Connect with us

Politică

Sesiunea de toamnă a Parlamentului va începe pe data de 4 septembrie

Publicat

pe

Sesiunea de toamnă 2017 a Parlamentului va începe pe data de 4 septembrie. Președintele Parlamentului Andrian Candu a semnat o dispoziție în acest sens.

Începând cu data de 4 septembrie, deputații vor reveni la activitatea lor în comisii, fracțiuni, precum și în teritoriu cu cetățenii.

Prima ședință plenară a Parlamentului din sesiunea de toamnă va avea loc la propunerea Biroului permanent, după pregătirea proiectului ordinii de zi.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, sesiunea de toamnă începe în luna septembrie și nu poate depăși sfârșitul lunii decembrie.

Actuala sesiune ordinară a anului 2017 urmează să încheie la 31 iulie curent.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Moldova și Belarus au semnat opt acorduri de cooperare în domenii cheie

Publicat

pe

De către

Republica Moldova și Republica Belarus au semnat astăzi opt acorduri bilaterale de colaborare în domenii precum justiția, sănătatea, educația și eficiența energetică.

În sectorul justiției, a fost semnat un document privind colaborarea pe dimensiunea expertizei judiciare, care prevede o serie de măsuri menite să consolideze capacitățile profesionale ale angajaților din domeniu din ambele state, prin schimburi de experiență și desfășurarea stagiilor de practică.

Acțiuni de formare și dezvoltare profesională vor fi desfășurate și pentru personalul medical din țara noastră, urmare a semnării unui document bilateral de colaborare în domeniul sănătății. Acesta mai prevede garantarea oferirii asistenței medicale pentru cetățenii moldoveni și belaruși care se află pe teritoriul unuia dintre cele două state, circulaţia medicamentelor şi dispozitivelor medicale, promovarea proiectelor de investiţii în domeniul ocrotirii sănătății și schimbul de informaţii în lupta împotriva epidemiilor.

Totodată, în baza unui memorandum semnat astăzi, Moldova și Belarus vor conlucra pe segmentul eficienței energetice pentru a spori gradul de utilizare a energiei regenerabile și a surselor alternative de combustibili. De asemenea, vor fi întreprinse activități comune pentru stimularea inovării și cercetării, vor fi realizate proiecte tehnico-științifice și va fi facilitată participarea cercetătorilor din cele două state la evenimente de profil.

Cadrul de colaborare privind dezvoltarea social economică a țării noastre și Belarus va consolidat prin semnarea unor acte în domeniul procuraturii și relațiilor interetnice. În ceea ce privește interacțiunea la nivel de regiuni, au fost semnate trei acorduri privind cooperarea comercial-economică și culturală între orașul Gomel și UTA Găgăuzia, raioanele Kobrinsky-Cahul și Hantsavichy-Leova.

În prezent, relațiile dintre cele două state se dezvoltă în baza a 93 de documente bilaterale.

Citește mai departe

Politică

Promo-LEX semnalează încălcări: Concurenții electorali nu și-au deschis cont, instigări la ură, utilizarea resurselor administrative

Publicat

pe

De către

Misiunea de Observare (MO) Promo-LEX a lansat astăzi primul raport de monitorizare a alegerilor locale noi din 20 mai 2018, în cadrul căruia semnalează mai multe încălcări, în special, cazuri de obstrucționare a activității observatorilor Promo-LEX, cazuri ce pot fi calificate drept oferire de cadouri în perioada electorală și de utilizare a resurselor administrative, încălcări ale legislației privind raportarea financiară.

Activism sporit al candidaților din mun. Chișinău și Bălți

Din totalul de 89 de activități constatate – toate s-au desfășurat în municipiile Chișinău (73) și Bălți (16). Cel mai întâlnite activități au fost: promovare/agitație prin intermediul corturilor (32), distribuire de materiale cu un conținut politic/electoral (21) și întâlniri cu cetățenii/alegătorii (12) etc. Activitățile au vizat, în special: Ion Ceban/PSRM (43), S. Radu (18) și Andrei Năstase/PPPDA (10).

Cazuri ce pot fi calificate drept oferire de cadouri și utilizare a resurselor administrative

Au fost identificate cel puțin 2 situații ce ar indica asupra utilizării abuzive a resurselor administrative: în contextul colectării semnăturilor de susținere a S. Radu și în cazul campaniei de promovare a candidatului PDM din c. Volovița. Suplimentar, observatorii Promo-LEX au raportat alte cel puțin două cazuri ce pot fi calificate drept oferire de cadouri în perioada electorală, în ambele fiind implicat candidatul desemnat de PSRM pentru funcția de primar al mun. Bălți și Fundația de binefacere a Primei Doamne „Din Suflet”.

