Schemă frauduloasă la stații PECO: în coloane erau instalate plăci cu cablaj care amăgeau şoferii cu circa 5%// VIDEO
Consumatorii erau înșelați cantitativ la achiziționarea carburantului în proporție de circa 5 la sută.
-
Unde se duce râul Nistru?
-
Doua tone de fructe, ridicate de poliţiști din Piaţa Centrală// VIDEO
-
Trei kilograme de marijuana, depistate în mașina unui bărbat din Drochia. Drogurile urmau să ajungă în Rusia// VIDEO
-
Grave încălcări la o patiserie din Chișinău: Produse expirate în 2011 și 717 torte cu data producerii modificată// VIDEO
Oamenii legii au deconspirat o grupare care a utilizat o schemă frauduloasă de escrocherie și evaziune fiscală la stațiile PECO. Escrocii instalau în coloanele de distribuire a petrolului din țară plăci cu cablaj confecționate artizanal, care le permiteau să livreze şoferilor cu circa 5 la sută mai puţin combustibil.
Documentarea grupării a fost efectuată pe parcursul a cinci luni. Poliţiştii au constatat că fiecare stație PECO implicată în schemă, lunar înșela consumatorii cu circa 7,5 – 10,0 tone de combustibil, astfel, depășind suma de 120 000 lei.
La 18 octombrie, poliția a efectuat percheziții la stațiile PECO, precum și la domiciliile, oficiile și autoturismele persoanelor bănuite, unde au fost depistate și ridicate dispozitivele de speță, inclusiv accesoriilor acestora, cum ar fi memorii fiscale și plăci cu cablaj, componente a plăcilor de bază a coloanelor de distribuție a combustibilului, camblaje imprimate cu componente și fără componente, diferite utilaje destinate pentru pregătirea/modificarea plăcilor etc.
De asemenea, la organizatorul grupului, au fost depistate un set de înscrisuri de evidență a carburantului sustras, inclusiv a proceselor de valorificare ulterioară a acestuia (vânzări ilicite și necontabilizate, etc.).
Persoanele implicate își recunosc vina integral, acestea fiind cercetate în stare de libertate.
La moment, organul de urmărire penală a pornit procedura penală pentru escrocherie, înşelarea clienţilor şi evaziune fiscală. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă închisoare de până la 6 ani.
Economie
Concluziile deputatului european Siegfried Mureșan, după ce a văzut cum au fost cheltuiți banii europeni în Moldova

„În cazul în care condițiile solicitate de Uniunea Europeană ar fi fost îndeplinite de către autoritățile de la Chișinău, asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro ar fi venit în urmă cu un an de zile. Trebuie să întrebați Guvernul de ce nu le-a îndeplinit mai devreme. Am pregătit totul la nivelul Parlamentului European ca să vină cât mai curând banii, acum la nivel tehnic trebuie îndeplinite cerințele.” Declarația îi aparține deputatului european Siegfried Mureșan, care a condus în perioada 3 – 6 aprilie o Delegație a Comisiei pentru bugete a Parlamentului European în Republica Moldova.
Deputatul se referă la cele 28 de condiții stipulate în acordul semnat la 23 noiembrie 2017 privind asistența macrofinanciară de 100 milioane de euro țării noastre. Unele dintre ele țin de gestionarea finanțelor publice, de administrația publică, de sectoarele financiare și energetice, de combaterea corupției și altele.
De asemenea, Mureșan spune că trebuie implementate în totalitate și recomandările Comisiei de la Veneția, deoarece aceasta este autoritatea supremă în materie de legislație electorală în Europa.
O altă concluzie făcută de către Delegația Comisiei pentru bugete a Parlamentului European în Republica Moldova este că „banii investiți în Republica Moldova pot duce la îmbunătățirea calității vieții oamenilor: a copiilor care frecventează grădinița sau școala, viața oamenilor bolnavi, nevoiași și mai poate duce la îmbunătățirea siguranței oamenilor în ansamblu. Am văzut că cetățenii recunosc contribuția pozitivă a Uniunii Europene”, a declarat Siegfried Mureșan, președintele Delegației.
„Am fost la Varnița, unde am vizitat un centru medical extins din fonduri europene. Pe an, peste 12 mii de oameni de pe ambele maluri ale Nistrului pot fi tratați în condiții mai bune decât înainte. UE a alocat 180 mii euro pentru extindere și utilarea respectivului spital”, a menționat deputatul european.
Din banii contribuabililor europeni, 162 de mii de euro au ajuns la școala din Varnița, iar în spitalul din aceeași localitate au fost investiți 180 de mii de euro. Alte 46 de mii de euro au modernizat școala din Cărpineni. Cu 518 mii de euro, întreg raionul Hâncești are instalații pe bază de biomasă. Alte 2,4 milioane de euro au fost investite în Conacul lui Manuc Bei. De asemenea, Uniunea Europeană a dat 4,4 milioane de euro în tehnologie de ultimă generație pentru Inspectoratul General de Poliție. Investiția totală a UE se ridică la 12 milioane de euro.
Social
Igor Dodon solicită Guvernului să repare complexul “Eternitate”: Dacă nu sunt bani, voi demara o campanie socială

