Schemă de spălare şi lichefiere a banilor: suma lunară varia de la 500 000 până la un milion dolari

O schemă de spălare, lichefiere şi contrabandă a mijloacelor financiare în proporţii deosebit de mari, organizată de o grupare criminală internaţională, a fost deconspirată de SIS şi PCCOCS. Potrivit SIS, suma lunară implicată în această schemă varia de la 500 000 până la 1 milion de dolari SUA.

Din gruparea criminală care a pus la cale schema fac parte cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Ucraina cât și cetățeni ai Republicii Moldova.

La rândul său, PCCOCS a precizat că aceştia sunt învinuiți de faptul că în perioada lunilor decembrie 2016 – martie 2017,  au înființat o grupare criminală organizată, care prin sistemul bancar al Republicii Moldova, au lichefiat suma de aproximativ 300 000 dolari americani, după care în mod ilegal, prin tăinuirea și nedeclararea lor în documentele vamale au trecut mijloacele financiare menționate peste frontiera vamală a Republicii Moldova, punctul final de destinație fiind Federația Rusă.

În cadrul cauzei penale au fost dispuse, autorizate și intercepătate convorbiri telefonice ale figuranților, ridicări a documentelor de la instituțiile bancare.

Membrii grupării au identificat și au atras în activitatea de lichifiere a mijloacelor financiare, mai mulți cetățeni străini din Ucraina și Federația Rusă, care contra unor recompense bănești, acceptau expedierea pe numele lor a transferurilor bănești din diferite țări prin intermediul sistemului de plăți și transferuri electronice Western Union și MoneyGram.

Banii erau recepționați la diferite bănci din mun. Chișinău, constituind valută străină  – dolari SUA și Euro. Fiecare „curier”, după cum erau numiți, activa doar o perioadă de două săptămîni, pentru ce erau remunerați cu câte 200 dolari fiecare.

Ulterior, banii recepționați de către „curieri” erau transmiși unui membru al grupării criminale, care îi supraveghea. La fel, acesta avea în sarcină cazarea lor, asigurarea cu produse alimentare și alte cheltuieli curente.

După acumularea unei anumite sume de bani, prin înțelegere prealabilă cu însoțitorii de tren, care în prealabil erau identificați de un alt mebru al grupării criminale, pentru o recompensă bănească, treceau banii, prin tăinuire și nedeclarare, peste frontiera vamală a Republicii Moldova.

S-a constatat în cadrul urmăririi penale că, suma trecută era cuprinsă între 15000 și 60000 dolari sau euro.  La sosirea trenului pe teritoriul Federației Ruse, banii erau recepționați de un alt membru al grupării respective.

S-a contatat cu certitudine faptul că organizatorul grupării și schemei de lichefiere a banilor sunt cetățeni ai Federației Ruse, care, conform datelor obținute, au implimetat schema respectivă în mai multe țări din spațiul CSI și nu numai.

Referitor la proveniența banilor, care erau transferați și lichefiați prin sitemul bancar al Republicii Moldova, mebționam, că în prezent se întreprind acțiuni de urmărire penală în vederea identificării acestei surse.

Astfel, la data de 22 martie au fost efectuate percheziții, în rezultatul cărora au fost depistate și ridicate de la însoțitorul de tren, suma de 10 000 dolari și 10 000 Euro în momentul în care acesta deja trecuse controlul vamal. Respectiv suma de 6110 dolari și 2595 euro a fost ridicată de la supraveghetorul care recepționa bani de la „curieri”.

La această etapă, au fost reținute 4 persoane, care au statut de învinut. În privința acestora, procurorii au expediat judecătorului de instrucție demersuri privind aplicarea măsurii sub formă de arest preventiv.

Dacă vor fi gasiti vinovați, risca pedeapsa cu închisoare de la 3 la 10 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 5000 la 10000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.