Finanțarea campaniei politice/electorale

Cel puțin 478 890 lei au fost deja cheltuiți pentru activități cu tentă electorală efectuate de potențialii candidați înainte de înregistrarea acestora, conform estimărilor Promo-LEX. În continuare, Promo-LEX a constatat că după înregistrarea în calitate de candidați în alegeri, cel puțin 2 dintre aceștia (Ion Ceban – PSRM și Reghina Apostolova – PPȘ) au efectuat cheltuieli pentru activități electorale estimate la 160 441 lei: PSRM – 151 703 lei, PPȘ – 8 738 lei. Totodată, Promo-LEX semnalează că nici un concurent electoral nu și-a deschis cont “Fond electoral”, prezumând încălcarea legislației prin efectuarea cheltuielilor în afara contului “Fond electoral”. Către 17 aprilie 2018 CEC nu a publicat niciun raport financiar al concurenților electorali – partide politice. CEC are obligația de a publica rapoartele financiare în termen de 48 de ore din momentul recepționării acestora.

Candidații independenți sunt tratați în mod inechitabil

MO Promo-LEX reiterează necesitatea de a obliga, după exemplul alegerilor prezidențiale, pe toți candidații pentru funcția de primar să prezinte semnături în susținerea sa, și nu doar pe cei independenți. De asemenea, în opinia Asociației pentru Chișinău și Bălți semnăturile solicitate sunt exagerate ca număr, comparativ cu numărul de semnături ce urmează a fi colectate de către candidații la funcția de deputat în circumscripții uninominale. Regretabil este și faptul că femeile nu beneficiază de avantaje în colectarea semnăturilor – în comparație cu alegerile parlamentare.

Discursul instigator la ură în mesajele concurenților electorali

În contextul alegerilor locale noi din 20 mai 2018, Promo-LEX a monitorizat, inclusiv, cazurile de discurs instigator la ură, sexist și instigare la discriminare în mesajele concurenților, precum și alte forme de intoleranță manifestate public. Potrivit Promo-LEX candidatul PSRM Ion Ceban a făcut uz de discurs instigator la ură. De cealaltă parte, candidatul desemnat de PPPDA, Andrei Năstase, a fost vizat de cel puțin două ori în mesaje sexiste, instigatoare la discriminare și violență.

Decalaj considerabil între datele din Registrul de Stat al Alegătorilor și listele electorale

În opinia MO trezește îngrijorare diferența considerabilă și nejustificată de 18 713 alegători în 2016 și de 17 368 în 2017 dintre numărul de alegători din RSA și cel din listele electorale de bază generate de acesta în cazul mun. Chișinău. La fel de îngrijorător este decalajul de 4 214 alegători între datele RSA și listele electorale generate pentru mun. Bălți în alegerile prezidențiale din 2016. Reiterăm – pentru asigurarea transparenței și integrității proceselor electorale, considerăm imperios necesar ca autoritățile responsabile să explice în mod clar şi concludent natura acestor mutații.

Activitatea Misiunii de Observare a Alegerilor se desfășoară pe durata perioadei electorale prin implicarea a opt observatori pe termen lung (OTL) în toate circumscripțiile electorale constituite pentru alegerile locale noi din 20 mai 2018. În ziua scrutinului, Promo-LEX va delega câte un observator pe termen scurt (OTS) în fiecare din cele 375 secții de votare (SV) deschise. Toți observatorii implicați în procesul de monitorizare sunt instruiți în cadrul seminarelor organizate de către Misiune și semnează Codul de conduită al Promo-LEX pentru observatorii naționali independenți, obligându-se să acționeze operativ, cu bună credință și în mod non-partizan. Activitatea tuturor observatorilor este coordonată de echipa centrală a Asociației.

Citește mai departe

Politică

Pe urmele Silviei Radu? Candidatul Platformei DA a adus 300 ghiveciuri cu flori în fața primăriei din Bălți

Publicat

pe

De către

Inițiativa Silviei Radu de a planta flori în capitală se pare că a inspirat-o și pe candidata Platformei DA la Primăria Bălți. Arina Spătaru a decis să facă o surpriză și a adus 300 de ghiveciuri cu flori în fața primăriei.

Ea a declarat că a decis să facă acest gest, după ce a observat că răzoarele din fața municipalității sunt goale. Potrivit ei, florile aduse au adus zâmbete pe chipul funcționarilor de la Primăria Bălți.

„Într-o dimineață frumoasă și luminoasă am decis să fac o surpriză tuturor celor care trec prin preajma primăriei. Chiar la sărbători plimbându-mă am observat că răzoarele primăriei sunt pustii, iar această pustietate mi-a provocat tristețe”, a spus Arina Spătaru.

Totodată, ea a relatat că florile vor fi plantate în răzoare doar după ce va primi permisiunea primarului interimar de la Bălți. Potrivit ei, în ajuns ea a scris un demers în acest sens însă nu a primit un răspuns.

Reamintim  că acum câteva zile în scuarul Catedralei din capitală, primarul interimar Silvia Radu a prezentat un covor realizat din 200 de mii de flori. Proiectul, realizat la inițiativa primarului interimar Silvia Radu, a costat 1.800.000 de lei, fiind proiectat după modelul unui covor autentic moldovenesc.

Citește mai departe