Connect with us

Important

Serviciile secrete din Transnistria delegate cu un șir de împuterniciri

Publicat

pe

Peste 100 de atribuții va avea așa numitul minister al securității transnistrene (MGB). Un decret în acest sens a fost semnat de liderul tiraspolean Vadim Krasnoselischii la 9 ianuarie 2017.

Comitetul securității de stat (KGB) a fost redenumit în ministerul securității de stat. De fapt, s-a revenit la vechea denumire a acestei structuri, instituită pentru supravegherea și asigurarea securității în regiunea transnistreană.

Amintim, că MGB-ul a fost creat de echipa condusă de alias Antiufeev Vladimir, cunoscut sub numele de Șevțov sau Alexandrov, inclusiv, ca actor al acțiunilor subversive și de destabilizare, cum ar fi în Letonia, regiunile estice ale Ucrainei.

Sub pretextul protecției securității transnistrene, care, de altfel are multe percepții în diferite norme locale, reprezentanții organelor de forță, prin acțiunile lor de urmărire și persecutare, au băgat spaima în locuitorii regiunii, organizații neguvernamentale și persoane juridice.

Pentru prima dată, această instituție are un regulament, pentru că anterior, aceasta activa în baza legii cu privire la securitate, paza frontierei, extremism, combaterea terorismului  și a unui statut cu privire la componența sa.

Aceste norme delegau împuterniciri exprese, fără a fi prevăzute drepturile și obligațiile, inclusiv responsabilitățile structurii securiste. Practic, aceștia puteau face orice, acțiunile lor fiind justificate prin necesitatea asigurării securității în zonă.

Așadar, rolul organelor de securitate din Transnistria se relevă la competențe destul de largi, cum ar fi:

  • Asigurarea securității Transnistriei;
  • Combaterea terorismului;
  • Apărarea și protecția frontierei de stat;
  • Asigurarea securității informaționale în Transnistria;
  • Realizarea direcțiilor de activitate ale organelor de securitate.

În activitatea lui, MGB-ul se ghidează de reglementările constituției regionale, normelor locale, principiilor unanim recunoscute și dreptului internațional, aplicate în Transnistria, precum și tratatelor internaționale cu Transnistria, inclusiv regulamentului vizat.

Prevederile privind recunoașterea principiilor internaționale în practica serviciului de securitate în regiune sunt mai mult declarative, având în vedere că normele internaționale nu se aplică în regiune, atât pe motivul lipsei unor mecanisme în acest sens, cât și din alte obiective.

Regulamentul afirmă că MGB-ul ar trebui să aplice principiile umanismului, legității, dar și a respectării drepturilor omului și intereselor cetățeanului, etc. Totodată, statutul respectiv nu prevede mecanisme de garantare a obligațiilor sus-menționate, cum ar fi atragerea la răspundere sau dreptul la contestarea actelor și acțiunilor securiștilor.

De asemenea, nu există mecanisme de garantare a respectării vieții private în procesul de asigurare a securității, cât și dreptul cetățeanului la acces la informație privind activitatea MGB-ului, ceea ce arată că acest serviciu nu vine să protejeze locuitorii regiunii ci interesele manifestate de administrația de facto.

MGB-ul își poate crea structuri în armata transnistreană, organele de frontieră, organe cu destinație specială, organe de cercetare a informațiilor externe și alte oricare organe necesare pentru organizarea securității regiunii. Componența și atribuțiile acestora urmează a fi stabilite prin regulamente interne speciale.

MGB-ului îi revin atribuții de apărare a ordinii constituționale, de prevenire a activităților de spionaj și a acțiunilor organelor de securitate străine, organizațiilor internaționale sau persoanelor fizice îndreptate spre atentarea la securitatea tinerei republici.

La fel, MGB-ul are prerogative de exercitare a urmăririi penale și administrative pe fapte ce țin de atentarea la securitatea regiunii; de combatere a criminalității organizate, corupției, contrabandei, spălării banilor, migrației ilegale, traficului de arme și droguri, prevenirea organizării formațiunilor paramilitare, bandelor armate, persecutarea acțiunilor organizațiilor neguvernamentale, care au scop de rebeliune armată, schimbarea violentă a orânduirii locale, preluarea puterii; combaterea terorismului și acțiunilor subversive, cercetare, inclusiv în afara regiunii; paza frontierei regionale; asigurarea securității informaționale, inclusiv criptografice, criptate, clasificate și alte tipuri de comunicare specială în regiune și în afara acesteia, asigură protecția secretelor de stat, asigură securitatea în structurile militare, de cazaci, organele vamale, fiscale, interne, de executare a pedepselor, obiectivelor energetice, transport, științifice și altor obiective de interes local, etc.

