Connect with us

Important

Serviciile secrete din Transnistria delegate cu un șir de împuterniciri

Publicat

pe

Peste 100 de atribuții va avea așa numitul minister al securității transnistrene (MGB). Un decret în acest sens a fost semnat de liderul tiraspolean Vadim Krasnoselischii la 9 ianuarie 2017.

Comitetul securității de stat (KGB) a fost redenumit în ministerul securității de stat. De fapt, s-a revenit la vechea denumire a acestei structuri, instituită pentru supravegherea și asigurarea securității în regiunea transnistreană.

Amintim, că MGB-ul a fost creat de echipa condusă de alias Antiufeev Vladimir, cunoscut sub numele de Șevțov sau Alexandrov, inclusiv, ca actor al acțiunilor subversive și de destabilizare, cum ar fi în Letonia, regiunile estice ale Ucrainei.

Sub pretextul protecției securității transnistrene, care, de altfel are multe percepții în diferite norme locale, reprezentanții organelor de forță, prin acțiunile lor de urmărire și persecutare, au băgat spaima în locuitorii regiunii, organizații neguvernamentale și persoane juridice.

Pentru prima dată, această instituție are un regulament, pentru că anterior, aceasta activa în baza legii cu privire la securitate, paza frontierei, extremism, combaterea terorismului  și a unui statut cu privire la componența sa.

Aceste norme delegau împuterniciri exprese, fără a fi prevăzute drepturile și obligațiile, inclusiv responsabilitățile structurii securiste. Practic, aceștia puteau face orice, acțiunile lor fiind justificate prin necesitatea asigurării securității în zonă.

Așadar, rolul organelor de securitate din Transnistria se relevă la competențe destul de largi, cum ar fi:

  • Asigurarea securității Transnistriei;
  • Combaterea terorismului;
  • Apărarea și protecția frontierei de stat;
  • Asigurarea securității informaționale în Transnistria;
  • Realizarea direcțiilor de activitate ale organelor de securitate.

În activitatea lui, MGB-ul se ghidează de reglementările constituției regionale, normelor locale, principiilor unanim recunoscute și dreptului internațional, aplicate în Transnistria, precum și tratatelor internaționale cu Transnistria, inclusiv regulamentului vizat.

Prevederile privind recunoașterea principiilor internaționale în practica serviciului de securitate în regiune sunt mai mult declarative, având în vedere că normele internaționale nu se aplică în regiune, atât pe motivul lipsei unor mecanisme în acest sens, cât și din alte obiective.

Regulamentul afirmă că MGB-ul ar trebui să aplice principiile umanismului, legității, dar și a respectării drepturilor omului și intereselor cetățeanului, etc. Totodată, statutul respectiv nu prevede mecanisme de garantare a obligațiilor sus-menționate, cum ar fi atragerea la răspundere sau dreptul la contestarea actelor și acțiunilor securiștilor.

De asemenea, nu există mecanisme de garantare a respectării vieții private în procesul de asigurare a securității, cât și dreptul cetățeanului la acces la informație privind activitatea MGB-ului, ceea ce arată că acest serviciu nu vine să protejeze locuitorii regiunii ci interesele manifestate de administrația de facto.

MGB-ul își poate crea structuri în armata transnistreană, organele de frontieră, organe cu destinație specială, organe de cercetare a informațiilor externe și alte oricare organe necesare pentru organizarea securității regiunii. Componența și atribuțiile acestora urmează a fi stabilite prin regulamente interne speciale.

MGB-ului îi revin atribuții de apărare a ordinii constituționale, de prevenire a activităților de spionaj și a acțiunilor organelor de securitate străine, organizațiilor internaționale sau persoanelor fizice îndreptate spre atentarea la securitatea tinerei republici.

