Connect with us

Publicat

pe

Alte șase persoane au fost reținute în cazul schemei de producere și comercializare clandestină a produselor anabolizante contrafăcute. Printre cei reținuți se numără responsabilul de administrarea activității infracționale a liderului grupării, dar și un vameș, suspectat de afiliere la grupul infracțional destructurat.

Detaliile au fost oferite în cadrul unei conferințe de presă organizate astăzi de către Serviciul Vamal și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Amintim că urmărirea penală pe caz a fost începută în luna aprilie, după ce doi doi cetăţeni moldoveni au fost reţinuţi în timp ce transportau peste frontieră un lot de produse anabolizante, în valoare de circa un milion de lei.

În cadrul investigaţilor, organele de anchetă au identificat 8 membri ai grupării, implicați în organizarea activității de producere și de asigurare a lanțului logistic.

Astfel, după identificarea curierilor şi organizatorilor schemei infracţionale, a fost demarată faza activă a investigaţiilor.

În urma percheziţiilor efectuate la domiciliile şi la alte imobile care le aparţin bănuiţilor au fost depistate şi ridicate produse anabolizante în formă de pastile şi fiole, cu valoarea estimativă de peste 10 milioane lei, 60 de carduri bancare emise pe numele diferitor persoane, 31 de telefoane mobile, mijloace bănești în sumă de peste 100000 euro, arme de foc şi muniţii, precum şi înscrisuri pe ciornă cu menţiuni despre rulajul bănesc ilegal.

De asemenea, la domiciliul unuia dintre organizatorii grupării a fost depistat utilajul destinat producerii şi ambalării steroizilor, dar şi echipamente speciale, despre care se presupune că erau destinate criptării datelor informatice, bruierii şi, eventual, interceptării comunicărilor telefonice.

Modul de operare a grupării consta în procurarea din China a substanțelor active anabolizante, introducerea în țară a acestora prin intermediul coletelor poștale și preambalarea acestora în formă de comprimate și fiole, cu aplicarea marcajelor diferitor producători – atât autohtoni, cât și din străinătate.

Produsul finit era destinat pieței internaționale, iar comenzile de livrare erau recepționate prin intermediul rețelelor sociale și al site-urilor specializate, care puteau fi accesate doar din străinătate (în particular, din statele membre ale UE și din SUA). Livrarea produselor anabolizante contrafăcute pe piața internațională era realizată atât pe cale rutieră și aeriană, cât și prin intermediul trimiterilor poștale.

Ulterior, în cadrul celei de-a doua părți a planului de investigații, demarate la 3 octombrie, organele de anchetă au mai reținut alte 5 persoane implicate în schema infracțională.

Este vorba despre un apropiat al liderului grupării, responsabil de administrarea schemei infracționale, responsabilul de mentenanța și promovarea site-urilor prin intermediul cărora care erau livrate loturile de anabolizante contrafăcute, responsabilul de recepționarea materiei prime, precum și două persoane care prestau servicii de consultanță juridică în scopul eschivării membrilor grupării de la răspunderea penală.

Cercetările desfășurate au mai relevat și implicarea unui inspector al postului vamal Chișinău 4 (Poșta), care este suspectat de facilitarea trecerii peste frontiera vamală a materiei prime, precum și a produsului finit.

Organele de anchetă continuă acțiunile procesual penale și de investigații speciale în vederea identificării și reținerii celorlalți figuranți în dosarul penal aflat în desfășurare. În cazul demonstrării culpabilității persoanelor implicate, acestea riscă închisoare pe un termen de până la 10 ani.

Actualmente, 13 persoane se află în arest, o persoană se află sub control judiciar, iar trei persoane, printre care și liderul grupării, sunt anunțate în căutare internațională, pe numele acestora fiind emise mandate de arestare.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Treizeci de ofiţeri CNA şi procurori anticorupţie învaţă de la FBI tactici de luptă contra corupţiei

Publicat

pe

De către

Treizeci de ofiţeri ai CNA şi procurori anticorupţie vor învăţa timp de două zile de la serviciile speciale americane cele mai eficiente tactici de luptă contra corupţiei, de investigare a faptelor de corupţie la nivel înalt şi a fraudelor financiare, precum şi de contracarare a infracţiunilor de spălare de bani.

Aceasta în cadrul unui atelier de lucru, organizat la iniţiativa FBI şi susţinut de Ambasada SUA la Chişinău, care are loc la Centrul Naţional Anticorupţie.