Alte atribuții țin de asigurarea ordinii în timpul întrunirilor publice și activității organizațiilor neguvernamentale și religioase, ceea ce presupune că reprezentanții MGB vor putea asista, participa, interzice, urmări și ulterior persecuta participanții la activitățile sus-numite.

Tot MGB-ul este în drept să asiste la lucrările organizațiilor internaționale în regiune pentru a veghea dacă nu cumva sunt efectuate acțiuni menite să afecteze interesele de securitate.

Securiștii pot interveni în politica redacțională a mass-mediei locale, redacta texte și comunicatele instituționale.

De fapt, jurnaliștii locali menționau că comunicatele în mass-media urmează a fi avizate de ex-KGB, doar că din acest moment, aceasta va deveni o regulă. Interferența în media presupune nu doar controlul informațional și împiedicarea libertății de exprimare, dar și dirijarea comunicării externe. În majoritatea comunicatelor, se observă lipsa unor statistici cu privire la efectele problemei relatate, știrile sunt cu caracter pozitiv și cu o abordare negativă, în special ce țin de relațiile cu Chișinăul.

Despre afecțiunile la adresa securității regiunii, MGB-ul doar informează liderul regiunii, șeful executivului și șeful sovietului suprem. Această entitate poate decide de una singură cum să acționeze în stare de urgență, situații de conflict, fără să se consulte cu un organ ierarhic superior.

Conducătorul MGB-ului se supune expres liderului regiunii nerecunoscute, care îl numește și destituie din funcție. Nu se observă în textul regulamentului ce instituție ar exercita controlul activității MGB-ului, care sunt principiile și criteriile de numire și demitere în/din funcție a șefului acestuia, care sunt măsurile de responsabilizare pentru încălcarea drepturilor și abuzurilor reprezentanților organelor de forță și mecanismul de reparare a prejudiciilor cauzate prin acțiunile acestora.

La fel, nu este clar dacă așa numitul ministru se supune sau nu șefului executivului sau chiar șefului și sau / sovietului suprem, or poate ignora prescripțiile acestora.

Rolul executivului a fost lăsat doar în aspectele ce ține de asigurarea interconexiunii între minister și organele publice.

Astfel, reprezentanții organelor de securitate ar putea deveni un mecanism de presiune și control direct din partea liderului regiunii asupra oricăror persoane, organizații din regiune și afara acesteia, ceea ce reprezintă un precedent destul de periculos.

Tacit, Krasnoselischii și-a extins direct atribuțiile în domeniul securității regiunii transnistrene, ocolind interferența sovietului suprem asupra acestei instituții, organ care, la fel, are împuterniciri în adoptarea normelor și politicilor de securitate.

Deși, sovietul suprem are o comisie de securitate, rolul acesteia nu este stipulat în statutul MGB-ului, ceea ce poate conduce la anumite conflicte de interese și competențe.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Important

Gardul ILEGAL care înconjoară scuarul Palatului Național a fost scos

Publicat

pe

Gardul instalat ilegal de către administrația Palatului Național „Nicolae Sulac” în jurul terenului de lângă instituție fost scos și „Căsuța lui Moș Crăciun” a fost demontată.

Ne-am pus un scop și împreună am obținut ce ne-am propus. Moș Crăciun a plecat acasă cu tot cu vila temporară. Trăiască iarba!

Geplaatst door Andrei Tudos op vrijdag 27 april 2018

Anterior, Moldova.org a scris despre„Casa lui Moș Crăciun” din Chișinău când nu era demontată. Directorul „Moldova Concert”, Andrei Locoman, a explicat asta prin faptul că își dorea ca acea construcție să fie „conservată” pentru următoarele Târguri de Crăciun. (Detalii AICI) Potrivit directorului, gardul a fost pus întrucât, în perioada estivală, în acel loc s-ar consuma băuturi alcoolice și s-ar încălca ordinea publică.

