Serviciul Vamal demarează, cu suportul UE, pregătirile pentru implementarea NCTS și a Ghișeului Unic

Serviciul Vamal va beneficia de suportul experților europeni în procesul de implementare a Ghișeului Unic și a Noului Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS), condiționalități prevăzute în capitolul privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) a Acordului de Asociere.

Asistența este acordată în cadrul proiectului TWINNING ”Suport în modernizarea Serviciului Vamal al Republicii Moldova în conformitate cu cerințele Acordului de Asociere”, lansat astăzi.

Noul Sistem Computerizat de Tranzit este un sistem european de management și control, bazat pe depunerea declarației de tranzit în format electronic și pe schimburi electronice de date între birourile vamale implicate într-o operațiune de tranzit: biroul de plecare, biroul de tranzit și cel de destinație.

Printre avantajele NCTS se numără: îmbunătățirea calității serviciilor prestate agenților economici, sporirea gradului de securitate a datelor, confirmarea informatică a operațiunii de tranzit, reducerea costurilor şi întârzierilor determinate de declararea bunurilor pe hârtie, precum și diminuarea incidenței riscurilor de fraudare și de corupție prin monitorizarea on-line a operațiunilor de tranzit etc.

Ghișeul unic reprezintă o facilitate care permite părţilor implicate în activitatea de comerţ internațional și transport să depună informaţii standardizate la un singur punct de intrare pentru a îndeplini toate cerinţele de reglementare ce țin de import, export și tranzit.

Astfel, agenții economici, brokerii vamali sau transportatorii sunt exonerați de obligativitatea depunerii spre examinare a documentelor permisibile în adresa mai multor agenții de control. Aplicarea principiului Ghișeului Unic va permite eficientizarea activităților de monitorizare și control a operațiunilor desfășurate, precum și va asigura o mai mare transparență și previzibilitate a acestora.

Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie a menţionat la lansarea proiectului necesitatea accelerării procesului de actualizare a Sistemului Informațional Integrat Vamal în baza celei mai recente versiuni a softului Asycuda World, fapt ce va permite integrarea modulelor NCTS și Ghișeul Unic, precum și dezvoltarea substanțială a celor existente.

”Automatizarea activității prin simplificarea și digitalizarea procedurilor de vămuire reprezintă unul dintre cele mai importante obiective de dezvoltare instituțională ale Serviciului Vamal. Suntem angajați plenar în implementarea tuturor condiționalităților Acordului de Asociere, inclusiv a celor prevăzute la capitolul DCFTA, astfel încât Serviciul Vamal să devină o instituție raliată la normele comunitare în domeniul asigurării securității economice și facilitării comerțului international.”, a menționat șeful Vămii.

Prezent la ceremonia de lansare, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a declarat: ”În calitate de cel mai important partener comercial, economic și politic al Republicii Moldova, considerăm că implementarea acestui proiect va contribui la dezvoltarea cu succes a mediului de afaceri și va aduce beneficii pentru cetățenii Republicii Moldova prin implementarea Ghișeului Unic și Noului Sistem Computerizat de Tranzit.”

La rândul său, Veronica Vragaleva, secretar de Stat al Ministerului Finanțelor a subliniat că prin acest proiect vor fi țintite niște subiecte foarte importante, în primul rând monitorizarea traficului internațional. Faptul că practica va fi automatizată, va asigura non-implicarea factorului uman.

”Combinația dintre voința politică, angajamentul comun, parteneriat și echipa implicată, formată din experți lituanieni și italieni, și omologii acestora din partea RM, sunt ingredientele vitale pentru implementarea cu succes a proiectului. Schimbările durabile depind de contribuția activă și suportul Serviciului Vamal al Republicii Moldova. Reunindu-ne, am dat startul. Rămânând împreună vom face progrese. Cooperând vom obține succesul.”, a menționat în adresarea sa directorul General al Departamentului Vamal al Lituaniei, Arunas Adomenas.

Proiectul “Suport în modernizarea Serviciului Vamal al Republicii Moldova în conformitate cu cerințele Acordului de Asociere” este finanțat de către Uniunea Europeană.

Costul proiectului constituie un milion de euro, iar implementarea acestuia este preconizată pentru o perioadă de doi ani de zile. Partenerii de implementare a proiectului sunt Departamentul Vamal al Republicii Lituania de pe lângă Ministerul Finanțelor al Republicii Lituania și Agenția Vămilor și Monopolului a Republicii Italiene.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.