Șerifii presei din Transnistria // RISE Moldova

Mass-media din Transnistria se află sub controlul autorităților neconstituționale de la Tiraspol. Asta arată analiza structurii acționariatului instituțiilor de presă transnistrene, realizată de RISE Moldova. Influența asupra presei publice – a cărei politică editorială este dictată, oricum, de „relațiile de prietenie” cu Kremlinul – este disputată de președintele autoproclamatei republici nistrene, Evgheni Șevciuk, și fracțiunea majoritară din Sovietul Suprem, constituită în jurul partidului Obnovlenie (Reînnoirea – n.r.). În privința presei private însă, opoziția deține deja supremația, fiind reprezentată în domeniu de Victor Gușan şi Ilia Kazmalî, proprietarii holdingului Sheriff. Cei doi controlează, de altfel, tot ceea ce înseamnă „mediu privat” în stânga Nistrului.

Mass-Media privată

Televiziunea oligarhilor. Victor Gușan şi Ilia Kazmalî, acționarii companiilor holdingului Sheriff, sunt și fondatorii postului de televiziune TSV din Tiraspol. Postul TV a fost înregistrat în 2006 sub denumirea „Redacția mass-media, Televiziunea Liberei Alegeri”.

Sediul și adresa juridică ale televiziunii se află pe strada Liebknecht din Tiraspol. La aceeași adresă funcționează centrul sportiv Sheriff și salonul auto Mercedes, controlate tot de Gușan şi Kazmalî.

Potrivit documentelor obținute de RISE Moldova, din 2006 administratoarea TSV TV este Inna Ghighineișvili. Deși TSV nu are pagină de internet, reportajele sale sunt publicate pe alte site-uri, precum pmrnews.org, înregistrat de un oarecare Alexandr Kazakov, din Harkov (Ucraina).

Conexiunea politică. Prin Sheriff, Victor Gușan şi Ilia Kazmalî nu au legături doar cu presa, ci și cu partidul Obnovlenie. După alegerile din toamna anului trecut, Obnovlenie a format cea mai mare fracțiune din parlamentul local având, în rândurile sale membri administratori ai unor mari companii din holdingul Sheriff.

Exemple în acest sens sunt directorul companiei vinicole KVINT, Oleg Baev, și cel al societății Tirotex – Andrei Mejinschii. Ca și Gușan – proprietarul Clubului de Fotbal FC Sheriff, care în ultimii 15 ani a câștigat 13 titluri de campioană a Moldovei, și Mejinschi are legături la Chișinău. Este fratele fostului ministru al afacerilor interne al Republicii Moldova, Valentin Mejinschi, fost administrator al firmei de pază particulară „Argus-S” controlată de Vladimir Plahotniuc.

Legături cu statul. Nu doar oligarhii de la Sheriff, ci și acționarii celorlalte media private transnistrene au legături cu autoritățile. Unul dintre aceștia, Grigori Volovoi a fondat, în august 2004, compania de televiziune şi radio Novaia Volna. Aceasta deţine un post de radio cu același nume și televiziunea pe internet Dnestrv TV.

La începutul anilor ‘90, Volovoi a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova.

El nu este la prima experiență ca patron de trust media. Tot în anii ‘90 , acesta a fondat, împreună cu Andrei Safonov – și el deputat în primul Parlament al Republicii Moldova – ziarul „Novaia Gazeta”, închis între timp. În decembrie anul trecut, Grigori Volovoi a fost numit redactor-șef al ziarului „Novoie Vremea”, fondat de administraţia publică din or. Bender.

Instituția de presă al Federației Sindicatelor din Transnistria, ziarul „Profsoiuznîe Vesti”, a fost reorganizat, pe 16 noiembrie 2010, în societate cu răspundere limitată. Proprietar și redactor al publicației este Ludmila Covali. Soţul ei, Vladimir Covali, este redactor-şef al ziarului „Pridnestrovie”, fondat de autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol şi finanţat de la bugetul regiunii.

Deputat găgăuz, ziar pentru un an

Ziarul „Patria Moldova” a fost înregistrat la Tiraspol în 2008, avându-i ca fodatori pe Alla Chendighelean, Alexei și Ivan Burgudji. Publicaţia a existat timp de un an.

Ivan Burgudji este cetățean al Republicii Moldova și deputat în Adunarea Populară a UTA Găgăuzia. Conduce Comisia juridică, pentru drepturile omului, legalitate, ordine de drept, politica informaţională şi mass-media și este autorul unor proiecte de legi locale controversate, care, potrivit CCA „ar atenta la suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova” . Într-o discuție cu jurnalistul RISE, Burgudji a declarat că este cetățean transnistrean, dar și șeful reprezentanței UTA Gagauzia în autoproclamata republică nistrenă.

Burgudji este și președintele Fundației „Cultura găgăuză pentru dezvoltarea relațiilor de prietenie între găgăuzi și popoarele turce în numele lui Alparslan Türkeş”, înregistrată în Transnistria. Din februarie 2013, fundația se afla în proces de lichidare.

Întreaga investigaţie RISE Moldova poate fi citită AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.