Connect with us

Economie

SINTEZĂ / Istoria atacurilor asupra liceelor „Orizont” și schimbul de vizite oficiale dintre Moldova și Turcia

Publicat

pe

Ziua de ieri a fost marcată de expulzarea a șase cetățeni turci din Republica Moldova, angajați ai instituțiilor private de învățământ „Orizont”. Aceștia sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă, care ar desfășura acțiuni ilegale în mai multe țări. Aceștia au fost declarați indezirabili de către organele competente. Numeroase instituții internaționale au condamnat acțiunile organelor moldovenești, iar unele persoane politice le-au conectat cu susținerea părții turci oferite aparatului prezidențial pentru reconstrucția clădirii.

***

Instituțiile private de învăţământ „Orizont” activează pe teritoriul Republicii Moldova începând cu anul 1999 (la invitația  Ministerelor  Educației al Republicii Moldova și Turcia, după cum este menționat pe site-ul oficial al instituției).

Acestea au 5 filiale pe teritoriul țării, la:

  • Ceadîr-Lunga, din 1993
  • Durlești, din 1999
  • Chișinău: la Ciocana, din 1999, și Buiucani, din 2010
  • Bălți, din 1 septembrie 2014

Școli similare liceelor Orizont din Moldova activează în peste 100 de țări ale lumii.

În 2016, elevii instituției private de învățământ Liceul Teoretic „Orizont” au obținut 26 din cele 33 de medalii pentru R. Moldova în cadrul olimpiadelor internaționale. În 2017, din cele 43 de medalii obținute de către elevii R. Moldova, 33 au fost câștigate de elevii de la „Orizont”.

Pentru a vedea unde a începutul totul, am răscolit în arhive. Istoria a luat avânt încă la finele lui 2016…

Decembrie 2016

La cererea autorităților de la Ankara, instituții similare școlilor „Orizont” din Republica Moldova, aflate în Cambodgia au fost închise. Țări precum România sau Albania au respins demersurile din partea guvernării turcești.

Enlarge

1024382373
Fethullah Gülen

Fethullah Gülen a fost un aliat apropiat al președintelui turc Recep Erdogan, pe care l-a ajutat să ajungă la putere. Acesta trăieşte în exil în Statele Unite de la sfârşitul anilor 1990 și este acuzat de preşedintele turc că s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat de la 15 iulie 2016, ceea ce Gulen neagă categoric. Erdogan a solicitat Washingtonului extrădarea clericului acuzat de terorism. Autoritățile americane au cerut dovezi, însă până acum nu le-au primit.

Gulen este inițiatorul mișcării islamiste moderate Hizmet și se află în fruntea unei vaste reţele de ONG-uri şi şcoli din întreaga lume. În ultimele decenii, acesta a deschis mai multe instituţii de învăţământ în Balcani, Africa şi Asia Centrală.

16 decembrie 2016

Hulusi Kilik, noul ambasador al Turciei în Moldova cere autorităților de la Chișinău să naționalizeze liceele private „Orizont”. Acesta afirmă că instituții similare din alte țări au fost închise și acuză rețeaua internațională de licee că ar pregăti teroriști.

Ministerul Educației susține că școlile respectă toate regulile, iar ministerul de Externe afirmă că încă nu a decis cum să răspundă solicitării ambasadorului.

Administratia liceelor moldo-turce respinge declarațiile diplomatului.

„Nu cunoaștem care este sistemul lor de finanțare. Sunt școli ale unui grup terorist și pe viitor nu dorim ca în denumirea lor să fie folosit numele de „turc”. Ar fi bine ca liceele să fie administrate de autoritățile moldovenești sau să treacă în fondul de Educație al Turciei.“

5 mai 2017

Aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova, premierul Turciei Binali Yildirim a cerut autorităților moldovene să închidă rețeaua de licee „Orizont”. Atunci, premierul Pavel Filip a sugerat că mai întâi trebuie să fie demonstrat faptul că rețeaua de licee s-ar ocupa cu alte activități decât cele din domeniul educației.