Președintele Igor Dodon solicită Guvernului să repare complexul “Eternitate” întrucât, potrivit lui, prezintă “un pericol real” pentru sănătatea și viața vizitatorilor. Dacă nu vor fi depistați bani în contul statului, șeful statului anunță că va demara o campanie socială de acumulare a fondurilor pentru reparația capitală a memorialului.
Anunțul a fost făcut astăzi, după ce președintele Dodon a efectuat o vizită la complexul memorial ”Eternitate” din Chișinău, pentru a vedea starea în care se află acest monument.
”Ținând cont de faptul că acest monument este un obiect de importanță națională, gestionarea căruia este asigurată de autoritățile centrale, solicit Guvernului, Ministerului Apărării, ca în contextul zilei de 9 mai, când, tradițional, la „Eternitate” vin un număr impunător de oameni, să fie asigurate toate normele tehnice și estetice întru desfășurarea în siguranță deplină a acțiunilor dedicate Zilei Victoriei şi comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei”, a declarat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook..
El a reamintit că sub egida cu ocazia Zilei de 9 Mai la Chișinău va avea loc un marș de amploare – Marșul Victoriei.
Complexul memorial ”Eternitate” a fost inaugurat în 1975. În 2006, complexul a fost reconstruit, iar lucrări de renovare n-au mai fost efectuate ulterior.
Social
3400 moldoveni care au plecat în toate colțurile lumii au contribuit cu 1,1 milioane lei pentru dezvoltarea localităților de baștină

3400 de moldoveni care au plecat din localitățile de baștină în toate colțurile lumii au contribuit cu 1,1 milioane de lei pentru dezvoltarea localităților de baștină, prin intermediul unor campanii de crowdfunding.
Pe parcursul a trei luni, au fost transmise donații din 25 de țări.
Campaniile de colectare de fonduri au fost desfășurate de Asociaţiile de băştinaşi, în parteneriat cu primăriile. Asociațiile au fost create cu sprijinul proiectului „Migrație și dezvoltare locală” (MiDL), implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și finanțat de Guvernului Elveției.
Astfel, condițiile de trai se vor îmbunătăți în 13 localități, datorită creării a noi servicii locale: aprovizionare cu apă potabilă, evacuare a deșeurilor, întreținere a drumurilor locale, recreere şi sport, iluminat public ș.a.
Aceste proiecte au fost selectate de primării în urma consultării cetățenilor prin sondaje online. Chestionarele au fost completate atât de populația locală, precum şi de băştinaşii din diasporă.
Ulterior, fiecare localitate a lansat o campanie de crowdfunding pe www.Guvern24.md, pentru a asigura transparența procesului și implicarea oamenilor. Peste 20.000 de persoane au accesat informații despre proiecte.
„Aceste campanii au reușit, în premieră, să transforme migrația din problemă în oportunitate în localităţile rurale, ceea ce este un lucru extrem de important”, a afirmat Adrian Ermurachi, secretar general adjunct al Guvernului Republicii Moldova.
În total, a fost colectată suma de 1,1 milioane de lei. Cea mai mare sumă transferată este de 500 dolari, iar cea mai mică de 24 lei (1,4 dolari). La aceste sume se adaugă și contribuțiile celor 13 primării (127.000 dolari), dar şi granturi oferite de Guvernul Elveţiei, în mărime de 15.000 USD pentru fiecare proiect comunitar.
Olesea Cazacu, managera proiectului „Migrație și dezvoltare locală” a menționat că cele 13 localităţi au realizat eficient primele lor campanii online de colectare de fonduri.
„Asociațiile de băștinași au devenit poduri de legătură între autoritățile locale și diasporă, ceea ce reprezintă un element cheie pentru dezvoltarea locală. Prin folosirea instrumentelor online, localităţile au demonstrat transparenţă, dar au asigurat şi accesul migranţilor de a dona din orice colţ al lumii”.
Majoritatea localităţilor au depăşit suma propusă spre colectare, ajungând la 280%. Cea mai mare sumă a fost colectată de băștinașii din Copceac (UTA Găgăuzia) – peste 13.000 dolari.
Reprezentanţii primăriilor susțin că această primă experiență de a iniţia proiecte locale cu ajutorul băștinașilor i-a inspirat.
„Am reușit să apropiem băștinașii din toate colțurile lumii. Am constatat că practic toți băștinașii care au donat sunt din SUA. Cu siguranță eforturile noastre de mobilizare nu se vor opri aici”, a spus Valentina Buzu, viceprimara satului Peresecina.
Proiectul „Migrație și Dezvoltare Locală” este implementat, în total, în 38 localităţi (25 în etapa întâi a proiectului și 13 în etapa a doua). Localitățile au fost selectate prin concurs.