SIS a relevat care sunt ameninţările şi factorii de risc la adresa securităţii naţionale

Reprezentanţii Serviciului de Informaţii şi Securitate au relevat care sunt ameninţările şi factorii de risc la adresa securităţii naţionale în cadrul  celei de-a 2-a Conferință Regională pentru Combaterea Terorismului și Prevenirea și Combaterea Extremismului Violent în Sud-Estul Europei.

Evenimentul a avut loc la finele lunii noiembrie, în Brdo Pri Kranju, Slovenia.

Astfel, reprezentanţii Serviciului de Informaţii şi Securitate au menţionat utilizarea teritoriului Republicii Moldova în calitate de ţară de tranzit de către militanţi la plecarea sau revenirea din teatrele de operaţiuni din ţările Orientului Mijlociu, convertirea şi radicalizarea cetăţenilor moldoveni în curentele islamist-jihadiste, precum şi implicarea conaţionalilor în acţiuni de mercenariat, în Ucraina de Est, de partea formaţiunilor separatiste din Doneţk şi Luhansk.

La rândul său, conducătorul Grupului Punctelor Naţionale Focale de Prevenire a Extremismului Violent (NFP P/CVE Group) a conchis că, deşi nu este specific pentru ţările Uniunii Europene, în perspectivă, radicalizarea mercenarilor şi trimiterea acestora să lupte în teatrele de operaţiuni din Siria şi Irak sau antrenarea lor în săvârşirea atacurilor teroriste în ţările UE ar putea deveni o problemă pentru spaţiul comunitar.

De asemenea, în cadrul Conferinţei au fost examinate modalităţile privind eficientizarea mecanismului schimbului de informaţii operative dintre partenerii Platformei pentru Combaterea Terorismului în Europa de Sud- Est şi minimizarea şi depășirea impedimentelor pentru a anticipa riscurile şi provocările terorismului în regiune.

Un subiect aparte de pe agenda de lucru l-a prezentat rolul şi antrenarea societăţii civile în procesele de deradicalizare a luptătorilor jihadiști reveniţi acasă de pe câmpurile de luptă din Siria şi Irak, precum şi implicarea trusturilor media din ţările membre ale Consiliul Regional de Cooperare în procesele de prevenire şi combatere a terorismului şi extremismului violent, prin difuzarea informaţiilor despre ameninţările şi prejudiciile aduse statelor de către acest fenomen.

În finalul şedinţei de lucru a fost propus spre aprobare proiectul Planului de Acţiuni a ţărilor WBCTi pentru anii 2018 – 2020, care urmează a fi avizat şi adoptat de către toate statele membre.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.