30 iunie 2017

Igor Dodon a avut o întrevedere cu o delegaţie de parlamentari din Republica Turcia. Acesta a menționat sprijinul pentru politica promovată de Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în vederea „edificării unui stat puternic şi suveran”.

14 septembrie 2017

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a avut o vizită oficială în Turcia, unde s-a întâlnit cu liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdoğan.

În cadrul întrevederii, s-a discutat și despre riscurile și provocările de securitate din regiune. Președintele Erdoğan a menționat că Turcia condamnă orice formă de separatism și a declarat că statul pe care îl conduce îi va încuraja mereu pe găgăuzi să se integreze în procesele din Republica Moldova, să învețe limbile găgăuză și română și să participe activ în treburile interne.

29 septembrie 2017

Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a efectuat o vizită la Ankara, unde a avut o întrevedere cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. Unul dintre subiectele discutate a vizat securitatea şi stabilitatea în regiune, dar și situaţia din UTA Găgăuzia. Părțile au decis că Turcia va deschide în curând un consulat general la Comrat.

Printre altele, un subiect important a fost accesul cetăţenilor moldoveni în Turcia în baza buletinelor de identitate, respectiv, a cetăţenilor turci în Republica Moldova cu acelaşi document. Vlad Plahotniuc şi Recep Tayyip Erdoğan au discutat şi despre deschiderea în ţara noastră a unor centre culturale turce.

Octombrie 2017

La o zi după întrevederea cu Președintele Turciei, Vladimir Plahotniuc a oferit bursa anuală absolventului liceului „Orizont”, care în opinia conducerii Turciei, este „parte a rețelei teroriste”.

19 decembrie 2017

Turcia a decis să finanțeze integral lucrările de reparație a clădirii Președinției, preconizate a fi finalizate până în luna mai 2018, anunță Igor Dodon. „Acest lucru a devenit posibil grație înțelegerilor anterioare cu Președintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan, la solicitarea mea”, a adăugat șeful statului.

20 ianuarie 2018

Este anunțat faptul că o companie de construcții din Ankara va repara clădirea Președinției Republicii Moldova. Este vorba de firma „Sonbay”, care a fost desemnată în urma unei licitații organizate de Agenția Turcă de Coordonare și Cooperare (TIKA).

„Solicitarea lui Igor Dodon a fost aprobată în iulie 2017 de către președintele Recep Tayyip Erdogan, iar în zilele de 22-23 decembrie, Agenția Turcă de Coordonare și Cooperare (TIKA) a desfășurat o licitație conform legislației Republicii Turcia, la care au participat trei companii turcești.

Licitația a fost câștigată de compania Sonbay cu sediul la Ankara, care a propus cel mai mic preț. Decizia statului turc de a repara edificiul președinției Republicii Moldova a fost comunicată autorităților de la Chișinău și, în special, Guvernului, toate procedurile fiind realizate în mod transparent”, se precizează în declaraţia difuzată de Ambasada Turciei.

15 martie 2018

Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu Prim-ministrul Republicii Turcia, Binali Yildirim. Atunci președintele RM a menționat pe pagina sa de Facebook, că:

„Turcia este unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai Moldovei şi ne dorim ca economia țării noastre să rămână o destinaţie atractivă pentru businessul turcesc. Am pledat pentru valorificarea deplină a potențialului existent de colaborare, în beneficiul ambelor state. […] În mod special am mulțumit, pentru asistenţa financiară oferită de Guvernul Republicii Turcia la renovarea sediului instituției prezidențiale, subliniind că vom fi bucuroși de prezența dlui Recep Tayyip Erdoğan, Preşedintele Republicii Turcia la inaugurarea clădirii Preşedinţiei Republicii Moldova.”

29 martie 2018

Serviciile de informaţii ale Ankarei au „repatriat” în Turcia şase presupuşi susţinători ai clericului Fethullah Gulen, care au fost arestaţi în Kosovo. Cei şase bărbaţi au fost aduşi în Turcia la bordul unui avion privat, după ce au fost arestaţi într-o operaţiune comună a serviciilor de informaţii turce şi kosovare.

