Connect with us

Economie

Serviciul Vamal va avea alte două scanere staționare de ultimă generație

Publicat

pe

Guvernul chinez a aprobat finanțarea proiectului de procurare și instalare a altor două scanere  de ultimă generație la posturile vamale Aeroportul Internațional Chișinău și Ocnița 1 (feroviar).

Anunțul a fost făcut de către ambasadorul  Republicii Populare Chineze în Republica Moldova,  Zhang Yinghong, în cadrul întrevederii cu directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie.

Conform înțelegerilor, primul echipament de scanare urmează a fi instalat pe aeroportul din Capitală până la sfârșitul acestui an, iar construcția celui de-al doilea scaner în postul vamal Ocnița 1 (feroviar) este preconizată pentru primul semestru al a. 2018.

Astfel, Republica Moldova devine prima țară din regiune care va dispune de asemenea echipamente.

Ambasadorul Zhang Yinghong a declarat că aceste investiții sunt justificate pe deplin de rezultatele vizibile înregistrate de către Serviciul Vamal al Republicii Moldova odată cu sporirea semnificativă a volumului încasărilor la bugetul de stat, precum și a ratei de depistare a fraudelor vamale.

Totodată, diplomatul și-a exprimat disponibilitatea susținerii și promovării altor proiecte de asistență tehnică, orientate spre dezvoltarea capacităților instituționale ale Serviciului Vamal.

La rândul său, Vitalie Vrabie i-a mulțumit ambasadorului chinez pentru receptivitatea și sprijinul constant, precizând că instituția va continua identificarea a noi instrumente de asigurare a securității economice a statului.

Amintim că, primul scaner staționar a fost donat de către Guvernul Republicii Populare Chineze în anul 2015, fiind instalat în postul vamal ”Leușeni”.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

O bancă letonă implicată în dispariţia miliardului din Republica Moldova este în prag de faliment

Publicat

pe

De către

Una dintre cele mai mari bănci din Letonia ABLV a ajuns în faliment. Instituţia se confruntă cu probleme financiare majore, după ce Departamentul de Combatere a Criminalității Financiare din cadrul Trezoreriei SUA a trimis o notificare în care susține că banca ABLV din Letonia împiedică aplicarea legii și a desfășurat activități suspecte legate de programul de înarmare al Coreei de Nord.

BCE susţine că din cauza deteriorării semnificative a lichidității sale, ABLV este “probabil incapabilă să-și plătească datoriile sau alte datorii în momentul în care devin scadente”.

“Banca nu a avut suficiente fonduri disponibile imediat pentru a rezista unor ieșiri stresate de depozite înainte de începerea procedurii de plată a fondurilor de garantare a depozitelor din Letonia”, se arată într-un comunicat a Băncii Centrale Europene.

Totodată, Comisia Financiară și a Pieţelor de Capital din Letonia (FKTK) a anunţat că în scopul protejării drepturilor legale ale deponenților ABLV Bank AS și evitării pierderilor potențiale, a interzis tranzacțiile de creditare.

În 2016, RISE Moldova a scris că ABLV va plăti o amendă de peste trei milioane de euro, pentru că a permis unor firme offshore să folosească ilegal conturile de la bancă pentru a acorda credite unor companii și persoane fizice din Moldova. Banii au fost folosiți pentru preluarea băncilor moldovenești Unibank și Banca Socială, care au contribuit la dispariţia ” miliardului” din cele sectorul bancar.

În decizia sa, Comisia Financiară din Letonia a făcut referință la informațiile despre tranzacții suspecte realizate prin intermediul ABLV Bank, apărute în raportul Kroll privind frauda de la cele trei bănci din Republica Moldova (Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială).

Foto: RISE Moldova

Citește mai departe

Economie

Fritzmeier Group intenționează să investească în Zona Economică Liberă Bălți

Publicat

pe

De către

Premierul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanții grupului german Fritzmeier Group, care intenționează să investească în zona economică liberă „Bălți”. Pentru început, compania planifică amenajarea unei suprafețe de producție de 2000 de metri pătrați.

Reprezentanții Fritzmeier Group au apreciat receptivitatea administrației Zonei Economice Libere și a autorităților locale în a le oferi sprijin pentru lansarea activității în Republica Moldova. Întreprinderea este interesată să desfășoare în țara noastră activități precum prelucrări mecanice, sudură în metal, vopsire și ambalare a pieselor.

Fritzmeier Group este specializat în producerea cabinelor, soluțiilor și structurilor de placare pentru industria vehiculelor, cu o experiență vastă, de aproape un secol. Actualmente compania are 13 fabrici în 12 țări, inclusiv Germania și state din Asia, America și America de Sud, unde muncesc peste 2800 de angajați.

