Connect with us

Publicat

pe

Alte șase persoane au fost reținute în cazul schemei de producere și comercializare clandestină a produselor anabolizante contrafăcute. Printre cei reținuți se numără responsabilul de administrarea activității infracționale a liderului grupării, dar și un vameș, suspectat de afiliere la grupul infracțional destructurat.

Detaliile au fost oferite în cadrul unei conferințe de presă organizate astăzi de către Serviciul Vamal și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Amintim că urmărirea penală pe caz a fost începută în luna aprilie, după ce doi doi cetăţeni moldoveni au fost reţinuţi în timp ce transportau peste frontieră un lot de produse anabolizante, în valoare de circa un milion de lei.

În cadrul investigaţilor, organele de anchetă au identificat 8 membri ai grupării, implicați în organizarea activității de producere și de asigurare a lanțului logistic.

Astfel, după identificarea curierilor şi organizatorilor schemei infracţionale, a fost demarată faza activă a investigaţiilor.

În urma percheziţiilor efectuate la domiciliile şi la alte imobile care le aparţin bănuiţilor au fost depistate şi ridicate produse anabolizante în formă de pastile şi fiole, cu valoarea estimativă de peste 10 milioane lei, 60 de carduri bancare emise pe numele diferitor persoane, 31 de telefoane mobile, mijloace bănești în sumă de peste 100000 euro, arme de foc şi muniţii, precum şi înscrisuri pe ciornă cu menţiuni despre rulajul bănesc ilegal.

De asemenea, la domiciliul unuia dintre organizatorii grupării a fost depistat utilajul destinat producerii şi ambalării steroizilor, dar şi echipamente speciale, despre care se presupune că erau destinate criptării datelor informatice, bruierii şi, eventual, interceptării comunicărilor telefonice.

Modul de operare a grupării consta în procurarea din China a substanțelor active anabolizante, introducerea în țară a acestora prin intermediul coletelor poștale și preambalarea acestora în formă de comprimate și fiole, cu aplicarea marcajelor diferitor producători – atât autohtoni, cât și din străinătate.

Produsul finit era destinat pieței internaționale, iar comenzile de livrare erau recepționate prin intermediul rețelelor sociale și al site-urilor specializate, care puteau fi accesate doar din străinătate (în particular, din statele membre ale UE și din SUA). Livrarea produselor anabolizante contrafăcute pe piața internațională era realizată atât pe cale rutieră și aeriană, cât și prin intermediul trimiterilor poștale.

Ulterior, în cadrul celei de-a doua părți a planului de investigații, demarate la 3 octombrie, organele de anchetă au mai reținut alte 5 persoane implicate în schema infracțională.

Este vorba despre un apropiat al liderului grupării, responsabil de administrarea schemei infracționale, responsabilul de mentenanța și promovarea site-urilor prin intermediul cărora care erau livrate loturile de anabolizante contrafăcute, responsabilul de recepționarea materiei prime, precum și două persoane care prestau servicii de consultanță juridică în scopul eschivării membrilor grupării de la răspunderea penală.

Cercetările desfășurate au mai relevat și implicarea unui inspector al postului vamal Chișinău 4 (Poșta), care este suspectat de facilitarea trecerii peste frontiera vamală a materiei prime, precum și a produsului finit.

Organele de anchetă continuă acțiunile procesual penale și de investigații speciale în vederea identificării și reținerii celorlalți figuranți în dosarul penal aflat în desfășurare. În cazul demonstrării culpabilității persoanelor implicate, acestea riscă închisoare pe un termen de până la 10 ani.

Actualmente, 13 persoane se află în arest, o persoană se află sub control judiciar, iar trei persoane, printre care și liderul grupării, sunt anunțate în căutare internațională, pe numele acestora fiind emise mandate de arestare.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

La Atena, în premieră, a fost organizată Săptămâna cinematografiei moldovenești

Publicat

pe

De către

Ambasada Republicii Moldova în Grecia și Uniunea de prietenie moldo-elenă „Alexandros Ipsilantis” au organizat, în perioada 10 – 16 mai , în premieră, Săptămâna cinematografiei moldovenești „In memoriam Emil Loteanu – retrospectiva filmelor marelui regizor”.

Potrivit ambasadorului Republicii Moldova în Republica Elenă, Anatol Vangheli, promovarea filmului moldovenesc peste hotare prin intermediul unor astfel de evenimente are un impact major asupra publicului străin și lasă o amprentă de neșters despre valorile culturale, tradițiile și specificul țării noastre.

A fost exprimată speranța că Săptămâna cinematografiei moldovenești „In memoriam Emil Loteanu – retrospectiva filmelor marelui regizor” va continua a fi promovată și în alte capitale cu susținerea ambasadelor Republicii Moldova peste hotare.

Pe parcursul acțiunii au fost proiectate șapte filme, dintre care  „Lăutarii”, „O șatră urcă la cer”, „Poienile Roșii” realizate de marele regizor, precum și „Clipa lui Emil Loteanu”, „Eugen Doga” și două filme ale regizorului Valeriu Jereghi, „Arrivederci’ și „Milika”.