Cu puţin timp înainte, Ministerul de Interne din Kosovo a anunţat arestarea a cinci profesori turci, care predau la o şcoală din Pristina, având legatură cu clericul Gulen şi revocarea permisului lor de şedere din considerente legate de „siguranţă a statului”.

Premierul kosovar a declarat, ulterior, că a aflat post-factum despre operaţiunea de extrădare, pe care nu a aprobat-o, şi i-a eliberat din funcţii pe Ministrul de Interne şi pe şeful Serviciului Secret din Kosovo.

31 martie 2018

Procurori și ofițeri SIS îl rețin pe Turgay Şen, directorul general al Liceului Teoretic „Orizont” din Chișinău. Reținerea a avut loc când cetățeanul turc se pregătea să zboare spre Bucureşti, din Aeroportul Internațional Chișinău. Turgay Şen este cercetat într-un dosar penal cu privire la „fapte calificate ca infracțiuni grave și deosebit de grave”, care ar fi fost deschis cu un an în urmă.

După ce a fost audiat de către procurori, Turgay Şen a fost eliberat și i-a fost pusă interdicția de a părăsi R. Moldova în următoarele 10 zile. Ulterior, acesta a cerut azil politic în Moldova, din cauza represiunilor care avuseră loc recent în Turcia împotriva adepților clericului Fethullah Gulen, la solicitarea președintelui Recep Erdoğan.

5 mai 2018

Turgay Șen, consideră că închiderea liceelor Orizont face parte din promisiunea conducerii R. Moldova ca răspuns la finanțarea Turciei pentru reconstrucția clădirii Președinției din R. Moldova:

„Totul se rotește în jurul finanțării Turciei a clădirii Președinției din R. Moldova, iar închiderea liceelor „Orizont” face parte din promisiunea conducerii R. Moldova ca răspuns la această finanțare, deoarece în timpul vizitei prim-ministrului turc în primăvara anului trecut în R. Moldova, acesta a declarat public să fie închise aceste școli pe motiv că profesorii ar fi participat la organizarea puciului din iulie 2016 în Turcia.”

Potrivit acestuia, în planul autorităților ar fi fost transmiterea lui către reprezentanții Turciei. Totuși, din cauza cererii de solicitare a azilului politic în R. Moldova, reprezentanții SIS i-au pus la dispoziție în formă electronică o citație la procuratură. În documentul respectiv, era indicat că dosarul penal în care Turgay Șen are statut de bănuit a fost inițiat în noiembrie 2017, pe motive de „finanțare a terorismului”.

5 septembrie 2018

Igor Dodon anunță că lucrările de reparație la Președinție au fost finalizate. Data inaugurării se preconizează pentru începutul lunii octombrie, când va permite agenda președintelui Turciei Tayyip Recep Erdogan. Potrivit lui Igor Dodon, partea turcă s-a angajat să instaleze și mobilierul din Președinție. Igor Dodon a mai menționat că gardul a rămas același care a fost instalat pe timpul lui Vladimir Voronin, în 2009.

După inaugurare, echipa președintelui RM, compusă din 60-70 de persoane, se va muta în clădirea Președinției. Șeful statului a promis și organizarea zilelor ușilor dechise, o dată la două săptămâni.

Potrivit reprezentanților TIKA, valoarea proiectului este de cel puțin șapte milioane de euro și reprezintă un ajutor pentru care Turcia nu cere nimic în schimb.

6 septembrie 2018

Șapte angajați ai instituțiilor „Orizont” din Moldova au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.

Este vorba despre Riza Dogan, directorul filialei Durleşti a Liceului Horizont, Hasan Karacaoglu, deputy general manager, Yasin Ozdil, responsabil pentru relații cu publicul, Ahmet Bilgi, directorul filialei Ciocana și Feridon Tufekci, directorul filialei din Ceadâr-Lunga a Liceului. Aceștia sunt acuzați de legături cu o grupare islamistă.