Șeful Executivului a asigurat potențialul investitor de toată deschiderea Guvernului, reiterând că scopul principal al autorităților este oferirea unei vieți mai calitative cetățenilor, obiectiv care poate fi atins doar în urma dezvoltării economice și creării condițiilor atractive pentru investitori.

“Suntem un Guvern pro-business pentru că ne dorim să facem investiții sociale și publice, iar bani în buget pot fi obținuți doar din activitatea economică”, a notat premierul.

În context, Pavel Filip a vorbit despre măsurile cu impact asupra mediului de afaceri, printre care reforma instituțiilor cu funcții de control, reducerea numărului de acte permisive în paralel cu implementarea ghișeului unic, micșorarea numărului de rapoarte și simplificarea procesului de raportare, modificările la Codul Muncii și acțiunile pentru liberalizarea pieței muncii.

De asemenea, premierul a subliniat eficiența platformei Consiliul Economic pe lângă prim-ministru, care asigură un dialog permanent cu oamenii de afaceri.

 

Citește mai departe

Economie

ANRE a publicat pentru dezbateri publice calculele privind noile tarife pentru gazele naturale

Publicat

pe

De către

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat pentru dezbateri publice calculele privind noile tarife pentru gazele naturale. Conform estimărilor instituției, acestea pot fi reduce cu aproximativ 20 la sută față de tarifele actuale.
Potrivit directorul general al ANRE, Tudor Copaci, este posibilă o ieftinire, în medie, de 20,3 la sută. Această micșorare se datorează reducerii prețului de import al gazelor naturale, dar și aprecierii leului față de dolarul american.
Anterior, prim-ministrul Pavel Filip a declarat că există premise reale că tariful pentru gazele naturale să fie diminuat cu până la 20 la sută. Acest lucru rezultă dintr-o analiză efectuată de Ministerul Economiei și Infrastructurii. Importatorul de gaz, compania Moldovagaz, este de acord că tariful trebuie să fie redus, dar propune o ieftinire mai mică, de 11,4%. Decizia finală urmează să fie luată de ANRE, în baza unei metodologiei speciale și după studierea tuturor factorilor de formare a tarifului.
Precedenta modificare a tarifului pentru gazele naturale a fost operată la începutul anului 2016, când acesta a fost micșorat cu aproape 11%. Tariful actual este de 5,89 lei pentru un metru cub de gaze, în cazul unui consum lunar de până la 30 de metri cubi și de 6,13 lei pentru un metru cub în cazul unui consum mai mare.
Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social7 ore în urmă

Accident grav, cu opt victime în Vaslui! În accident a fost implicată o mașină înmatriculată în R.Moldova

Un accident grav a avut loc, duminică seară, pe DE 581, în localitatea Șapte Case, din județul Vaslui. Opt persoane...

Politică8 ore în urmă

Igor Dodon a numit toleranța și egalitatea de gen “învățături false”. Declarațiile au trezit nemulțumire pe Internet

Într-un mesaj postat pe Facebook dedicat sărbătorii religioase Duminica Triumfului președintele Igor Dodon a calificat toleranța, liberalismul și egalitatea de...

Politică13 ore în urmă

Deputat: Dacă se va produce Unirea, voi fi primul care va lua arma în mână// VIDEO

Deputatul Partidului Democrat Corneliu Dudnic a declarat sâmbătă, 24 februarie, că el va fi primul care va lua arma în...

Social14 ore în urmă

Un bărbat a primit despăgubiri de 15 000 lei. Mașina, implicată în accident, a fost reparată cu piese second hand

Un bărbat din Chișinău a primit despăgubiri de 15 000 lei, după ce mașina sa care a fost implicată în...

Externe15 ore în urmă

Țara în care se oferă gratuit implanturi mamare pentru săraci

Tamil Nadu, un stat din sudul Indiei, oferă gratuit cetățenilor săi implanturi mamare, chiar și celor care le doresc doar...

Economie17 ore în urmă

O bancă letonă implicată în dispariţia miliardului din Republica Moldova este în prag de faliment

Una dintre cele mai mari bănci din Letonia ABLV a ajuns în faliment. Instituţia se confruntă cu probleme financiare majore,...

Cultură19 ore în urmă

Berlinala 2018. „Nu mă atinge-mă” regizat de românca Adina Pintilie a luat marele premiu Ursul de Aur

„Touch Me Not/ Nu mă atinge-mă” regizat de Adina Pintilie a fost desemnat cel mai bun lungmetraj de debut la...

Advertisement

Opinii