Connect with us

Social

Secția pentru copii cu dereglări metabolice, malnutriții și reanimare de la Spitalul „Emilian Coțaga” a fost renovată

Publicat

pe

Secția pediatrie pentru copii cu dereglări metabolice, malnutriții și reanimare, din cadrul Spitalului Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coțaga”, unica secție din țară, care deservește atât pacienții din raioane, cât și pe cei din municipiul Chișinău a fost inaugurată, astăzi, 6 iunie, după renovare.

Anual, în secție se tratează aproximativ 700 copii cu dereglări metabolice, subnutriții, cu diferite patologii ereditare, iar datorită lucrărilor de renovare conform standardelor contemporane și dotării cu echipament și mobilier nou, ei vor beneficia de servicii de tratament moderne, conform necesităților și patologiilor acestor copii.

„Ne dorim condiții bune în toate spitalele din țară, pentru că sănătatea populației depinde foarte mult de condițiile și serviciile medicale acordate, care trebuie să fie calitative și accesibile, dar și de dotarea instituțiilor medicale, unde medicii  își pot exercita misiunea, cea de a salva vieți ”, a declarat ministrul Svetlana Cebotari.

La rândul său, directorul IMSP „Institutul Mamei și Copilului, Sergiu Gladun a menționat că în  secția renovată se tratează copii din toată țara și era extrem de necesară renovarea și dotarea acesteia. Acesta a mulțumit Guvernului și partenerilor pentru suportul oferit în realizarea acestui obiectiv.

Pentru reparația secției a fost alocată suma de 775.000 lei, din sursele  IMSP „Institutul Mamei și Copilului”,  inclusiv 51.420 lei pentru mobilier, oferiți ca suport din partea Asociației „Învingem fibroza chistică” și Clubului Internațional al Femeilor din Moldova.

Secția a fost deschisă în anul 1968, pentru diminuarea mortalității infantile, având 25 de paturi, inclusiv 6 paturi de reanimare somatică.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Moldova va iniția negocieri privind semnarea Acordului de finanţare cu Comisia Europeană. Acesta prevede 12 mil. euro

Publicat

pe

De către

Republica Moldova va iniția negocierile în vederea semnării Acordului de finanţare cu Comisia Europeană cu privire la consolidarea potențialului de creștere al Republicii Moldova printr-un mediu economic transparent, eficient, competitiv și rezistent. Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat avizul consultativ în acest sens.

Acordul prevede finanţarea a 12 mln de euro de către Comisia Europeană din cadrul Instrumentului European de Vecinătate și 250 mii de euro cofinanțare din partea aprobată în cadrul Programului Anual de Acţiuni 2017 al Uniunii Europene. 

În baza acordului, va fi oferit suport celor 4 regiuni ale Republicii Moldova – Nord, Sud, Centru și UTA Găgăuzia pentru dezvoltare economică și oportunități de piață, consolidarea instituțiilor și buna guvernare, proiecte de conectivitate, eficiență energetică, mediu și schimbări climatice.

În special este vorba despre acțiuni care vizează îmbunătățirea mediului de afaceri și consolidarea capacităților sistemului judiciar de a aplica legislația comercială în mod echitabil și transparent, consolidarea capacităților autorităților publice din Republica Moldova de a implementa Acordul de Asociere.

De asemenea, acesta prevede îmbunătățirea gestionării activelor statului și a Fondului Rutier, consolidarea protecției drepturilor investitorilor.

Programul va susține promovarea reformelor pe piața energiei din țara noastră, în supravegherea sectorului financiar, creșterea capacității Republicii Moldova de a participa la economia digitală și combaterea criminalității cibernetice.

 

Citește mai departe

Social

Șofer beat, scos forțat din automobil de polițiștii din Bălți. A luat de la o spălătorie mașina unui bărbat ca să plece acasă// VIDEO

Publicat

pe

De către

Un bărbat de 49 de ani a pus pe jar polițiștii din Bălți. Aceasta după ce a luat de la spălătoria auto unde lucra automobilul unui bărbat și a pornit spre casă. Șoferul beat a fost reținut în curtea unui bloc de locuit, iar rezultatul alcoolscopic a arătat 1.11 mg/l.

Cazul a avut loc pe 5 iunie, în jurul orei 20:00, când ofițerii de patrulare Nord au fost anunțați că pe o stradă din municipiul Bălți, șoferul unui automobil de model „Dacia Logan” este suspectat că ar fi în stare de ebrietate la volan.

Imediat, în direcția dată au fost îndreptați inspectorii de patrulare, care au observat mașina anunțată.

Șoferul se deplasa cu viteză excesivă, iar la cerințele legale de a stopa, conducătorul nu a oprit.

 În curtea unui bloc de locuit, angajații INP au scos forțat din automobil șoferul suspect. Acesta s-a dovedit un bărbat de 49 de ani, locuitor al orașului Bălți.

Fiind supus testului alcoolscopic, rezultatul a arătat 1.11 mg/l. Șoferul le-a spus ofițerilor de patrulare că este angajat  la o spălătorie auto din oraș și,fără permisiunea proprietarului automobilului, a luat mașina pentru a pleca acasă.

La locul reținerii a fost chemată grupa operativă pentru documentare.

Citește mai departe

Social

Smartphone-uri, tablete, drone, în valoare de 680 mii lei, ridicate la un bărbat. A fost reținut pe peronul gării din Chișinău

Publicat

pe

De către

Un locuitor al municipiului Chișinău este figurantul principal într-un dosar penal, după ce subdiviziunile specializate ale Vămii au probat faptul că acesta, în complicitate cu mai multe persoane în curs de identificare, au introdus ilegal în țară, cu trenul de pe ruta Moscova-Chişinău, dispozitive electronice destinate comercializării prin intermediul site-urilor specializate.

Documentările au durat circa două luni, perioadă în care, serviciile operative ale Vămii, în comun cu procurorii PCCOCS au acumulat suficiente materiale incriminatorii prin care este probată implicarea principalului suspect în săvârșirea infracțiunii de contrabandă.

Suspectul a fost reținut în flagrant pe peronul gării din Chișinău.

Ulterior, în cadrul perchezițiilor operate la domiciliul acestuia, ofițerii vamali au descoperit  mai multe loturi de dispozitive electronice marca Samsung și iPhone, procurate din Ucraina și introduse în țară fără a fi declarate. Este vorba despre telefoane mobile de tip smartphone, laptopuri, tablete, ceasuri electronice, căști, boxe și drone, precum și accesorii pentru acestea.

Valoarea în vamă a mărfurilor reținute în timpul flagrantului și perchezițiilor desfășurate a fost evaluată la peste 680 000 lei.

În cadrul audierilor, inculpatul și-a recunoscut vina și a colaborat cu organul de urmărire penală. Cauza penală în privința acestuia a fost expediată în instanța de judecată.

Cercetările continuă în vederea identificării și tragerii la răspundere a tuturor persoanelor implicate sau cu tangență la acest caz. În cazul demonstrării culpabilității, toți cei implicați riscă închisoare pe un termen de până la 10 ani.

Citește mai departe