Evenimentul a fost organizat cu susținerea Centrului Național al Cinematografiei și Studioului Moldova-Film, Moldcinema și a Cinematograful „New Star Art” din Atena.

La lansarea Săptămânii cinematografiei moldovenești au fost prezenți Valeriu Jereghi, directorul Centrului Național al Cinematografiei, Vasile Graur, directorul executiv al Studioului Moldova-Film, Svetlana Lisagor Vergis, Președintele Uniunii de prietenie moldo-elenă „Alexandros Ipsilantis” și Velissarios Kossivakis, directorul artistic al Cinematografului „New Star Art” din Atena.

 

Citește mai departe

Social

Militarii moldoveni, prezenţi la activităţile de comemorare desfăşurate de Ziua Eroilor Români// FOTO

Publicat

pe

De către

Comandantul Armatei Naţionale, general de brigadă Igor Cutie, a efectuat în perioada 16-17 mai o vizită în România, la invitaţia șefului Statului Major al Apărării, general Nicolae – Ionel Ciucă, unde a participat, împreună cu un pluton de studenţi ai Academiei Militare „Alexandru cel Bun” la activităţile dedicate Zilei Eroilor, desfăşurate în oraşul Buzău, România.

Astfel, în seara zilei de miercuri, 16 mai, 25 de studenţi moldoveni, alături de militari din alte 12 ţări, au luat parte la ceremonia militară de retragere cu torţe, pe traseul Piaţa Dacia-Aleea Trandafirilor-Bulevardul Unirii-Bulevardul Calea Eroilor-Cimitirul Eroilor.

Joi, 17 mai, reprezentanţii Armatei Naţionale au fost prezenţi la ceremonia militară şi religioasă de reinaugurare a Cimitirului Eroilor din Buzău. Ulterior, plutonul moldovenesc a participat la Parada Militară Internaţională, în contextul Zilei Eroilor sărbătorită în România.

Tot astăzi, secretarul de Stat în domeniul politicilor de dezvoltare a resurselor umane, învăţământ militar şi planificare a resurselor, Vladimir Iliev, i-a comemorat la Cimitirul Eroilor Români din satul Tabăra, raionul Orhei, pe cei aproximativ 90 de soldaţi români cunoscuţi şi necunoscuţi, căzuţi în  timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Cimitirul a fost renovat de Centrul de Cultură şi Istorie Militară al Ministerul Apărării şi Oficiul Naţional Pentru Cultul Eroilor din România.

La eveniment a fost prezent secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului din cadrul Ministerului Apărării Naționale al României, Nicolae Nasta, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, precum și oficialitățile locale.

Ziua Eroilor este sărbătorită în România, în fiecare an, de Ziua Înălţării Domnului.

Citește mai departe

Social

Două cazuri noi probabile de rujeolă: un bebeluș de șase luni din Chișinău și un copil de 6 ani din Drochia

Publicat

pe

De către

Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică au comunicat despre înregistrarea a noi cazuri probabile de rujeolă la un bebeluș de 6 luni din Chișinău și la un copil de 6 ani  din raionul Drochia. Aceasta după ce pe parcursul lunii mai în mun. Chișinău au fost confirmate 2 cazuri de import de rujeolă.

În primul caz este vorba despre bebelușul bolnavei de rujeolă în vârsta de 21 ani din Durlești, care s-a îmbolnăvit în timp ce era în ospeție la o rudă din Ucraina. Copilul de 6 luni este neeligibil pentru vaccinarea contra rujeole. Acesta a fost examinat la spitalul clinic municipal Chișinău de boli infecțioase la copii și internat în această clinică cu febră pentru supraveghere medicală, clarificarea diagnosticului și tratament. La 16 mai s-a constatat că, pe fonul bronșitei, infecției herpetice, care decurgeau cu febră, la copil au apărut erupții pe mucoase și piele, caracteristice pentru rujeolă.

De notat că tratament specific antiviral pentru rujeolă nu există și, practic toți contacții neimuni sunt sortiți de a face rujeolă.

În cel de-al doilea caz, la 17 mai medicul epidemiolog din raionul Drochia a comunicat despre un caz probabil de rujeolă la un copil în vârstă de 6 ani dintr-o familie de etnie romă din satul Ochiul Alb.

Copilul, complet nevaccinat, s-a îmbolnăvit la 10 mai, manifestând febră și semne catarale. Ulterior, pe tegumentele copilului au apărut erupții caracteristice pentru rujeolă și a fost solicitată asistența medicală, bolnava fiind spitalizată în secția boli contagioase a IMSP Spitalul raional Drochia.

La moment cazul se află în proces de investigare epidemiologică. Ca sursă de infecție, posibil, a servit un moș al copilei, care s-a întors din Ucraina (regiunea Kiev) și care, probabil, a făcut rujeola în perioada 16-26 aprilie, care a rămas nediagnosticată.

Situația epidemică privind rujeola rămâne a fi nefavorabilă în mai multe țări din Europa (Franța, Georgia, Grecia, Italia, Serbia etc.), însă cea mai tensionată continuă să rămână în Ucraina și România

Citește mai departe