Secția pentru copii cu dereglări metabolice, malnutriții și reanimare de la Spitalul „Emilian Coțaga” a fost renovată

Secția pediatrie pentru copii cu dereglări metabolice, malnutriții și reanimare, din cadrul Spitalului Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coțaga”, unica secție din țară, care deservește atât pacienții din raioane, cât și pe cei din municipiul Chișinău a fost inaugurată, astăzi, 6 iunie, după renovare.

Anual, în secție se tratează aproximativ 700 copii cu dereglări metabolice, subnutriții, cu diferite patologii ereditare, iar datorită lucrărilor de renovare conform standardelor contemporane și dotării cu echipament și mobilier nou, ei vor beneficia de servicii de tratament moderne, conform necesităților și patologiilor acestor copii.

„Ne dorim condiții bune în toate spitalele din țară, pentru că sănătatea populației depinde foarte mult de condițiile și serviciile medicale acordate, care trebuie să fie calitative și accesibile, dar și de dotarea instituțiilor medicale, unde medicii  își pot exercita misiunea, cea de a salva vieți ”, a declarat ministrul Svetlana Cebotari.

La rândul său, directorul IMSP „Institutul Mamei și Copilului, Sergiu Gladun a menționat că în  secția renovată se tratează copii din toată țara și era extrem de necesară renovarea și dotarea acesteia. Acesta a mulțumit Guvernului și partenerilor pentru suportul oferit în realizarea acestui obiectiv.

Pentru reparația secției a fost alocată suma de 775.000 lei, din sursele  IMSP „Institutul Mamei și Copilului”,  inclusiv 51.420 lei pentru mobilier, oferiți ca suport din partea Asociației „Învingem fibroza chistică” și Clubului Internațional al Femeilor din Moldova.

Secția a fost deschisă în anul 1968, pentru diminuarea mortalității infantile, având 25 de paturi, inclusiv 6 paturi de reanimare somatică.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.