Şefii misiunilor diplomatice au fost informaţi despre controlul în comun la punctul „Cuciurgan-Pervomaisc”

Viceministrul de externe Lilian Darii a informat şefii misiunilor diplomatice despre organizarea controlului în comun moldo-ucrainean în punctul de trecere a frontierei „Cuciurgan-Pervomaisc”.

Viceministrul afacerilor externe şi integrării europene Lilian Darii s-a întâlnit, miercuri, 19aprilie, cu şefii misiunilor diplomatice ai statelor membre ale Uniunii Europene, Delegaţiei Uniunii Europene, Misiunii OSCE în Moldova, Ambasadei Federaţiei Ruse, Ambasadei Ucrainei şi Ambasadei SUA acreditate în Republica Moldova.

Lilian Darii a ţinut să sublinieze faptul că tendinţa autorităţilor moldoveneşti de a-şi restabili controlul asupra sectorului central/transnistrean al frontierei de stat moldo-ucrainene este una absolut firească şi legitimă.

Acest obiectiv are la baza sa principiul general recunoscut al dreptului internaţional privind respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statelor, consfinţit în documentele fundamentale ale ONU şi OSCE, inclusiv, în deciziile adoptate în cadrul reuniunilor ministeriale ale OSCE cu privire la reglementarea conflictului transnistrean.

Viceministrul de externe Darii a menţionat, de asemenea, faptul că controlul în comun în punctul de trecere a frontierei „Cuciurgan-Pervomaisc” urmează să fie efectuat în baza Acordului interguvernamental moldo-ucrainean din 11 martie 1997 şi a Protocolului dintre serviciile vamale şi grănicereşti, semnat la 4 noiembrie 2015.

A fost remarcat, în special, faptul că proiectul în cauză este sprijinit de către Uniunea Europeană, o contribuţie practică la realizarea căruia urmează să fie adusă de către Misiunea EUBAM. Un control comun de acest fel se efectuează deja de mai mulţi ani în punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene „Briceni-Rosoşenî”, „Criva-Mamaliga”, „Larga-Kelmenţî” şi „Giurgiuleşti-Reni”.

Lilian Darii a ţinut să sublinieze că scopul desfăşurării controlului în comun în punctul de trecere „Cuciurgan-Pervomaisc” este de a contribui la facilitarea traficului de mărfuri, transport şi persoane care nu va prejudicia, în nici un fel, interesele agenţilor economici şi ale persoanelor fizice din regiunea transnistreană.

Dimpotrivă, acesta va conduce la stimularea operaţiunilor de export-import în regiune, inclusiv a bunurilor supuse accizelor, în particular, prin reducerea considerabilă a timpului de control în vamă şi a cheltuielilor de transport.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.