Serviciul unic de urgență 112 – pregătit în proporție de 90 la sută

Serviciul unic de urgență 112 este pregătit în proporție de 90 la sută și poate fi suficient pentru a-l conecta, susţine șeful Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Mihai Harabagiu.

Responsabilul a declarat ieri, la o şedinţă a Ministerului de Interne la care a participat şi premierul Gaburici, că implementarea acestui serviciu le va permite salvatorilor să reducă cu mult timpul de reacționare. „Acest serviciu este pregătit în proporție de 90 la sută și eu cred că este suficient pentru a-l conecta. Astfel, vom reduce cu mult timpul de reacționare”, a spus Mihai Harabagiu.

Chiril Gaburici a declarat că va susţine reformele inițiate de MAI, dar și dotarea continuă cu echipament performant. „În schimb, cer de la voi responsabilizare maximă și nu admit scuze în cazul pierderii proiectelor, scăderii nivelului de încredere a cetățenilor sau creșterea criminalității”, a spus Chiril Gaburici.

De notat că, anterior, Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor declarase că studiul de fezabilitate pentru crearea şi implementarea Serviciului naţional unic pentru apelurile de urgenţă 112 urma a fi finalizat la mijlocul lunii februarie.

Moldova.ORG reaminteşte că în iulie 2014, Parlamentul de la Chişinău a adoptat Legea privind organizarea şi funcţionarea Serviciului naţional unic pentru apelurile de urgenţă 112. Potrivit acestei legi, noul sistem, disponibil în regim non-stop, va fi în mai multe limbi. Totodată, timpul de intervenţie va fi redus până la 30 de secunde, iar apelurile false vor fi limitate.

Serviciul 112 va fi gratuit şi va putea fi apelat din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă din ţară. Odată ce sistemul va fi pus în funcţiune, printr-un singur apel vor fi accesibile patru servicii: de poliţie, pompieri, asistenţă medicală de urgenţă şi serviciul gaze.

Serviciul de urgență 112 a fost pus în practică pentru prima dată în Suedia, în anul 1991. În prezent, acest serviciu este folosit în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, iar România este printre statele în care acest serviciu a fost pus în aplicare foarte bine, potrivit Comisiei Europene.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.