boala stafilococică, boala streptococică, gripa pandemică, shigella, HIV și schistosomioza, printre altele.

Vaccinurile terapeutice pot fi, de asemenea, disponibile în curând pentru alergii, boli autoimune și dependențe.

Sursa: Immune.org.nz

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com