Separatistii se pregatesc de alegeri

Petru Grosu // Comisia Electorala Centrala (CEC) din Transnistria se pregateste de alegerile pentru sovietul suprem al regiunii, programate pentru decembrie 2005.

Potrivit agentiei “Infotag”, CEC a precizat numarul alegatorilor, care la data de 15 august constituia aproape 418,5 mii de persoane. in ajunul alegerilor pentru autoritatile locale de la inceputul anului in curs s-a anuntat ca din cei 580 de mii de locuitori ai regiunii 410 de mii au dreptul de vot, inclusiv 131 de mii – la Tiraspol, 76,5 de mii – la Tighina, 62 de mii – la Ribnita.

Pentru alegerile parlamentare vor fi formate 43 de circumscriptii electorale de un mandat: opt – la Tighina, cite trei – in raioanele Grigoriopol si Dubasari, doua – in raionul Camenca, cite sapte – la Slobozia si Ribnita, iar 13 – la Tiraspol.

in viitorul scrutin ar putea fi folosite, in premiera, urne de vot transparente. CEC a anuntat deja un tender pentru confectionarea lor.

Conform devizului de cheltuieli, regiunea va avea de cheltuit pentru alegeri 1 mln. rub. ($122 mii), din care 225 mii rub. vor fi platite pentru confectionarea urnelor de vot transparente, care urmeaza a fi instalate la toate cele 278 de sectii de votare. in iunie Sovietul Suprem a propus suplimentarea fondurilor alocate organizarii alegerilor cu inca 225 mii rub. ($27,78 mii).

Alegerile parlamentare precedente in regiune au avut loc pe 10 decembrie 2000. Atunci Parlamentul a fost transformat intr-un organ cu o camera, iar numarul de mandate a fost redus de la 67 pina la 43, pentru care au concurat 238 de candidati. Mai putin de 44% din alegatorii regiunii au participat la scrutin. Din anul 1991 legislativul regional l-a avut in calitate de presedinte doar pe Grigori Maracuta.

Pe 27 martie 2005 in Transnistria au avut loc alegeri pentru autoritatile locale, la care au participat circa 40% din cei 410 de alegatori cu drept de vot.

Moldova considera nelegitime alegerile din regiunea transnistreana si propune ca acestea sa fie desfasurate dupa demilitarizarea si democratizarea regiunii. Cu Republica Moldova se solidarizeaza OSCE si alte organizatii internationale care au declarat ca nu vor trimite observatori la alegeri si nu vor califica drept legitime rezultatele lor. // Flux.md

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.