Connect with us

Social

Se comportau ca doi amici, dar la frontieră au spus că nu se cunosc. Ce au pățit doi moldoveni

Publicat

pe

Doi moldoveni, originari din orașele Cahul și Chișinău, sunt documentați pentru că au încercat să traverseze frontiera moldo-ucraineană la volanul mijloacelor de transport cu certificatele de înmatriculare falsificate. În timp ce așteptau inspectorii Poliției de Frontieră, cei doi s-au comportat ca doi amici, dar luați la întrebări au spus că nu se cunosc.

Astfel, în dimineața zilei de 23 februarie s-au prezentat pe sensul de ieșire de pe teritoriul Republicii Moldova prin punctul de trecere Palanca, doi moldoveni cu vârstele de 28 și respectiv 35 ani.

Unul dintre ei se afla la volanul unei mașini de model Mercedes 305G, iar celălalt conducea au autoturism de model BMW 325, ambele automobile erau înmatriculate în Marea Britanie. Persoanele s-au apropiat în zona de control, pentru autorizarea trecerii, la scurt timp unul după celălalt.

În timp ce așteptau ca inspectorii Poliției de Frontieră să se prezinte pentru a le solicita actele de călătorie, aceștia s-au afirmat prin comportamentul lor ca doi amici. În cadrul verificărilor tuturor documentelor, polițiștii de frontieră au depistat semne incontestabile de falsificare pe ambele certificate de înmatriculare ale mijloacelor de transport, falsul fiind confirmat și după cercetarea cu ajutorul tehnicii din dotare.

Conducătorii auto, supuși controlului suplimentar și audierii, s-au abținut de a oferi declarații despre cele depistate și nici nu doreau să colaboreze cu angajații Poliției de Frontieră pentru elucidarea circumstanțelor. Mai mult, persoanele s-au comportat ca doi străini în timpul interogatoriului, evocând că nu se cunosc.

Drept urmare, au fost întocmite procese verbale de ridicare a certificatelor de înmatriculare și transmise către expertiză, iar mijloacele de transport au fost reținute până la finalizarea cercetărilor pe teritoriul punctului de trecere Palanca.

Astfel, ambii conducători auto nu au avut posibilitatea să-și continue călătoria și au făcut cale întoarsă spre interiorul țării.

Bărbații riscă amendă în mărime de până la 650 unităţi convenţionale sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau închisoare de până la 2 ani.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Un troleibuz din capitală s-a transformat într-o farmacie juridică. Avocați și juriști au acordat consultații gratuite

Publicat

pe

De către

Mai mulți avocați, juriști, executori judecătorești, dar și membri ai Uniunii Juriștilor din Estonia, care se află într-o vizită în Republica Moldova, au acordat astăzi consultații gratuite. Aceasta în cadrul proiectului social ”Farmacia Juridică în Moldova” care a fost lansat în Chișinău.

Evenimentul a avut loc într-un troleibuz, care a circulat pe un itinerar stabilit.

Scopul proiectului este de a ridica nivelul de cultură juridică a cetățenilor, dar și de a promova serviciile pro bono în Republica Moldova. În cadrul proiectului a fost lansată o platformă juridică specializată, unde cetățenii vor putea găsi răspunsuri la cele mai frecvente întrebări juridice.

Astfel, zeci de cetățeni au intrat în troleibuz și au primit consultații pro bono. Aceștia au primit răspunsuri la întrebări care s-au referit la domenii precum: dreptul asupra proprietății, donații, dreptul familie, taxe și impozite etc.

Inițiativa de lansare a proiectului social în Republica Moldova aparține Uniunii Juriștilor din Estonia, în cooperare cu Departamentul de Cooperare a Ministerul de Externe al Republicii Estonia, Primăria municipiului Chișinău și BAA ”EFRIM ROȘCA & ASOCIAȚII”(ERA).