Potrivit Serviciului de Informații și Securitate, “în prealabil au fost făcute evaluări minuțioase, iar deciziile luate au avut ca scop asigurarea securității naționale”.

(Sursa foto principală: NewsMaker, sursele celorlalte fotografii: parlament.md, presedinte.md, nokta.md)

Economie

Avem șanse să mâncăm ecologic pur?

Publicat

pe

De către

Fiecare acțiune a fiecărui om, chiar și cea mai neînsemnată, are un impact asupra naturii. Acest impact a început să fie măsurat abia 26 de ani. La începutul anilor ’90, ecologistul William Rees a introdus termenul de „amprentă ecologică”, pentru a defini impactul tuturor acțiunilor umane asupra mediului înconjurător. Acest indicator se măsoară în „hectare globale” (hg) – unități de teritoriu necesar pentru asigurarea necesităților și utilizarea deșeurilor noastre. Dacă împărțim amprenta umanității la biocapacitatea planetei, putem afla care este viteza de epuizare a resurselor ei. La momentul actual acest raport este egal cu 1,7, adică noi consumăm de 1,7 ori mai multe resurse, decât Pământul reușește să se restabilească. Adică pentru asigurarea echilibrului în lume, omenirea are nevoie de 1,7 planete ca a noastră.

În mediu, amprenta ecologică se schimbă de la țară la țară: spre exemplu în Quatar acest indicator este mai sus de 10hg per om, în Australia este egal cu 9,3hg, în SUA – 8,2hg, în Afganistan și Pachistan este doar 0,79hg.

Republica Moldova se află pe locul 129, conform epuizării resurselor, indicatorul fiind de doar 1,78hg. Cu toate acestea, ne aflăm și noi în lista celor care consumă mai multe resurse decât Pământul poate restabili.

Unul din componentele de bază ale amprentei ecologice (aproximativ 60 -70%) este amprenta de carbon – totalitatea emisiilor gazelor de seră, carese acumulează în atmosferă, în rezultatul activității noastre și care duc la încălzirea globală. Acest indicator se măsoară în echivalent de CO2 (o unitate reprezintă efectul gazelor de seră care se produce la emisia unui kg de bioxid de carbon în atmosferă), și poate măsura mai multe procese, spre exemplu impactul gazelor de eșapament de la automobile, emisia de gaz metan de la fermele de animale, dar și defrișarea pădurilor.

Un alt component important este amprenta de apă. Ecologiștii i-au oferit 3 gradații: apă „verde”, „albastră” și „gri”. Apa „gri” este apa pe care o poluăm (de la spălatul mâinilor cu detergent până la apa reziduală de la fabrici), apa „albastră” este ce pe care o folosim din lacuri, râuri și izvoare subterane și cea „verde” este apa care se acumulează în sol și hrănește plantele.

Enlarge

Eko-sled-1-1024x1024
Belșug alimentar

Dacă ar fi să ne închipuim amprenta ecologică individuală ca o plăcintă, atunci gunoiul ar fi, surprinzător, doar o mică parte. Cele mai mari bucăți ar fi reprezentate de transport, alimentație și locul unde locuim – aproape o treime. Despre această bucată vom vorbi în acest articol.

Oile, vacile și gazul metan

Automobilele sunt nefirești: produc zgomot, lovesc trecătorii pe drumuri iar dacă stați într-un garaj cu un automobil cu motorul pornit, riscați să nu mai ieșiți la aer liber. Carnea pare să fie firească: este mâncată de oameni și pisici și dacă râmâi în aceeași cameră cu o bucată de carne, poți să te simți neplăcut, dar nu mori de la asta. Cu toate acestea, unii experți consideră că dacă vom reduce consumul de carne de vită și ovină,impactul poate fi mai mare decât dacă trecem de la automobile la biciclete.

