Şeful Poliţiei de Frontieră şi şeful Serviciului Vamal de la Leuşeni au fost demişi din funcţie

Șeful Postului Vamal Leuşeni, Iurie Maximov, şi cel al Poliţiei de Frontieră Leuşeni, Andrei Toderiţă, au fost demişi în această dimineaţă, anunță Publika.md. Demiterea celor doi survine la o zi după ce acest lucru a fost cerut de premierul Pavel Filip.

Reamintim că ieri, premierul Pavel Filip a cerut în ședința Guvernului demisia șefului postului vamal și șefului Poliției de Frontieră de la punctul de trecere Leușeni, după ce a constatat săptămâna trecută că aceștia nu au respectat indicațiile pe care le-a dat.

„Mesajul meu este foarte simplu: demisia. Și cea a șefului Poliției de Frontieră de la acest punct, și cea a șefului Serviciului Vamal de la acest post vamal. Și vreau să vă spun că eu o să mai merg pe la punctele de trecere a frontierei, doar că demisiile o să fie deja la un nivel mai înalt”, a declarat premierul.

Șeful Guvernului a făcut săptămâna trecută o vizită inopinată la vama Leușeni, unde a găsit nereguli. Mai exact, pasagerii din autocarele cu turiști erau coborâți din autobuze și verificați, creând disconfort cetățenilor, chiar dacă premierul a cerut anterior ca acest lucru să fie făcut doar când există suspiciuni.

Potrivit raportului prezentat de Corpul de Control, în ultimele 2 săptămâni, din 1057 de autocare care au trecut frontiera, doar 54 se încadrau în criterii de risc.

„După verificări, s-a constatat că și șeful vămii, și șeful Poliției de Frontieră m-au mințit. Le-am solicitat să efectueze controlul autocarelor, mașinilor, fără a scoate oamenii din autobuze, fără a le scoate bagajele dacă nu reprezintă riscuri. Mi-au spus că exact așa și fac. S-au ridicat înregistrările video și am văzut că doar în ziua aceea, de dimineața, 6 autocare cu turiști: toți dați jos, toate bagajele jos, trecute prin scaner. Am văzut o imagine – bătaie de joc:  ora 2:00 noaptea, scoși toți afară din autobuz, turiștii, părinți cu copii mici, afară ploua și așa două ore până au făcut toate procedurile”, a menționat Filip.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.