Connect with us

Important

Semnul Holywood, reprodus perfect de un tânăr din raionul Căușeni! Cât a cheltuit autorul pentru a-și face faimos satul

Publicat

pe

Dorința de a-și face satul faimos îl chinuie de mult timp pe Anatol Țîbîrnă, un tânăr din satul Coșcalia, raionul Căușeni. Vara aceasta, însă, imediat ce s-a întors din Moscova, a decis că e timpul să-și materializeze ideea.

Așa au apărut literele Hollywood pe cel mai înalt deal din satul Coșcalia, reproduse perfect după celebra inscripție din Los Angeles. Pentru confecționarea acestora a fost nevoie de aproximativ patru tone de metal și multe zile de muncă. În ajutor au sărit și prietenii lui Anatol, iar într-o săptămână toate literele au fost gata.

Anatol povestește că nu s-a așteptat că prietenii și vecinii lui să fie atât de săritori le nevoie, aceștia contribuind  cu ajutorul lor fizic, dar și cu motorină și alte materiale.

Pentru a duce la bun sfârșit lucrarea Anatol a cheltuit aproximativ 40 de mii de lei. Fiecare literă are 3 metri lățime și 5 metri înălțime, acestea fiind vizibile din orice loc al satului.

“Am vrut să fac ceva interesant pentru sat, ca tinerii să vină să se fotografieze la aceste litere, iar despre satul nostru să se știe în toată Moldova”, a spus acesta pentru Moldova.org

Anatol Țîbîrnă

Anatol intenționează să construiască și un sistem de iluminare, așa încât semnul să fie vizibil și noapte pe o distanță mai mare.

Menționăm că celebrul semn “Hollywood” s-a născut în 1923 în urma publicităţii făcute de municipalitatea oraşului pentru dezvoltarea proiectelor funciare în zonă. Semnul relua pe atunci numele acelui program imobiliar: “Hollywoodland”.

În 1949, Camera de Comerţ din Hollywood a semnat un contract cu primăria din Los Angeles pentru a restaura literele şi a cerut dislocarea ultimelor patru litere, dând celebrului semn aspectul de astăzi. Acum semnul este unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale cinematografiei.

foto: Moldova.org

Citește mai departe
Advertisement

Important

Infografic: Campania #MeToo în Moldova

Publicat

pe

Hastag-ul #MeToo a provocat mai multe femei din întreaga lume, care au trecut prin agresiuni sau abuzuri sexuale, să-și scrie mărturiile pe rețelele de socializare. Mișcarea #MeToo a ajuns și în Moldova:

Autor: Victoria Ciumac, stagiară Moldova.org

Citește mai departe

Important

Operațiunea Antidrog: 183 de percheziții, 25 persoane reţinute şi 35 kg de droguri în valoare de 15 mil. lei ridicate

Oamenii legii au desfăşurat 183 de percheziții în 27 de raioane ale republicii.

Publicat

pe

De către

Poliţiştii şi procurorii moldoveni au desfăşurat, pe parcursul a două săptămâni, 183 de percheziții în 27 de raioane ale republicii în cadrul operaţiunii Antidrog. Perchezițiile au vizat persoanele implicate în trafic de droguri în cantități deosebit de mari pe întreg teritoriul țării.

Astfel, în cadrul operațiunii au fost reținute 25 de persoane, dintre care trei sunt femei, cu vârsta cuprinsă între 19 și 47 de ani, aceștia având rolul de organizatori și intermediari la comercializarea drogurilor.

Totodată, în cadrul operațiunii, polițiștii au ridicat peste 35 kg de droguri de diferite tipuri: peste 4 kg de droguri sintetice (PVP), peste 10 kilograme de marijuana, 10 litri de opium acetilat sau produse derivate, 3 litri de precursori, 650 de pastile Ecstasy, 6 kilograme de plante de mac, peste 2 kilograme de produse etnobotanice, mai multe doze cu conținut al substanțelor psihotrope, heroină, o seră cu plante de cânepă, plante uscate de cânepă pregătite pentru prelucrare.

Valoarea totală a drogurilor sechestrate se estimează la 15 000 000 lei.

De asemenea, în cadrul perchezițiilor, forțele de ordine au depistat și ridicat 4 arme de foc (pistoale) și peste 250 de cartușe de luptă, cartușe oarbe, o grenadă, stații radio, echipament de camuflare și deghizare.

Dacă suspecții vor fi găsiți vinovați ei riscă  închisoare de la 7 la 15 ani

Citește mai departe

Important

Infografic: Sursele de finanţare şi cheltuielile partidelor politice în prima jumătate a lui 2017

Publicat

pe

În vederea obţinerii unei imagini de ansamblu cu privire la finanțarea partidelor politice din Moldova pentru prima jumatate a anului 2017, Asociația Promo-LEX a evaluat 1642 de formulare ale celor 15 partide politice existente. Suma cheltuielilor neraportate, estimată de Promo-LEX pentru activitatea operaţională a partidelor și cea de promovare, este de peste 21 milioane de lei.

În infograficul de mai jos, găsiţi informaţii despre sursele de finanţare şi cheltuielile partidelor cu cele mai multe şanse de a accede în următorul parlament. Mai multe ca atât, puteţi compara cifrele raportate de către partide la CEC cu cele estimate de Asociaţia Promo-LEX:

Autor: Daniela Osipova, stagiar Moldova.org

Citește mai departe

Ultimile Știri

Important4 minute în urmă

Semnul Holywood, reprodus perfect de un tânăr din raionul Căușeni! Cât a cheltuit autorul pentru a-și face faimos satul

Dorința de a-și face satul faimos îl chinuie de mult timp pe Anatol Țîbîrnă, un tânăr din satul Coșcalia, raionul...

Cultură45 de minute în urmă

Igor Dodon i-a înmânat artistei Svetlana Toma medalia “Meritul Civic”

Preşedintele Igor Dodon s-a întâlnit astăzi, la sediul Ambasadei Republicii Moldova la Moscova cu renumita actriță Svetlana Toma și cu...

Social2 ore în urmă

Cutiile negre ale aeronavei prăbuşite în Coasta de Fildeş vor fi expediate la Uzina Antonov din Kiev pentru descifrare

Cutiile negre ale aeronavei AN 26-100, preluate în urma accidentului aeronautic din 14 octombrie, vor fi expediate de către autoritățile...

Social2 ore în urmă

Doi şoferi vitezomani au lăsat bani în maşina Poliţiei, iar altul le-a propus inspectorilor bani și un lănțișor de argint

Trei şoferi au încercat pe parcursul săptămânii trecute să mituiască angajații Inspectoratului Naţional de Patrulare. Două cazuri au avut loc...

Politică3 ore în urmă

Traian Băsescu la Cahul: În mod egal, şi România, şi Republica Moldova au nevoie de Unire

Președintele de onoare al Partidului Unității Naționale, Traian Băsescu, a participat duminică la o întâlnire cu cetățenii din raionul Cahul...

Reintegrare3 ore în urmă

Folosirea alfabetului latin pentru “limba moldovenească” se pedepsește cu 50 de euro în Transnistria

Utilizarea alfabetului latin pentru “limbă moldovenească” poate fi pedepsită cu o amendă de peste 50 euro în Transnistria, se menționează...

Politică4 ore în urmă

Un an de la alegerile prezidenţiale! Maia Sandu: A fost greu, pentru că o luptă nedreaptă e mereu grea

Lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate Maia Sandu a declarat astăzi că cei 766 593 de oameni care au votat-o pe...

Advertisement

Opinii