Conform studiilor efectuare de organizația ecologistă Environmental Working Group (EWG) în SUA, un kilogram de carne de ovină, pe tot parcursul ciclului de producție, emite în atmosferă 39kg de CO2 (echivalentul emisiei de gaze a unui automobil nou după parcurgerea a 130 -140km). Un kilogram de carne de vită emite în atmosferă 27kg de CO2. În acelaș timp, carnea de porc sau de pasăre „va costa” natura doar cu 12kg și 7kg de CO2.

Acelaș lucru îl putem spune și despre amprenta de apă: producerea unui kilogram de carne de vită necesită 15 000 litri de apă iar pentru carne de porc sau găină e necesar de 2,5 și 3,5 mai puțin.

Enlarge

foodprints
Amprenta ecologica a alimentelor

Cifrele pot fi diferite, în dependență de țară, dar corelația rămâne aceeași: carnea de vită și ovină sunt în fruntea listei, după amprenta ecologică. Dar hai să aflăm de ce?

„De vină” este fiziologia animalelor ierbivore. În condițiile naturale ele se alimentează preponderent cu iarnă, adică celuloză rigidă, pe care multe alte animale nu sunt în stare să le digere. Digestia este asigurată de microorganismele simbionte, care trăiesc în stomacul lor cu patru camere, în special este vorba de archaea, bacterii metanogene, care în procesul de chemosinteză elimină gazul metan. Acest gas este eliminat din organismul bovinei sau ovinei prin eructație și meteorism.

Conform unor calcule, o vită elimină pe parcursul zilei între 100 și 500 de litri de metan, o oaie elimină până la 30 litri de gaz. În lume se numără aproximativ 1,5 mlrd de vite, alte ierbivore mai mici ajung până la 1 mlrd. Gazul metan este unul din cele mai periculoase gaze care produc efectul de seră (de 23 ori mai periculos decât CO2). Este clar de ce emisiile produse în urma creșterii vitelor formează aproximativ 9,5% din volumul mondial al emisiilor de gaze de seră și de ce FAO – Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU a hotărât să  numească creșterea industrială a animalelor – unul din principalii factori de distrugere a mediului înconjurător.

Enlarge

personalcarbonbudgets
Amprenta de carbon conform https://reneweconomy.com.au

Astăzi în mai multe țări se lansează programe care au ca scop scăderea volumului emisiilor de gaze de seră. Aceste programe vizează în primul rând creșterea animalelor ierbivore. Spre exemplu, în cadrul Universității Aarhus din Danemarca se lucrează la crearea unei ierbi modificate genetic care ar scădea producerea de gaz metan. Din păcate, aceste studii sunt de lungă durată, așa că situația în scurt timp nu se va schimba.

Metanul nu este singura problemă. Alimentația animalelor ierbivore este cea mai puțin eficientă comparativ cu tot restul animalelor care sunt prezente în meniul nostru – porc, pește și pasăre.

Coeficientul de conversie a hranei pentru specia de pește Pangasius și a insectelor comestibile este mai mic de 2: la 1,7 -1,8 kg de hrană ei cresc cu un kilogram în masă. La găini acest indicator este de 2, la porc de 3,5 dar la vită de obicei nu este mai mic de 6 sau chiar 8, adică pentru ca vițelul să crească cu un kilogram, trebuie să mănânce 6 sau chiar 8kg de hrană. Astfel crește și aprenta de apă a producerii cărnii de vită și oaie.

„Carnea etică, adică obținută de la animalele care au crescut pe pășuni deschise, tot nu este o soluție. Volumul emisiilor de gaze de seră în acest caz crește pentru că alimentarea cu iarbă este mai puțin energetică iar vitele și oile elimină mai mult metan. Iar pentru fermele „etice” este nevoie de un teritoriu mai mare iar creșterea industrială a animalelor deja ocupă până la 30% din totalul solului accesibil pentru prelucrare de pe glob.

Cumperi „Bio”?

Termenul „agricultură organică” a fost inventat în 1940, dar popularitatea produselor „bio” a început să fie simțită la sfârșitul secolului trecut. Către anul 2016, volumul pieții pentru aceste produse a depășit în Europa suma de 33 mlrd euro. Mulți cumpărători sunt gata să plătească pentru „linte bio”, „castraveți bio” sau       roșii bio” cu 20% sau chiar 100% mai mult decât pentru legumele care nu sunt „bio”. De vină în mare parte este publicitatea: ei sunt siguri că astfel vor salva planeta. Ne grăbim să-i dezamăgim.

