Connect with us

Politică

Sesiunea de toamnă a Parlamentului va începe pe data de 4 septembrie

Sesiunea de toamnă 2017 a Parlamentului va începe pe data de 4 septembrie. Președintele Parlamentului Andrian Candu a semnat o dispoziție în acest sens.

Începând cu data de 4 septembrie, deputații vor reveni la activitatea lor în comisii, fracțiuni, precum și în teritoriu cu cetățenii.

Prima ședință plenară a Parlamentului din sesiunea de toamnă va avea loc la propunerea Biroului permanent, după pregătirea proiectului ordinii de zi.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, sesiunea de toamnă începe în luna septembrie și nu poate depăși sfârșitul lunii decembrie.

Actuala sesiune ordinară a anului 2017 urmează să încheie la 31 iulie curent.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Traian Băsescu la Chişinău: Românii nu pot trăi despărţiţi de Prut la nesfârşit

Traian Băsescu a declarat pe Facebook că românii nu pot trăi despărţiţi de Prut, după voinţa lui Stalin şi Hitler, “care, prin pactul Ribbentrop-Molotov, au sfâşiat ţara”, acesta fiind şi mesajul transmis la Chişinău, la şedinţa Partidului Unităţii Naţionale.

Băsescu  a scris pe pagina sa de Facebook că a participat la constitutirea organizaţiei de tineret a Partidului Unităţii Naţionale (PUN), al cărui preşedinte de onoare este.

Este în politica noului partid unionist atragerea masivă a tinerilor din Republica Moldova, cu sprijinul cărora se poate realiza unirea Republicii Moldova cu România”, a scris fostul preşedinte român Traian Băsescu, pe pagina sa de Facebook.

Băsescu a declarat că unul dintre mesajele de la Chişinău a fost la unitate.

“Unul din mesajele mele a fost că românii nu pot trăi despărţiţi de Prut la nesfârşit, după voinţa lui Stalin şi Hitler, care, prin pactul Ribbentrop-Molotov, au sfâşiat ţara”, a precizat Băsescu.

La rândul său, preşedintele PUN Anatol Şalaru a declarat că a văzut la cei 300 de tineri, care au participant la reuniune, o determinare și o hotărâre extraordinară care, l-au convins, încă odată, că românii basarabeni au capacitatea de a renaște din propria cenușă atunci când au alături de ei un om precum Traian Băsescu.

“Am încredere în voi și împreună vom putem sfărâma granița pe care ticăloșii secolului 20 au pus-o pe Prut!”, a declarat Anatol Şalaru.

Partidul Unităţii Naţionale (PUN) constituit în februarie 2016 este un partid politic care promovează idealul unităţii naţionale româneşti prin reunificarea Republicii Moldova cu România.

La congresul din iunie 2017, fostul şef de stat al României Traian Băsescu a fost ales cu unanimitate de voturi preşedinte de onoare a formaţiunii.

Citește mai departe

Politică

PL a calculat ce se poate face în Chişinău cu cele 9 milioane de lei alocate pentru referendumul anti-Chirtoacă

PL a calculat ce s-ar fi putut realiza cu 9 milioane de lei, care vor fi cheltuiți pentru referendumul socialiștilor.

PL a lansat astăzi un spot video cu genericul “Boicot! Nu ieşi la vot!” în care îndeamnă locuitorii capitalei să nu participe la referendumul anti-Chirtoacă care va avea loc pe 19 noiembrie. În filmuleţul video, liberalii arată ce se poate face în Chişinău cu cele 9 milioane de lei alocate pentru plebiscit.

„Din acești bani am putea plăti 7500 de pensii medii. Am putea procura 5 troleibuze moderne. Am putea amenaja 35 locuri de joacă 35 terenuri de fitness în curțile blocurilor. 20 de familii tinere ar putea primi câte un apartament. 10 grădinițe din cartierul tău ar putea fi modernizate.

