Scurt istoric despre apariția șamponului

Termenul de şampon, folosit sub forma „champi”, desemna la începutul secolului al XIX-lea un amestec de ierburi şi uleiuri cu care se masa pielea capului.

Istoria şamponului este legată de India. Obiceiul de a spăla părul provine de la populaţia din India care, încă din Antichitate, obişnuia să-şi maseze uşor pielea capului cu uleiuri. Pentru strălucirea şi frumuseţea părului, în timpul masajului se foloseau flori aromatice sau pulpa unor fructe.

Termenul de şampon derivă, de altfel, din termenul hindi „chimpo” prin care se înţelege acţiunea care rezultă în timpul masajului părului cu ulei.

Acestă tehnică de îngrijire corporală a fost introdusă în Europa prin Marea Britanie la începutul secolului al XIX-lea. Sake Dean Mohamed, un antreprenor din Bengal – regiune în Estul Indiei, a introdus în Marea Britanie masajul părului într-o baie de vapori.

În 1815, Sake Dean Mohamed şi-a deschis prima baie cu aburi din Londra, „Baterry House Baths”, unde aplica englezilor interesaţi un tratament cu „champi”.

Terapia presupunea folosirea unui amestec de ierburi şi uleiuri care se aplica prin masaj uşor pe păr. Despre tratamentul cu „champi” se spunea, la vremea respectivă, că are proprietăţi curative şi că poate ajuta bolnavii.

În 1820, Sake Dean Mohamed şi-a deschis o nouă afacere, „Mahomet’s Baths”, în urma căreia a căpătat recunoaşterea familiei regale. Doi ani mai târziu, regele George al IV-al al Regatului Unit al Marii Britanii l-a numit pe Mohamed chirurgul său personal pentru tratamentul cu champi.

Termenul de „şampon” şi acţiunea de şamponare a părului au căpătat sensul pentru care sunt cunoscute şi astăzi în partea a doua a secolului al XIX-lea.

Inventatorul şamponului este considerat Kasey Herbert. Prima reclamă care prezintă o femeie spălându-şi părul cu o soluţie a apărut în 1924, în revista „The American Magazine”.

Şampoanele modern conţin surfactanţi pentru curăţarea părului, ingrediente hidratante care oferă părului o textură mătăsoasă, lăsându-l moale şi uşor de pieptănat, antioxidanţi, uleiuri naturale, proteine şi vitamine.

Sursa: Adevarul.ro

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.