Secolul XXI. La Ceadâr-Lunga comuniştii l-au „aurit” pe Lenin!

Comuniştii de la Ceadâr-Lunga au finanţat lucrările de reabilitare a monumentului liderului revoluţiei bolşevice Vladimir Lenin din centrul oraşului. Astfel, postamentul monumentului şi scările au fost tencuite şi acoperite cu plăci ceramice.

Monumentul propriu –zis a fost acoperit cu o vopsea aurie, astfel încât să se evidenţieze pe fundalul edificiilor din centrul oraşului. Lucrările au durat două săptămâni,

Comuniştii de la Ceadâr-Lunga, citaţi de site-urile locale, au declarat că lucrările de restabilire a monumentului se fac cu resurse proprii – din contul contribuţiei membrilor PCRM, dar şi al unor sponsori.

Aceiaşi comuniştii locali au declarat că „monumentul face parte din istoria noastră, iar cei care nu ţin minte istoria, nu au viitor”.
Moldova.ORG precizează că în Republica Moldova mai multe monumente ale lui Lenin au fost demolate după perioada sovietică, dar, potrivit unor date neoficiale, în prezent mai sunt înregistrate cel puţin 13 astfel de monumente ale liderului revoluţiei bolşevice.

lenin1

Foto:www.gagauzinfo.md

În context este de remarcat că duminică noaptea, cea mai mare statuie a lui Lenin din Ucraina a fost dărâmata în Harkov de către manifestanţi naţionalişti. O anchetă pentru vandalism a fost deschisă, dar apoi a fost închisă imediat de către Ministerul de Interne, care a notat ca nimeni nu a fost rănit. “Lenin? Lăsaţi-l să cadă. Bine ca nu a fost rănit nimeni. Bine ca acest gunoi de idol comunist nu măreşte bilanţul victimelor”, a scris ulterior ministrul de Interne Arsen Avakov, pe pagina sa de Facebook

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.