”Este evidentă necesitatea funcționării unei farmacii juridice și în Republica Moldova. Sunt foarte bucuros că juriștii care fac parte din proiectul nostru au fost de acord să presteze servicii gratuite. Suntem siguri că datorită eforturilor partenerilor noștri, Republica Moldova poate deveni mai modernă și europeană. Ne dorim prelungirea proiectului și vă asigurăm de întreg suportul nostru”, a declarat Meelis Pirn, președintele Uniunii Juriștilor din Estonia.

Coordonatorul proiectului în Republica Moldova, Victor Guzun, a declarat că ”Farmacia juridică”, lansată astăzi la Chișinău, dar și evenimentele organizate la Cahul, Comrat, Cimișlia și Ungheni au demonstrat că cetățenii au nevoie de consultanță juridică și sunt interesați ca acest tip de acțiuni să funcționeze.

”În scurt timp va fi funcțională platforma online de consultanță juridică gratuită pe care vor fi găsite răspunsuri la cele mai frecvente întrebări, dar și un forum pe care cetățenii vor putea adresa întrebări specialiștilor calificați, selectați de proiectul nostru. Le mulțumesc tuturor partenerilor proiectului: administrațiilor locale și regionale din Chișinău, Comrat, Cahul și Cimișlia”, a declarat Victor Guzun, coordonatorul proiectului în Republica Moldova.

În același timp, unul dintre avocații care a acordat asistență juridică, Vlad Roșca, partener la Casa de Avocatură ”Efrim, Roșca și Asociații”, a precizat că juriștii ar trebui să se implice mai mult în astfel de acțiuni.

”Proiectul se încadrează perfect în politica ERA privind serviciile juridice pro bono. Pe lângă oferirea de consultații pentru cetățenii care s-au adresat, ne-am dorit să sensibilizăm colegii din profesiile juridice să ofere mai des asistență cu titlu gratuit. Avocații sunt parte a societății și trebuie să arătăm responsabilitatea noastră socială”, a declarat Vlad Roșca, avocat partener, Casa de avocatură ”Efrim, Roșca și Asociații”.

Proiectul ”Farmacia juridică” funcționează cu succes în Estonia, fiind lansat de Uniunea Juriștilor din Estonia. În fiecare lună, în șase regiuni din Estonia, avocați, notari, executori judecătorești și consilieri juridici oferă consultații pro bono cetățenilor.

În luna octombrie a anului trecut, o echipă formată din juriști, notari, avocați și executori judecătorești din Republica Moldova au întreprins o vizită de studiu în Estonia, pentru a învăța cele mai bune practici, referitoare la sistemul de justiție.

Citește mai departe

Social

Avertizare de ninsori puternice în sudul țării! Salvatorii recomandă prudență maximă

Publicat

pe

De către

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a avertizat că pe 23 martie, în intervalul de timp, ora 14:00-22:00, se prevăd ninsori puternice, în jumătatea de sud a țării (7-15 l/m2 în 12 ore). Temperatura medie se va menține scăzută cu 6-8 °C față de normă.

În acest context, salvatorii îndeamnă cetățenii, în această perioadă, să țină cont de avertizările meteo și de indicațiile autorităților.

Să nu pornească la drum, dacă nu este strict necesar, iar în caz contrar să ia rezerve de hrană, băuturi calde și îmbrăcăminte corespunzătoare, iar bateria telefonului să fie încărcată pentru a apela după ajutor în caz de necesitate.

Conducătorii auto sunt atenționați repetat să-și echipeze mijloacele de transport potrivit sezonului rece, iar în portbagajul mașinii să țină lopată, nisip și lanțuri.

Mai mult, cetățenii sunt rugați în aceste zile cu temperaturi scăzute, să fie prudenți și să respecte normele antiincendiare. Sobele de încălzit să fie exploatate corespunzător, la fel și aparatele electrice de încălzit, pentru a evita producerea situațiilor excepționale, cu pericol pentru sănătate și viață.

