Serviciul Unic de Urgență 112 a înregistrat peste 14 mii de apeluri false!

În decurs de cinci zile de la lansare, Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 a înregistrat 20.856 apeluri din toată țara. 14.171, adică aproape 68 % dintre acestea, au fost false.

În acest context, Serviciul 112 atenționează că persoanele care apelează abuziv/fals numărul de urgență, în glumă sau solicitând informații care nu constituie urgențe, pot fi pedepsiți.

Potrivit legii, chemarea intenționat falsă a serviciilor specializate (pompieri, poliție, ambulanță) se sancționează cu amendă de la 13 la 30 de unități contravenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore.

Sancțiunea este prevăzută în articolul 342 din Codul Contravențional al Republicii Moldova.

Apelurile false ocupă din timpul operatorilor și întârzie tratarea situațiilor reale, timpul mediu alocat unui apel fiind de 40 de secunde.

Serviciul unic pentru apelurile de urgență 112 a fost lansat la finele lunii martie. Acesta integrează numerele 901, 902 și 903 și poate fi apelat fără probleme de persoanele cu deficiențe de auz și vedere.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.