La fel, MGB-ul are prerogative de exercitare a urmăririi penale și administrative pe fapte ce țin de atentarea la securitatea regiunii; de combatere a criminalității organizate, corupției, contrabandei, spălării banilor, migrației ilegale, traficului de arme și droguri, prevenirea organizării formațiunilor paramilitare, bandelor armate, persecutarea acțiunilor organizațiilor neguvernamentale, care au scop de rebeliune armată, schimbarea violentă a orânduirii locale, preluarea puterii; combaterea terorismului și acțiunilor subversive, cercetare, inclusiv în afara regiunii; paza frontierei regionale; asigurarea securității informaționale, inclusiv criptografice, criptate, clasificate și alte tipuri de comunicare specială în regiune și în afara acesteia, asigură protecția secretelor de stat, asigură securitatea în structurile militare, de cazaci, organele vamale, fiscale, interne, de executare a pedepselor, obiectivelor energetice, transport, științifice și altor obiective de interes local, etc.

Alte atribuții țin de asigurarea ordinii în timpul întrunirilor publice și activității organizațiilor neguvernamentale și religioase, ceea ce presupune că reprezentanții MGB vor putea asista, participa, interzice, urmări și ulterior persecuta participanții la activitățile sus-numite.

Tot MGB-ul este în drept să asiste la lucrările organizațiilor internaționale în regiune pentru a veghea dacă nu cumva sunt efectuate acțiuni menite să afecteze interesele de securitate.

Securiștii pot interveni în politica redacțională a mass-mediei locale, redacta texte și comunicatele instituționale.

De fapt, jurnaliștii locali menționau că comunicatele în mass-media urmează a fi avizate de ex-KGB, doar că din acest moment, aceasta va deveni o regulă. Interferența în media presupune nu doar controlul informațional și împiedicarea libertății de exprimare, dar și dirijarea comunicării externe. În majoritatea comunicatelor, se observă lipsa unor statistici cu privire la efectele problemei relatate, știrile sunt cu caracter pozitiv și cu o abordare negativă, în special ce țin de relațiile cu Chișinăul.

Despre afecțiunile la adresa securității regiunii, MGB-ul doar informează liderul regiunii, șeful executivului și șeful sovietului suprem. Această entitate poate decide de una singură cum să acționeze în stare de urgență, situații de conflict, fără să se consulte cu un organ ierarhic superior.

Conducătorul MGB-ului se supune expres liderului regiunii nerecunoscute, care îl numește și destituie din funcție. Nu se observă în textul regulamentului ce instituție ar exercita controlul activității MGB-ului, care sunt principiile și criteriile de numire și demitere în/din funcție a șefului acestuia, care sunt măsurile de responsabilizare pentru încălcarea drepturilor și abuzurilor reprezentanților organelor de forță și mecanismul de reparare a prejudiciilor cauzate prin acțiunile acestora.

La fel, nu este clar dacă așa numitul ministru se supune sau nu șefului executivului sau chiar șefului și sau / sovietului suprem, or poate ignora prescripțiile acestora.

Rolul executivului a fost lăsat doar în aspectele ce ține de asigurarea interconexiunii între minister și organele publice.

Astfel, reprezentanții organelor de securitate ar putea deveni un mecanism de presiune și control direct din partea liderului regiunii asupra oricăror persoane, organizații din regiune și afara acesteia, ceea ce reprezintă un precedent destul de periculos.

Tacit, Krasnoselischii și-a extins direct atribuțiile în domeniul securității regiunii transnistrene, ocolind interferența sovietului suprem asupra acestei instituții, organ care, la fel, are împuterniciri în adoptarea normelor și politicilor de securitate.

Deși, sovietul suprem are o comisie de securitate, rolul acesteia nu este stipulat în statutul MGB-ului, ceea ce poate conduce la anumite conflicte de interese și competențe.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Fact-check: Întoarcerea miliardelor furate – din bani publici sau nu?

Publicat

pe

De către

Andrian Candu, președintele Parlamentului, afirmă că din banii publici nu s-a plătit nimic pentru întoarcerea miliardelor furate. Experții îl contrazic.

Citește mai departe

Important

Evoluția încrederii în președintele Dodon, explicată de expertul Igor Munteanu

Publicat

pe

De către

Încrederea în instituția prezidențială a crescut mult în ultimul an, dar nu de 14 ori, precum afirmă șeful statului. Totodată, încrederea în politicianul Igor Dodon este în declin, arată sondajele. Igor Munteanu, directorul executiv al IDIS “Viitorul”, explică aceste evoluții pentru Moldova.org.