Dacă e să ne orientăm după calitățile dietice ale produselor bio, atunci totul este clar, ele nu au urme de pesticide. În acelaș timp, nu încetează disputele cu privire la folosul fermelor organice pentru mediul ambiant. Adepții culturii bio aduc drept argument, folosirea scăzută a ierbicidelor, pesticidelor și îngrășămintele de azot, care formează zone moarte pe coastele mărilor și deltele râurilor. Oponenții lor îi contrazic: fermele bio folosesc cu mult mai mult teren și dacă am dori să hrănim toți oamenii cu aceste produse, ar trebui să defrișăm o suprafață de păduri de 1,5 mai mult decât este acum.

Enlarge

Eko-sled-5-1024x1024
Imagine simbol

Transportul produce o treime din totalul emisiilor gazelor de seră. Cu cât mai des ne deplasăm, cu atât este mai înaltă presiunea asupra naturii. Nu ar fi logic să transpunem acest principiu și asupra alimentației și să presupunem că anume transportul produselor este cauza principală a amprentei lor de carbon, care este imensă. Prin urmare importul de banane din America Latină, a cărnii din Australia și a portocalelor din Africa este cauza tuturor relelor?

Așa consideră mulți, prin urmare sfatul „alimentează-te cu ceea ce găsești local pentru a ajuta naturii” se poate întâlni nu doar pe paginile despre ecologie dar și pe cele cu rețete culinare. Hrana locală se transformă în problemă de etică: ai cumpărat roșii din Turcia – ai comis un păcat împotriva Naturii, le-ai obținut din sera vecinului, ai ajutat planeta.

Continuarea articolului o puteți găsi aici.

Citește mai departe

Economie

Fabrica de cablaje din Căușeni va deschide 600 de posturi noi

Publicat

pe

De către

În prezent, la fabrica „Coroplast Harness Technology”, din subzona ZEL Bălți, orașul Căușeni, specializată în producerea cablajelor auto, activează 410 angajați. Numărul acestora va crește până la 1000 de persoane, odată cu darea în folosință a noii hale de producție. În acest scop, vor fi investite circa 20 milioane de dolari.

Reprezentanții Coroplast au decis să-și extindă afacerile în Republica Moldova la sfârșitul anului 2016. Ulterior, aceștia au închiriat o hală nouă de producție. Volumul vânzărilor companiei este de 15,6 milioane de euro anual, iar producția este orientată 100 % spre export.

Citește mai departe

Diaspora

Fotografia săptămânii / „Cui las eu casa? De ce omul e nevoit să-și lase rădăcinile și să se ducă prin lume?”

Publicat

pe

De către

Serafima este o bătrână din satul Brânzenii Vechi. Acum câteva zile, ea a emigrat din Republica Moldova. A plecat la fiica ei, în Milano, pentru că aici, acasă îi este greu să lupte singură cu problemele de sănătate.

Bătrâna a încărcat o valiză mare cu vreo cinci kilograme de carne și vreo patru kilograme de brânză de oi și abia de-a reușit să-și ticsească hainele și lucrurile personale. Ce mai rămâne pe-acasă, urmează să fie luat de fiica ei, la următoarea vizită.

În dimineața dinaintea plecării, Serafima se oprea periodic din aranjarea bagajelor și plângea:

„Cui las eu casa? De ce omul e nevoit să-și lase rădăcinile și să se ducă pe lume?”

Femeia și-a lăsat casa în grija unei vecine. A încetat să mai crească animale sau fructe și legume. Știa de ceva timp că va părăsi țara sa de baștină.

Dacă doriți să aflați mai multe despre Serafima și povestea ei, urmăriți reportaje.Moldova.org, în curând vom publica un reportaj la acest subiect.

Foto de Dan Guțu

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com