Reparația a 5 km de drum 10 mii coșuri de gunoi. Oprește-i pe socialiști! Pe 19 noiembrie nu arunca viitorul tău la urna Dodonilor”, arată liberalii în spotul video.

De notat că pe de altă parte, Partidul Socialiștilor a instalat în capitală zeci de corturi, unde este pus la dispoziţie ziarul “Referendum” și informații necesare despre referendum. În plus, sute de agitatori voluntari participă la întrevederi cu cetățenii în municipiu: unde le vorbesc locuitorilor capitalei și răspund la întrebările acestora.

Referendumului local pentru revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă va avea loc pe 19 noiembrie curent.

Pentru ca Dorin Chirtoacă să fie demis din funcție, prin intermediul unui referendum, sunt necesare peste 160 mii de voturi. La fel, pentru ca referendumul să fie validat, la scrutin ar trebui să participe nu mai puţin de o treime din cei peste 647 mii de alegătorii înscrişi pe liste.

Citește mai departe

Politică

Republica Moldova printre ţările susţinute financiar de Cehia // INTERVIU

Republica Moldova rămâne într-o listă a ţărilor prioritare pentru investitorii cehi. Pentru perioada, 2018 -2023,  în lista ţărilor care vor beneficia de o asemenea susţinere au rămas doar 6 ţări şi Republica Moldova este printre ele. La aceasta, dar şi despre alte aspecte ale cooperării bilaterale moldo-cehe se referă Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republciii Cehe în Republica Moldova,  Zdenek KREJCI, în interviul realizat cu ocazia Sărbătorii Naţionale a Cehiei, consemnată pe data de 28 octombrie.

Excelenţă, vă exercitaţi mandatul de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Cehe in Republica Moldova mai bine de un an. Ce evenimente importante au marcat această perioadă ?

În primul rând menţionez, desigur, vizita la Praga în luna ma a premierului moldovean Pavel Filip, însoţit de o delegaţie guvernamentală.  A fost o vizită de răspuns la cea a premierului ceh Bohuslav Sobotka, care a avut loc în anul 2016. Nu atât de demult la Chişinău s-a aflat o delegaţie în frunte cu ministul Economiei şi Comerţului din Cehia din care au făcut parte mai mulţi oameni de afaceri. Au avut loc multiple discuţii, inclusiv la Parlament. Aceasta în scopul intensificării cooperării bilaterale. Astfel , vizitele au nu doar un caracter politic, dar şi unul practic, care sunt benefice pentru a menţine o colaborare  reciproc avantajoasă.

Care este subiectul principal, unul de actualitate pe agenda bilaterală.  În ce domenii există potențial de cooperare ?

Din fericire, nu există probleme în dialogul dintre Praga şi Chişinău. Nu sunt tratate sau acorduri care ar trebui semnate pentru a impulsiona cooperarea dintre ţările noastre. Acestea au fost deja semnate pe parcursul celor 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice şi sunt funcţionale. Or, sunt domenii în care am putea obţine rezultate mai bune şi menţionez, în primul rând, domeniul economic. Sunt toate premisele că pe această dimensiune să fie extinsă colaborarea, dar trebuie ca actorii politici şi economici să se implice mai mult pentru a stabili legături mai strânse şi atunci vor fi şi rezultate mai bune.  Trebuie de găsit noi oportunităţi de colaborare. Desigur, pentru aceasta este neceară o stabilitate politică şi economică în Republica Moldova, ca aceasta să fie un partener de nădejde al investitorilor cehi.

În cadrul întrevederii recente de la Praga dintre prim-ministrul moldovean Pavel Filip cu omologul ceh, Bohuslav Sobotka s-a menţionat că Republica Moldova rămâne în lista statelor de interes pentru economia cehă în Strategia de promovare a exportului pentru perioada 2018-2023. Care ar putea fi impactul asupra extinderii cooperării bilaterale ?

