Serviciul unic de urgență 112 – funcțional la finele lui martie. Va putea fi apelat de persoanele cu deficiențe de auz și vedere

Serviciul unic pentru apelurile de urgență 112 urmează să devină funcțional la sfârșitul lunii martie. Acesta va integra numerele 901, 902 și 903 și va putea fi apelat fără probleme de persoanele cu deficiențe de auz și vedere.

Acțiunile realizate și măsurile care mai urmează a fi întreprinse pentru lansarea Serviciului unic pentru apelurile de urgență au fost discutate astăzi în cadrul unei ședințe, prezidată de premierul Pavel Filip.

Potrivit informațiilor prezentate, au fost identificate sediile pentru dislocarea a două Centre de preluare a  apelurilor de urgență în municipiul Chișinău și a fost achiziționat sistemul informațional unic pentru preluarea apelurilor.

Soluția tehnologică procurată este una dintre cele mai avansate la nivel european, până acum fiind implementată doar în Suedia și Danemarca.

Aceasta oferă o serie de opțiuni esențiale noi: localizare geografică, preluarea apelurilor video direct din platforma CordCom, preluarea mesajelor text, captarea și introducerea în sistem a imaginii și video de pe alte dispozitive.

Premierul Pavel Filip a subliniat că este importantă reacția cât mai promptă în situațiile  critice, când orice secundă contează pentru salvarea de vieți omenești, iar noua tehnologie va reduce substanțial timpul de intervenție în situațiile de urgență.

Șeful Guvernului a solicitat să fie întreprinse toate măsurile necesare pentru implementarea cât mai eficientă a Serviciului unic pentru apelurile de urgență 112. Acesta  urmează să devină funcțional la finele lunii martie curent, integrând numerele 901, 902 și 903.

112 este numărul unic pentru apelurile de urgență activ în toate statele membre ale Uniunii Europene. Funcționează în regim non-stop și poate fi apelat absolut gratuit de fiecare cetățean de pe telefonul fix și mobil.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.