Ded Morozul se duce din centru.

Geplaatst door Vitalie Sprinceana op donderdag 26 april 2018

De asemenea, s-a stabilit că gardul instalat de către administrația Palatului Național „Nicolae Sulac” a fost ilegal. (Detalii AICI) Ei nu au prezentat nici o autorizație care le-ar fi oferit dreptul de a îngrădi terenul atribuit, care este, totodată, spațiu public.

Citește mai departe

Important

Mașinile din regiunea transnistreană vor primi plăcuțe neutre, iar fermierii vor avea acces la terenurile agricole

Publicat

pe

De către

Posesorii de mașini din regiunea transnistreană vor primi plăcuțe neutre și vor fi admiși în traficul internațional începând cu 1 septembrie 2018, potrivit unei decizii semnate astăzi de către reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului, la Bender.

Mijloacele de transport vor avea plăcuțe auto neutre, cu numere de înmatriculare format din trei litere și trei cifre, și un pașaport tehnic conform cerințelor Convenției de la Viena privind circulația internațională. Decizia vizează doar persoanele fizice.

Reînregistrarea autovehiculelor transnistrene se va face la cerere, în două oficii din orașele Tiraspol și Râbnița, care vor fi create cu asistența Misiunii OSCE în Republica Moldova.

Un autovehicul nu va putea avea în același timp un număr neutru și un număr transnistrean. Locuitorii din stânga Nistrului care vor decide să-și păstreze numărul transnistrean vor putea călători cu mijloacele de transport respective doar pe teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, urmare a negocierilor purtate de către părți, a fost restabilit accesul agricultorilor din raionul Dubăsari la terenurile care le aparțin, situate după traseul TiraspolRâbniţa.

Accesul necondiționat al proprietarilor terenurilor agricole a fost obținut pe un termen de 20 de ani, cu eliberarea, în perioada imediat următoare, a certificatelor necesare pentru prelucrarea terenurilor și începerea utilizării acestora din 1 august 2018.

Din anul 2014, proprietarii nu au mai avut acces la terenurile lor, iar până atunci dreptul de utilizare era stabilit anual.

Citește mai departe

Important

Rockit Moldova 2018 – cei mai buni speakeri internaționali pe aceeași scenă, la Chișinău

Publicat

pe

De către

Prima conferință regională de scară largă, Rockit Moldova 2018 a ajuns în acest an la cea de-a 7-a ediție și se va desfășura pe 27 aprilie la Radisson Blu Leogrand Hotel, Chișinău. Evenimentul va reuni specialiști din domeniu, dar și cei mai inovativi tineri din Republica Moldova care vor pune inovația într-o lumină nouă și vor susține o serie de discursuri și workshop-uri bazate pe inovații și tehnologii, creativitate, comunicare, antreprenoriat și startup-uri.

Vezi în continuare cine sunt speakerii Rockit Moldova 2018 și ce subiecte vor aborda în cadrul discursurilor.

Lucian Despoiu – în prezent Fondator şi CEO al Majoritas, o companie intrenaţională specializată în tehnologie şi comunicare politică. Are o experiență de 15 ani în industria de marketing digital și peste 20 de campanii politice digitale desfășurate în întreaga lume.

Donie O’Sullivan – producător în echipa Social Discovery din New York. Actualmente deține funcția de crainic în edițiile de știri de la CNN. Înainte de activitatea sa la CNN, O’Sullivan a fost editor la agenția de știri Storyful în birourile din New York și Dublin, Irlanda. A lucrat anterior ca cercetător la Adunarea Irlandei de Nord din Belfast. O’Sullivan a absolvit Universitatea Queen din Belfast cu o diplomă de master în științe politice. La Chișinău, în cadrul Rockit Moldova 2018, O’Sullivan ne va vorbi despre știri false și troli, precum și despre noul ”câmp de luptă” în mass-media modernă.

Zaure Rozmat – în prezent CEO al proiectului media Steppe, din Kazahstan, care va împlini 2 ani de la înființare chiar pe 27 aprilie, ziua în care se va desfășura Rockit Moldova 2018. Zaure va povesti etapele creării unei afaceri media de succes și va împărtăși multe lucruri interesante din experiența sa în calitate de startuper și antreprenor.