Un sceptic ar fi spus ca reuşita cooperării bilaterale în domeniul comercial-economic depinde, în primul rând, de actorii economici, dar mai multe mijloace, mai multă atenţie trebuie de acordat pentru diverse acţiuni, cum  ar fi expoziţiile, târgurile comerciale şi alte activităţi comune ale mediilor de afaceri din Cehia şi Republica Moldova,  schimburi de informaţii relevante din sectorul economic. Aş menţiona  în context că Republica Moldova rămâne într-o listă a ţărilor prioritare pentru investitorii cehi. Şi acest lucru este foarte important.  Pentru următoarea perioadă, 2018 -2023,  în lista ţărilor care vor beneficia de o asemenea susţinere au rămas doar 6 ţări şi Republica Moldova este printre ele. Deci, vor fi alocate miloace financiare care vor contribui la extinderea cooperării dintre ţările noastre şi realizarea unor proiecte stringent necesare  Republicii Moldova.

Acum câţiva ani Cehia era o piaţă de desfacere atractivă pentru vinurile moldovenești. Ce ar trebui să facă producătorii moldoveni ca să crească cotele de export de vin, deoarece este cunoscut faptul că nu este suficient să fie doar calitatea bună a vinurilor, probabil se mai cere ceva ?

Nu este nici o problemă  în această privinţă. Cotele exporturilor de vinuri moldoveneşti pe piaţa cehă este în continuă creştere. Contează nu atât aceste cote cât calitatea acestora. Uneori întâlnesc pe rafturile din Cehia denumiri de vinuri sau de companii vitivinicole de care nu se ştie în Moldova. De aceea este foarte important ca sa fie exportate doar cele mai bune vinuri, care ar aduce plus valoare imaginii ţării Dumneavoastră. Nu este o reţetă miraculoasă care ar contribui la creşterea exporturilor. Pentru aceasta trebuie de muncit mult, de prmovat produsul şi de găsit parteneri de nădejde.

Situatia din UE se complică, creste numarul partidelor de stânga care acced la putere, mişcările separatiste din unele state se amplifică. A mai fost şi Brexit-ul. Astfel, în unele ţări membre ale UE cetăţenii devin tot mai eurosceptici. Cehii ce opinii au in acest context ?

Din punct de vedere economic şi politic, Europa se îndreaptă în direcţia menţinerii unui spaţiu comunitar puternic. În Austria, chiar în Germania, Franţa la putere sunt acum partide de drepta, dar au un mesaj populist. Referitor la situaţia din Cehia, trebuie să menţionez că şi la noi sunt multe voci care critică UE.  Unii chiar propun ca Cehia să părăsească UE.  De fapt aceştia transmit un mesaj, ca UE să fie mai funcţională, cu mai puţină birocraţie, să-şi îmbogăţească mecanismele democratice cu care să gestioneze situaţiile imprevizibile care apar, astfel încât să nu amintească de consiliul de ajutor  economic reciproc, care era pe timpul URSS. Oricum, majoritatea cehilor recunosc că dacă Cehia nu ar fi fost membru al UE ar fi soluţionat mai greu anumite probleme.

La Summitul Parteneriatului Estic de la Bruxelles ce mesaje ar trebui să fie transmise ţărilor semnatare ale Acordurilor de Asociere cu UE – Republica Moldova, Georgia, Ucraina ?

Este o întrebare la care cel mai bine ar putea răspunde ambasadorul UE la Chişinău, dar la modul general reiterez că UE este un club al unor ţări care au demonstrat că promovează valorile democratice. Astfel, ţările care doresc să se alăture au mult de muncit, să argumenteze că sunt pregetite să facă faţă tuturor provocărilor, Desigur, statele membre întotdeauna sunt pregătite să le ajute pe cele care au intenţia de a ni se alătura.

Unii experti sunt de părerea că ar fi bine ca să fie creat un spaţiu economic liber între cele 3 state semnatare ale Acordurilor de Asociere cu UE şi sa fie extinsă cooperarea în diverse domenii. În acest context se cere evocat exemplul Grupului de la Vişegrad. A fost eficientă cooperarea în perioada de preaderare şi dacă această experienţă ar putea fi preluată de Republica Moldova, Georgia si Ucraina ?

