Serafim Urechean renunta la imunitatea parlamentara

Presedintele fractiunii parlamentare “Alianta Moldova Noastra” (AMN) a anuntat vineri, printr-o declaratie, ca renunta la imunitatea parlamentara, precizand ca decizia a fost luata intr-un moment oportun, zadarnicind astfel planurile de rafuire politica ale actualei guvernari.

Potrivit textului declaratiei, dosarele fabricate mai multor deputati AMN demonstreaza ca actuala guvernare merge spre declinul ei firesc si isi apropie obstescul sfarsit, anume prin actiunile ei de tip autoritar, care submineaza evolutia statului.

“Sunt recunoscator si apreciez intentia deputatilor AMN de a renunta solidar la imunitatea parlamentara, dar o consider inadecvata pentru fractiune si periculoasa pentru capacitatea de exercitare a mandatului de parlamentar al opozitiei intr-un regim comunist. De aceea, in calitate de presedinte al fractiunii, am dispus renuntarea la astfel de actiuni si am convenit sa urmam calea unor amendamente legislative, care ar preciza limitele imunitatii, astfel ca functionarii alesi sa fie supusi responsabilitatii directe pentru faptele lor ilegale”, a subliniat Urechean.

Solicitat de REPORTER.MD, Urechean a declarat ca renuntarea la imunitate este un drept garantat de Constitutia Republicii Moldova, urmand ca aceasta decizie sa fie confirmata de catre Parlament. “Vreau sa demonstrez celor care au afirmat ca m-am ascuns, ca nu imi este teama, pentru ca dreptatea este de partea mea”, a spus Urechean.

Seful Sectiei Drept Constitutional din cadrul Legislativului, Iurie Cojocaru, a precizat pentru REPORTER.MD ca, potrivit legislatiei, deputatul nu poate lua decizia de renuntare la imunitatea parlamentara, decat doar dupa ce Parlamentul decide prin vot suspendarea acesteia.

Contactat de REPORTER.MD, liderului fractiunii parlamentare a Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a reiterat ideea ca decizia de suspendare a imunitatii parlamentare tine de competenta Parlamentului si a calificat pasul lui Urechean drept unul “naiv”. “Urechean a facut acest pas in conditiile in care si-a dat seama de conjunctura creata in Parlament”, a conchis Diacov.

O opinie similara a fost expusa si de vicepresedintele Parlamentului, Iurie Rosca, care a declarat recent, in cadrul unei interventii publice, ca liderul AMN nu poate renunta la imunitate, “din motiv ca aceasta este stabilita de Constitutie si poate fi ridicata doar prin vot”.

La randul sau, vicepresedintele fractiunii parlamentare a Partidului Comunistilor, Vladimir Eremciuc, a calificat decizia de renuntare la imunitatea parlamentara drept una absurda, precizand ca liderul AMN va avea posibilitatea sa-si demonstreze nevinovatia in instanta de judecata.

Ex-primarul municipiului Chisinau, Serafim Urechean, este acuzat de incheierea unor tranzactii dubioase, care au prejudiciat bugetul municipal cu circa 240 mii USD. In cazul in care va fi gasit vinovat, Urechean risca o pedeapsa intre 10 si 25 de ani privatiune de libertate. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.