Citește mai departe

Important

Zece reportaje publicate de Moldova.org în 2017 la care te invităm să revii

Publicat

pe

De către

Dacă în anii trecuți veneam cu topuri la sfârșit de an cu cele mai vizualizate materiale, acum vreau să vă propun să citiți sau să recitiți câteva dintre materialele la care echipa noastră a depus cea mai multă muncă și dedicație în 2017.

De cele mai multe ori aceste materiale au un impact mai modest în comparație cu vizualizările care se adună la știrile politice, de scandal sau cu accidente, însă noi credem sincer că am ales calea corectă și promitem să aducem  în 2018 mai multe reportaje de profunzime, conținut multimedia și interviuri cu oameni de valoare.

Anul acesta a fost unul productiv pentru redacția noastră pentru că am luat sub aripă opt studenți interesați de mass media, i-am instruit și ghidat să realizeze conținut multimedia și reportaje interesante pe care le-am publicat pe platforma reportaje.moldova.org.

Ne bucurăm, de asemenea, că în anul în care portalul moldova.org a împlinit 20 de ani am reușit să venim cu o identitate vizuală nouă, fapt pentru care îi mulțumim colegei noastre Arina Livadari.

Copiii războiului de pe Nistru

La început de an, când se împlineau 25 de ani de la războiului de pe Nistru, redacția noastră a publicat trei reportaje cu povești ale oamenilor din zona de război. Războiul văzut prin ochii copiilor de atunci, tineri azi, care poartă cu ei, și după 25 de ani, imaginile de groază din martie 1992.

Aici puteți urmări a doilea parte a reportajului și interviurile din aceeași serie – Părinți pe vreme de război.

Sunt tot aici, la capătul amintirilor

Reportajul arată drama cu care trăiesc bolnavii Alzheimer în Republica Moldova. În lipsa unei soluții din partea statului pentru ei, toată grija, dar și cheltuielile financiare cad pe umerii familiei.

„Cei ce suferă de Alzheimer au nevoie de iubire și înțelegere. E important să fie luați în serios, deoarece ei sunt siguri că ceea ce trăiesc este adevărat”, mărturisește Irina, una dintre tinerele care a acceptat să vorbească despre boala cu care trăiește mama sa.

A fi poștaș pe timp de Skype

Extinderea Internetului și digitalizarea multor servicii pot transforma meseria de poștaș – și așa nepopulară și prost plătită – în una „pe cale de dispariție”.

Reportajul povestește despre rutina zilnică a câtorva femei poștaș care parcurg zilnic peste 10 km pentru un salariu mai mic de două mii de lei.

„A scăzut numărul scrisorilor și al abonaților la ziare și reviste. Oamenii spun că au calculatoare și găsesc acolo informații. Scrisori la fel sunt mai puține, mai mult vin pentru întreprinderi, asociații, primărie, școală și la oamenii chemați în judecată. Înainte lumea se felicita, oamenii trimiteau scrisori de prin alte țări, la sărbători, de Crăciun, de Paște… Acum e pasiv de tot, nu e ce-a fost înainte”, povestește una dintre eroine.

Invizibili pe piața muncii

Numărul persoanelor care muncesc neoficial în Republica Moldova este de peste patru sute de mii, iar reportajul vorbște despre câteva dintre cazurile în care oamenii, în lipsă de alternativă,  muncesc fără asigurare medicală, concedii sau garanția unei pensii.

Economia subterană aduce prejudicii nu doar bugetului de stat, dar și sutelor de mii de oameni care o servesc, fiind lipsiți de drepturi și protecții sociale.

Problema persoanelor rămase fără cetățenie română: Am pierdut totul peste noapte 

Moldova.org a mediatizat în premieră și constant pe parcursul unui an și jumătate problema cetățenilor care au ajuns în imposibilitate de a prelungi valabilitatea actelor românești. Problema viza doar persoanele care obținuse cetățenia română automat în baza părinților, fiind minori.

Redacția noastră a povestit constant dramele în care s-au trezit miile de cetățeni rămași fără acte și a creat și o platformă de informare și comunicare pentru toți cei ajunși în această situație. După multe demersuri publice și implicarea deputatului Constantin Codreanu problema a fost rezolvată printr-o Ordonanță de Urgență lansată de Guvernul de la București.