Ar fi o sarcină complicată, greu de soluţionat . Nu cred că este necesar   crearea unei zone de comerţ liber, o dată ce sunt Acordurile de Asociere, cu componenta econimică, DCFTA. Dar este important  ca aceste 3 ţări să colaboreze cât mai bine. Ar fi o oportunitate  de a realiza unele  proiecte comune multilaterale, nu doar cele bilaterale cu UE. Ţările Grupului de la Vişegrad au colaborat armonios în perioada de preaderare. Partenerii noştri de dezvoltare apreciau proiectel noastre comune. Şi Republica Moldova, Georgia şi Ucraina ar putea extinde cooperarea. Acest lucru ar fi important nu doar în contextul aderării la UE, dar pentru cetăţeni.

Domnule ambasador, care este semnificaţia Sărbătorii  Naţionale a Cehiei, consemnat ă pe data de 28 octombrie ?

Consemnăm  99 de ani, deci în anul 2018 vor fi 100 de ani de la formarea , în acea vreme, a Republicii Cehoslovacia. Chiar dacă acum sunt divizate Cehia şi Slovacia vor consemna împreună acest eveniment, deoarece atât pentru cehi cât şi pentru slovaci este o filă de istorie foarte importantă. Este un prilej pentru fiecare dintre noi de a analiza ce s-a reuşit în această perioadă de timp, care au fost intenţiile strămoşilor noştri când au format statul cehoslovac şi ce trebuie să facă următoarele generaţii. La anul viitor, cu ocazia a 100 de ani, vor fi realizate mai multe activităţi festive. După cum spuneam, împreună cu Slovacia, dar şi cu alte ţări a căror existenţă datează cu aceeşi perioadă, Polonia, Austria, Ungaria, vom consemna această aniversare importantă. Va fi un bun prilej de a răspunde la întrebarea –  de unde am pornit, unde am ajuns şi unde dorim să ajungem.

Anatol CACIUC

Citește mai departe

Ultimile Știri

Social16 minute în urmă

Doi indivizi, reţinuţi, după ce ar fi violat o tânără pe care au cunoscut-o la o terasă din centrul capitalei

Reţinuţi pe urme fierbinţi, după ce ar fi violat o domnişoară.

Externe3 ore în urmă

O familie din Republica Moldova s-a răsturnat cu mașina la câțiva kilometri de Vama Albița

Două surori, de 13 și 21 de ani, din Republica Moldova, au ajuns la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale,...

Externe3 ore în urmă

Studiu: O cantitate mică de alcool îmbunătățește pronunția într-o limbă străină

Consumul unei cantități mici poate îmbunătăți pronunția într-o conversație într-o limbă străină, au arătat cercetători britanici și olandezi într-un nou...

Politică3 ore în urmă

Traian Băsescu la Chişinău: Românii nu pot trăi despărţiţi de Prut la nesfârşit

Traian Băsescu a declarat pe Facebook că românii nu pot trăi despărţiţi de Prut, după voinţa lui Stalin şi Hitler,...

Externe16 ore în urmă

Daily Mail: Șapte mii de cetăţeni moldoveni s-au strecurat în Marea Britanie pe uşa din spate, în ultimii doi ani

Șapte mii de cetăţeni moldoveni s-au strecurat în Marea Britanie pe uşa din spate, în ultimii doi ani, profitând de...

Externe18 ore în urmă

Când a apărut umbrela. Cum a evoluat de-a lungul timpului

Umbrela a fost folosită la început pentru a proteja de soare, şi nu de ploaie, fiind confecționată din mătase. Astfel,...

Externe19 ore în urmă

30 documente de identitate românești false depistate în octombrie la Albiţa şi Sculeni

30 documente de identitate românești false au fost depistate în octombrie de poliţiştii de frontieră români de la Albiţa şi...

Advertisement

Opinii