Connect with us

Social

Serviciile municipale lucrează pentru înlăturarea pagubelor ploii de ieri

Publicat

pe

Potrivit unor specialişti, volumul precipitaţiilor căzute în decursul a câtorva ore ieri seara a depăşit media pentru 2 luni.

Cea mai gravă situaţie s-a înregistrat pe str. Timiş. Ploaia a spălat partea carosabilă a străzii, inclusiv fundaţia drumului. La moment, str. Timiş este blocată. Până la reabilitarea drumului, circa 2 zile, porţiunea respectivă de stradă va fi închisă.

Aseară, în timpul ploii, probleme privind circulaţia rutieră şi funcţionarea canalizării pluviale au fost înregistrate pe mai multe străzi, în special pe str. Albişoara. În această zonă, pe unele porţiuni de drum a fost suspendată temporar circulaţia transportului, din cauza acumulărilor de apă. În timpul ploii, s-a ridicat nivelul albiei râului Bâc, iar canalizarea pluvială nu a mai făcut faţă volumului mare de precipitaţii. Situaţia s-a normalizat după curăţarea gurilor de canalizare.

De asemenea, mai multe gospodării particulare şi unele treceri subterane au fost inundate, iar pe unele străzi s-au format gropi sau acestea au fost înămolite. La moment, angajaţii Regiei „Exdrupo” curăţă străzile şi reţelele pluviale afectate de ploaie şi evacuează nămolul şi deşeurile aduse de ape. Drumarii vor lucra şi în zilele următoare.

În acelaşi timp, în rezultatul ploii din seara zilei ieri, în Chişinău au fost doborâţi sau au fost parţial afectaţi de vânt peste 20 de copaci şi au fost înămolite mai multe ronduri de flori sau gazoane în parcuri şi alei.

Cetăţenii care vor să sesizeze autorităţile în privinţa pagubelor produse de ploaie, sunt îndemnaţi să o facă la următorul număr de telefon: „022-22-22-67” – Dispeceratul Central Municipal.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Atenție! Se modifică itinerarele unor rute municipale de autobuz și microbuz

Publicat

pe

De către

Primăria municipiului Chişinău a informat că, începând cu astăzi, se modifică parțial, itinerarul a două rute de autobuz, iar din 1 iunie a rutelor nr. 113 și 137 de microbuz.

Astfel, noile trasee se stabilesc după cum urmează:

Autobuze:

Ruta nr. 47
Se prelungește itinerarul rutei municipale de autobuz în raza com. Ciorescu de pe str. Alexandru cel Bun pe str. C. Negruzzi până la str. Basistîi și se stabilește stația terminus pe terenul de virare de la intersecția străzilor C. Negruzzi și Basistîi.

Ruta nr. 48
Tur:
de pe traseul Chișinău – Criuleni cu intrare în com. Ciorescu pe str. Alexandru cel Bun, str. C. Negruzzi cu ieșire la traseul Chișinău – Criuleni și în continuare pe traseul stabilit;
Retur: de pe traseul Chișinău – Criuleni cu intrare în com. Ciorescu pe str. Alexandru cel Bun, str. C. Negruzzi cu ieșire la traseul Chișinău – Criuleni și în continuare pe traseul stabilit.

Microbuze:
Se modifică, începând cu 1 iunie a.c., itinerarul rutelor municipale de microbuz după cum urmează:

Ruta nr. 113

Tur: de pe str. Burebista pe str. Independenței, bd. Cuza-Vodă, str. Grenoble, Drumul Băcioiului;
Retur: de pe Drumul Băcioiului pe str. Grenoble, bd. Cuza-Vodă, str. Burebista și în continuare pe traseul stabilit.

Ruta nr. 137

Tur: de pe str. Ismail pe str. Avraam Iancu, str. Tighina, str. Bălăbănescu;
Retur: de pe Ismail pe str. Avraam Iancu, str. Tighina, str. Bălăbănescu și în continuare pe traseul stabilit.

Citește mai departe

Social

Ambasada Moldovei la Sofia și Primăria Mladost-Sofia au colectat cărți pentru etnicii bulgari din țara noastră

Publicat

pe

De către

În preajma Sărbătorii Scrisului slavon, iluminismului și culturii bulgare, a fost finalizată prima parte a acțiunii de caritate, inițiată de Ambasada Republicii Moldova în Bulgaria și Primăria Mladost-Sofia, în cadrul căreia au fost adunate sute de cărți în limba bulgară pentru vorbitorii acestei limbi din țara noastră.

În cadrul unui eveniment organizat în incinta misiunii diplomatice, ambasadorul Ștefan Gorda și primarul-interimar al Mladost-Sofia, Rumen Rusev, au exprimat recunoștință și sincere mulțumiri locuitorilor sectorului Mladost, care au participat la această extraordinară demonstrație a spiritului civic, prieteniei și culturii, solidarității care leagă popoarele țărilor noastre, și pentru sprijinul generos oferit pentru dezvoltarea culturii etniei bulgare din Moldova.

Acțiunea de colectare a cărților a demarat acum câteva luni, în cadrul ei mulți cetățeni bulgari au donat cărți din colecțiile personale, urmând ca ambasada să le transporte în Moldova și să le distribuie școlilor și bibliotecilor din localitățile locuite compact de etnicii bulgari., anunță Diplomația de la Chișinău.

Cooperarea dintre Ambasadă și Mladost-Sofia s-a materializat prin desfășurarea sărbătorii Mărțișorului, la începutul primăverii, și acum continuă cu acțiunea de colectare a cărților pentru etnicii bulgari din Moldova.

Citește mai departe

Social

Doi șoferi vitezomani, sancționați de inspectori. Unul „ zbura” cu 147 km/h, altul cu – 196 km/h

Publicat

pe

De către

Doi șoferi vitezomani au fost amendați ieri de inspectorii de patrulare. Aceasta după ce unul a fost depistat că„ zbura” cu 147 km/h, iar altul cu – 196 km/h.

Primul, un tânăr de 21 de ani din Ialoveni, a fost surprins de radar, mergând cu 147 km/h, în apropriere de Ialoveni. Fiind solicitat să stopeze, șoferul a refuzat, însă pe bd. Dacia intersecție cu strada Băcioii Noi, a fost oprit. Într-un final, șoferul a acumulat 15 puncte de penalizare.

Tot pe parcursul zilei de ieri, un alt șofer a fost depistat de radar, conducând cu o viteză de 196 km/h, pe traseul Leușeni-Chișinău, în aproprierea satului Bujor, depășind astfel cu 106 km/h limita admisă.

Potrivit legislației, depășirea limitei de viteză se sancționează cu până la 1 500 de lei cu aplicarea a 5 puncte de penalizare.

Pentru a evita orice categorie de accident, #INP reamintește șoferilor:

– nu conduceți cu viteză excesivă;

– nu depășiți automobilul din faţă fără să vă asigurați.

Citește mai departe