David Timiș – membru activ al Global Shapers Community, o rețea condusă de tineri care sunt excepționali în ceea ce privește potențialul și realizările lor. David a fost numit „Young Leader of the Year” în România în 2016 și inclus în prestigioasa listă „30 Under 30” creată anual de revista Forbes, ca rezultat al muncii sale continue în promovarea educației, competențelor digitale și antreprenoriatului în rândul tinerilor.  

Călin Biriș – partener senior de afaceri la @Loopaa, un antrenor de succes și fondator al cursului Online Mastery Marketing – un program online complex în România, despre marketingul online.

Până în prezent, Călin Biriș a organizat peste 100 de ateliere tematice și a susținut mii de antreprenori și specialiști să-și îmbunătățească abilitățile în marketingul digital.

Dmitri Voloșin – fondatorul și directorul companiei “Simpals”, care deţine site-uri de succes. Dmitri este unul este unul dintre primii start-uperi din Moldova, autor şi susţinător al multor proiecte web de impact. La Rockit Moldova 2018, Dmitri Voloșin va vorbi despre etapele creării unui brand de succes.

Andrei Copots – director de creație și producător executiv în cadrul propriei case de producție Electric Sheep Film, la Kiev. Are 15 ani de experiență în publicitate în calitate de director de creație la McCann Erickson și Leo Burnett Ucraina, a câștigat numeroase premii locale și internaționale la festivaluri de publicitate precum Cannes Lions, Golden Drum, Epica, Kiaf, Effie și multe altele. În prezentarea sa de la Rockit ne va spune secretele lansării unei case de producție de succes.

Yaroslav Serdyuk – director strategic pe Blockchain în cadrul ageției Banda cu sediul în Kiev. Agenția a fost fondată în anul 2011 și a intrat de curând în top 5 agenții independente din lume, conform Effie Index.

Oleg Tomin – director creativ la BART și FINK. Profesor de specialitate, Oleg a decis totuși să activeze în sfera publicității, pentru că are o pasiune aparte pentru acest domeniu și a încercat toate dimensiunile acestei profesii – de la munca de design și până la strategii de comunicare. El susține că un proprietar al unei agenții de publicitate ar trebui să înțeleagă întregul mecanism de funcționare a afacerii sale pentru a putea comunica mai eficient cu toți membrii echipei. 

Oscar Knappers – fondator Rockstart, un antreprenor de succes și un celebru director de ziar. După ce a vândut afacerile sale din media (Emerce în 2001 și Bright în 2008), Oscar a fondat Rockstart în 2011. La IDG Kneppers a publicat MacWorld, a creat prima revistă olandeză din mediul online și a lansat un canal IT online Webwereld (1995).

Borys Musielak – co-fondator al Filmaster, un serviciu de personalizare achiziționat în 2015 de Samba TV, care va avea în curând o reprezentanță în Europa. Boris activează și în cadrul ReaktorWarsaw – un hub pentru startup-uri și la Startup Poland – o fundație care susține startup-urile poloneze. Înainte de a-și lansa propriile proiecte, Borys a lucrat în calitate de consultant, programator și lider de echipă în companii de top și corporații mari din Polonia (Empolis, eo Networks), Germania (CoCoNet) și Regatul Unit (Regulamentul financiar, Deutsche Bank). De asemenea, a fost desemnat de BRIEF drept unul dintre cei mai creativi 50 de întreprinzători polonezi.

Cristina Maxim – designer de pantofi celebru în România și fondator @Cristina Maxim. Este născută în Republica Moldova, dar activează în România, țara care a primit-o cu brațele deschise. Cristina Maxim este, de asemenea, creatorul unei colecții adorabile de genți de mână confecționate din piele naturală. La Rockit Moldova 2018, Cristina va prezenta un ghic de supraviețuire a unui startup.

Confrența regională Rockit Moldova a reunit pe parcursul celor 4 ani de la lansare peste 50 de experți de top în marketing, creativitate și tehnologii inovaționale. În baza unui studiu, conferința a fost recunoscută drept cel mai bine organizat și util eveniment din Republica Moldova, iar oportunitățile legate de inovațiile în domeniul tehnologiei și creativității sunt un argument în plus de a ramâne în țară pentru 48% din respondenți.

Mai multe detalii și informații poți găsi pe www.rockit.md.

Citește mai departe