Security Trend Hunter #7 – Trupele de ocupaţie ale Federaţiei Ruse în Transnistria

Moldova.org va publica săptămânal rapoarte de monitorizare a activității trupelor de ocupație ale Federației Ruse (TOFR sau GOTR) staționate ilegal în regiunea transnistriană, dar și activitatea pacificatorilor ruși și a trupelor armate ale așa-numitei Republicii Moldovenești Nistrene. Rapoartele fac parte din proiectul Security Trend Hunter. Autorul rapoartelor este domnul Rosian Vasiloi, expert în securitate națională și management de frontieră la IDIS “Viitorul”.

***

Ca şi în perioada precedentă, săptămâna trecută TOFR au desfășurat mai puține exerciții militare, accentul principal fiind pus pe sărbătoarea “Apărătorului Patriei”, evenimente de “glorificare a Armatei Roşii”, propagandă şi manipulare în localităţile din stânga Nistrului şi municipiul Tighina.
 
Perioada 19 februarie 2018 – 25 februarie 2018
În perioada menționată TOFR au desfășurat 5 exerciții, din care care 1 face parte din categoria combatant și 4- umanitar. La rândul lor, trupele paramilitare a regimului separatist au desfășurat 8 evenimente, 1 fiind din categoria celor combatante şi 7 din categoria umanitar.
Dar să le luăm pe rând.

TOFR

20/02/2018
Ziua uşilor deschise în UM TOFR
Au fost deschise toate încăperile cazarmei, au fost prezentate expoziţiile de armament, echipamentul modern al militarului şi tehnică militară, desfăşurată bucătăria de campanie pentru a hrăni toţi doritorii cu terci ostăşesc şi ceai.
Evenimentul face parte din clasamentul evenimentelor cu caracter umanitar, dar cu un iz propagandistic.
21/02/2018
Competiţii sportive la volei
Au participat 8 echipe din unităţile militare ale TORF. Competiţiile au evaluat stadiul actual de pregătire înainte de competiţiile între “structurile de forţă” ale regiunii.
Evenimentul face parte din clasamentul evenimentelor cu caracter umanitar.
22/02/2018
Concursul “Haideţi, băieți” (ru.«А ну-ка, парни!»)
Militarii TOFR au participat la organizarea şi jurizarea concursului “Haideţi, băieți” între unităţile de învățământ școlar ale municipiului Tiraspol. Concursul a fost dedicat aniversării a 100 de ani de la formarea Armatei Roşii.
Evenimentul face parte din clasamentul evenimentelor cu caracter umanitar, dar cu un iz propagandistic.
23/02/2018
Expoziţia “Armata Roşie” – 100 de ani
TOFR au prezenta expozişia “Armata Roşie” – 100 de ani. Evenimentul a avut loc în “Clubul de Ofiţeri de Garnizoană”. Expoziţia a fost divizată în trei părţi:
– Formarea “Armatei Roşii”;
– Evenimentele din timpul “marelui război pentru apărarea patriei”;
– Dezvoltarea armatei sovietice.
Evenimentul face parte din clasamentul evenimentelor cu caracter umanitar, dar cu tentă propagandistică.
24/02/2018
Statul Major a DMVFR (Districtul Militar Vest al Federaţiei Ruse) a lansat cursuri individuale de pregătire a militarilor prin contract
Conform legendei, fiecare militar va trece cursul intensiv în condițiile de iarnă și va învăța elementele de bază ale supraviețuirii în condiții extreme.
În termen de patru săptămâni, militarii își vor îmbunătăți abilitățile practice în domeniul tactic, de foc, de recunoaștere, de geniu, militar-medical, topografie militară, etc.
TOFR fac parte din DMVFR şi sunt completați 100 % cu militari pe bază de contract, din care între 50 şi 65 % sunt originari din Republica Moldova.
Evenimentul face parte din clasamentul evenimentelor cu caracter combatant.

TRUPELE PARAMILITARE A REGIMULUI SEPARATIST, TPMRS

20/02/2018
Exerciţiu de stat major cu ofiţeri
Conform legendei, “inamicul a încălcat frontiera de stat şi a început ofensiva. Sarcina principală a unităţilor militare este de a respinge ofensiva şi a restabili situaţia la frontiera de stat”.
Evenimentul face parte din clasamentul evenimentelor cu caracter combatant.

Pe parcursul saptămânii trecute au fost desfăşurate cel puţin 7 evenimente cu caracter umanitar (concerte, competiţii sportive, întâlniri cu veteranii, etc.).

Considerații de ordin general

Se atestă intensificarea circulaţiei în Zona de Securitate a coloanelor militare, în special pe drumul Râbniţa-Dubăsari-Tiraspol.
Tehnica militară este cu seria 93 ce aparţine TOFR. Totodată, pe vehicule se poate observa simbolul “MC”, care îţi crează iluzia de apartenența la pretinsele forţe de pacificare. În realitate, pentru a masca deplasarea trupelor, muniţiilor şi tehnicii militare pe toată tehnica (cea mai mare parte) din dotarea TOFR, dar nu excludem şi a TRUPELOR PARAMILITARE A REGIMULUI SEPARATIST au fost plasate simbolurile “MC” (imagini simbol).
Deși se află în Zona de Securitate, drumul Râbniţa-Dubăsari-Tiraspol nu se monitorizează de către OSCE sau de observatorii militari, nemaivorbind de CUC, care nu poate discuta întrebarea cu privire la lansarea construcţiei unui pretins terminal vamal în apropierea podului GURA BÂCULUI-BÂCIOC. Dar atunci când se semna acel protocol, sau când domnul Filip se saluta pe pod cu penalul separatist Krasnoselski, nu s-a știut despre intenţiile lor? Între timp Oleg Belyakov, șeful delegației transnistrene în Comisia Unificată de Control circulă nestingherit pe malul drept al Nistrului, foloseşte cu regularitate Aeroportul Internaţional Chişinău pentru deplasările lui îndelungate la Moscova şi ST-Petersburg (cel puţin 3 zile, cel mult 20-25 zile), dar şi vacanţele (8-10 zile) pe timp de vară în Turcia (Antalia) şi iarnă în Egipt (Sharm-El-Sheikh). Nu se prevăd sancţiuni în privinţa celor care sfidează Republica Moldova, care împiedică libera circulație a persoanelor şi a mijloacelor de transport? La noi astfel de măsuri nu sunt posibile, pentru că la noi:

“Aceste negocieri au avut la bază interesul cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, iar sarcina noastră politică, dar și a Guvernului, a fost să ajungem la un rezultat pozitiv, să facem în sfârșit pași concreți spre rezolvarea unor probleme despre care se discută deja de ani de zile fără rezultat. Am sprijinit politic negocierile, am ajutat echipa de negociatori, dar orice succes este al Republicii Moldova în final şi, în special, al acelor cetăţeni care vor avea beneficii de pe urma acestor acorduri”

Notă Security Trend Hunter este redactat în baza informației din surse deschise din Federația Rusă, în special al DMVFR, regiunea transnistreană și nu în ultimul rând, confirmate de sursele independente din regiune, pentru ce le mulțumesc enorm.

Rapoartele precedente:

Monitorul #6

Monitorul #5

Monitorul #4

Monitorul #3

Monitorul #2

Monitorul #1

Correspondent reporter of Moldova.org Focus: Transnistrian conflict settlement, Eastern Partnership. Inquiries at [email protected]

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.