HIV pozitivă și fericită

Reportajul prezintă istoria Svetlanei, o femeie din Bălți care trăiește cu HIV de 20 de ani. Deși există multe frici și stereotipuri legate de această boală în Republica Moldova, povestea Svetlanei demonstrează că oamenii puternici pot merge împotriva societății.

“A fost un șoc! Aveam doar 23 de ani, nu aveam familie, copii, informație despre HIV era puțină. Se considera sfârșitul, ciumă, toți mă evitau”, începe mărturiile eroina reportajului.

Despre frica de zbor

Cât de periculoasă este turbulența? Ce se întâmplă dacă nimerește o pasăre în motor? Dar un fulger? Este oare o aeronavă de 20 de ani un avion vechi? Am încercat să obținem un răspuns la toate aceste întrebări în interviul cu Mihai Botnari, un pilot moldovean cu experiență de peste 21 de ani.

În centrul ciclonului cu Lică Sainciuc

Reportajul este o excursie frumoasă în casa maestrului Lică Sainciuc și întreg universul pe care îl adăpostește. Imagini atipice Chișinăului, gânduri pline de înțelepciune împărtășite de artist cu cititorii noștri și istoria casei familiei Sainciuc, construită în 1913.

“Am un principiu – în surse externe caut confirmări. Descoperirile le fac singur. Omu-i șubred. Într-o zi are dispoziție, în alta nu. Într-o zi te simți mai deștept, în alta mai prost. Eu când mă simt mai deștept, îmi scriu scrisori pentru când voi fi mai prost”, mărturisește artistul.

Sunt Maia și am menstruație

Reportajul vorbește despre istoria unei adolescente, povestită la persoana I-a, despre prima sa menstruație, incidentul cu diriginta și experiența urâtă prin care a trecut.

Ne bucurăm că acest reportaj a fost un punct de pornire pentru discuțiile publice legate de acest proces biologic considerat tabu de societatea noastră.

În abisul geloziei

Un reportaj complex despre violența domestica, cauzele acesteia și, mai ales, consecințe. Gelozia este una dintre cele mai frecvente cauze ale violenței domestice.

„Ea vine, de cele mai dese ori, din neîncrederea în sine, care, la rândul său, cauzează neîncrederea în celălalt”, se arată în reportaj.

Vă mulțumim că ați fost alături de noi în 2017, doar cu ajutorul vostru, al cititorilor, putem deveni mai buni și mai buni. Dacă aveți ceva de spus, cunoașteți istorii interesante care merită făcute publice sau orice altă idee – le așteptăm pe toate la [email protected].

La mulți ani!

Citește mai departe
Advertisement moldova.travel

Ultimele Știri

Externe8 ore în urmă

Polițiștii au ridicat un cerșetor, dar din haina acestuia au început să cadă pachete cu bani

Un cerșetor din Suedia i-a lăsat cu gura căscată pe polițiștii care l-au ridicat de pe stradă și l-au dus...

Politică10 ore în urmă

Traian Băsescu: Alooooo! Se aude? A început Unirea!

Ex-președintele român Traian Băsescu a scris, pe Facebook, că „a început Unirea”, precizând că, până în acest moment, 34 de...

Politică11 ore în urmă

Comisarul Johannes Hahn reiterează susținerea pentru parcursul european al Republicii Moldova

Premierul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu comisarul UE pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere,...

Politică11 ore în urmă

Ministrul Tudor Ulianovschi a avut o întrevedere cu omologul său rus Serghei Lavrov

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a avut astăzi 17 februarie 2018, în marja Conferinței de securtitate de...

Economie16 ore în urmă

Circa 185 milioane lei vor fi oferiți pentru proiectele de dezvoltare regională

Membrii Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) au decis să aloce circa 185 milioane lei din Fondul Național...

Externe1 zi în urmă

Mazda “izolată termic” cu ţigări de contrabandă din Republica Moldova

Un moldovean a încercat să introducă ilegal în România 15.400 ţigarete de provenienţă R. Moldova, ascunse în locuri special amenajate...

Opinii1 zi în urmă

La revedere, Dorin

La revedere, Dorin. Drum bun mai departe. Mai departe de Primărie. Ai fost un primar prost, dar câțiva ani ai...

Advertisement

Opinii