În caz de situații de risc, persoanele sunt rugate să apeleze serviciile de urgență.

Citește mai departe

Social

Militarii au executat trageri de luptă în cadrul unui exerciţiu tactic desfăşurat la Bulboaca

Publicat

pe

De către

Militarii Brigăzii de infanterie motorizată ”Ştefan cel Mare” au executat trageri de luptă în cadrul unui exerciţiu tactic desfăşurat la Baza militară de instruire a Armatei Naţionale de la Bulboaca. La eveniment a fost prezent ministrul Apărării, Eugen Sturza, şi reprezentanţi ai corpului de comandă al Armatei Naţionale.

Eugen Sturza a apreciat nivelul de pregătire al celor 70 de militari în termen şi prin contract implicaţi în exerciţiu, care au demonstrat că trupele bine instruite se menţin prin antrenament, aplicaţii şi exerciţii, şi nu în ultimul rând, prin dedicaţie.

Ministrul Sturza a adăugat că în contextul iniţiativei de profesionalizare a Armatei Naţionale, lansată recent, militarii angajaţi în bază de contract vor fi implicaţi la diferite exerciţii naţionale şi internaţionale, pentru că doar prin acţiuni practice intensive la poligoane vor fi obţinute performanţe înalte.

Potrivit maiorului Dumitru Parfeni, specialist principal în cadrul Marelui Stat Major, aplicaţiile au avut ca scop evaluarea gradului de pregătire de luptă a două baterii ale unităţii.

El a specificat că tragerile au fost efectuate din armamentul de artilerie calibru 120 mm, 2S9 NONA, la o distanţă de tragere de 2,5 km, precum şi din armamentul antiaerian ZU -23-2, din dotarea Armatei Naţionale.

Exerciţiul se desfăşoară în conformitate cu Planul pregătirii de luptă pentru anul 2018.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social4 ore în urmă

Un troleibuz din capitală s-a transformat într-o farmacie juridică. Avocați și juriști au acordat consultații gratuite

Mai mulți avocați, juriști, executori judecătorești, dar și membri ai Uniunii Juriștilor din Estonia, care se află într-o vizită în...

Economie4 ore în urmă

4 600 proprietari de terenuri agricole vor fi expropriați pentru construcția conductei de gaze Ungheni-Chișinău

4 600 proprietari de terenuri agricole vor fi expropriați prin procedură specială pentru construcția conductei de gaze Ungheni-Chișinău. Parlamentul a...

Social5 ore în urmă

Avertizare de ninsori puternice în sudul țării! Salvatorii recomandă prudență maximă

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a avertizat că pe 23 martie, în intervalul de timp, ora 14:00-22:00, se prevăd ninsori puternice,...

Social5 ore în urmă

Militarii au executat trageri de luptă în cadrul unui exerciţiu tactic desfăşurat la Bulboaca

Militarii Brigăzii de infanterie motorizată ”Ştefan cel Mare” au executat trageri de luptă în cadrul unui exerciţiu tactic desfăşurat la...

Externe7 ore în urmă

Fenomen neobişnuit în România: ninsoarea portocalie

Vremea rea ar putea aduce şi un fenomen neobişnuit în România – e posibil ca zăpada căzută să aibă o...

Social7 ore în urmă

Un moldovean prins cu 66 de telefoane mobile în valize, în timp ce se întorcea din SUA

Un moldovean a fost reținut pe aeroportul din Chișinău în timp ce se întorcea cu o valiză plină de telefoane...

Social8 ore în urmă

Inspectorii de patrulare nu vor mai putea ridica plăcuțele de înmatriculare de la vehiculele parcate neregulamentar

Inspectorii de patrulare nu vor mai putea ridica plăcuțele de înmatriculare de la vehiculele parcate neregulamentar. Parlamentul a votat azi,...

Advertisement

Opinii