Scoţia vrea independenţă

În capitala scoţiană Edinburgh, s-a lansat o campanie officială, care are ca scop să convingă scoţienii să sprijini la referendum ideea de independenţă.

Oficialităţile din Scoţia îşi manifestă tot mai apăsat intenţia de a îşi proclama independenţa faţă de Marea Britanie. După Irlanda, care s-a separat în 1922, acum şi ţara celebrului lac Loch Ness se luptă să-şi dobândească independenţa.

Până în secolul XVIII, Anglia a fost un regat independent, Regatul Angliei. În 1707, acesta a fuzionat cu Scoţia, dând naştere la Regatul Marii Britanii, în care Scoţia şi-a păstrat pro¬priul sistem juridic şi controlul asupra politicilor adoptate în sănătate, educaţie, poliţie. Mai mult, Scoţia are propriul său steag.

Actualul premier al Scoţiei, Alex Salmond vrea ca poporul său să deţină propria armată şi propria politică externă. “Scoţia intenţionează să organizeze în 2014 un referendum care să arate poziţia cetăţenilor săi faţă de declararea independenţei de coroana britanică. A fost ales anul 2014 pentru ca Scoţia să aibă timp să pregătească legislaţia aferentă referendumului”, declară Salmond. Primul minis¬tru scoţian a estimat că independenţa Scoţiei ar stimula creşterea ei economică, întrucât ea ar putea beneficia de re¬sursele sale energetice incomparabile şi ar fi reindustrializată. În primul rând, Scoţia ar beneficia de veniturile de pe urma schimburilor petroliere desf㬺urate pe Marea Nordului, dacă ar reuşi să se separe de Regatul Unit, arăta Salmond într-un interviu pentru agenţia Reuters.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.