Prezent la deschiderea workshop-ului, directorul în exerciţiu al CNA, Viorel Chetraru, a apreciat iniţiativa FBI de a transmite propria experienţă ofiţerilor moldoveni, menţionând că Biroul Federal de Investigații a manifestat, în permanenţă, deschidere faţă de CNA şi procurori.

De asemenea, Chetraru a mulţumit pentru sprijin Ambasadei SUA care a făcut posibilă venirea experţilor FBI în Republica Moldova. “Este o bună oportunitate pentru colegii mei să beneficieze de experienţa dumneavoastră în investigarea fraudelor şi a corupţiei.  Suntem convinşi că vom putea prelua de la specialiştii FBI cele mai bune tactici şi modele de combatere a infracţiunilor atât la nivel naţional, cât şi transfrontalier”, a spus directorul CNA.

Biroul Federal de Investigații din SUA (Federal Bureau of Investigation – FBI) și Ambasada SUA la Chișinău colaborează de mai mult timp cu Centrul Naţional Anticorupţie şi procurorii din Republica Moldova.

În primăvara acestui an, un Memorandum de înţelegere a fost semnat între Serviciul prevenirea şi combaterea spălării banilor (SPCSB) al CNA şi FBI. Documentul prevede cooperarea dintre servicii în domeniul schimbului de informaţii referitoare la prevenirea legalizării veniturilor infracţionale, finanţarea terorismului şi crimelor asociate cu acestea.

Pe parcursul săptămânii curente, delegaţia FBI va avea mai multe întâlniri cu reprezentanţii diferitor subdiviziuni ale CNA, dar şi cu procurori.

Citește mai departe

Important

Semnul Holywood, reprodus perfect de un tânăr din raionul Căușeni! Cât a cheltuit autorul pentru a-și face faimos satul

Publicat

pe

De către

Dorința de a-și face satul faimos îl chinuie de mult timp pe Anatol Țîbîrnă, un tânăr din satul Coșcalia, raionul Căușeni. Vara aceasta, însă, imediat ce s-a întors din Moscova, a decis că e timpul să-și materializeze ideea.

Așa au apărut literele Hollywood pe cel mai înalt deal din satul Coșcalia, reproduse perfect după celebra inscripție din Los Angeles. Pentru confecționarea acestora a fost nevoie de aproximativ patru tone de metal și multe zile de muncă. În ajutor au sărit și prietenii lui Anatol, iar într-o săptămână toate literele au fost gata.

Anatol povestește că nu s-a așteptat că prietenii și vecinii lui să fie atât de săritori le nevoie, aceștia contribuind  cu ajutorul lor fizic, dar și cu motorină și alte materiale.

Pentru a duce la bun sfârșit lucrarea Anatol a cheltuit aproximativ 40 de mii de lei. Fiecare literă are 3 metri lățime și 5 metri înălțime, acestea fiind vizibile din orice loc al satului.

“Am vrut să fac ceva interesant pentru sat, ca tinerii să vină să se fotografieze la aceste litere, iar despre satul nostru să se știe în toată Moldova”, a spus acesta pentru Moldova.org

Anatol Țîbîrnă

Anatol intenționează să construiască și un sistem de iluminare, așa încât semnul să fie vizibil și noapte pe o distanță mai mare.

Menționăm că celebrul semn “Hollywood” s-a născut în 1923 în urma publicităţii făcute de municipalitatea oraşului pentru dezvoltarea proiectelor funciare în zonă. Semnul relua pe atunci numele acelui program imobiliar: “Hollywoodland”.

În 1949, Camera de Comerţ din Hollywood a semnat un contract cu primăria din Los Angeles pentru a restaura literele şi a cerut dislocarea ultimelor patru litere, dând celebrului semn aspectul de astăzi. Acum semnul este unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale cinematografiei.

foto: Moldova.org

Citește mai departe

Social

Cutiile negre ale aeronavei prăbuşite în Coasta de Fildeş vor fi expediate la Uzina Antonov din Kiev pentru descifrare

Publicat

pe

De către

Cutiile negre ale aeronavei AN 26-100, preluate în urma accidentului aeronautic din 14 octombrie, vor fi expediate de către autoritățile din Coasta de Fildeș săptămâna aceasta la Kiev pentru descifrare.

Decizia a fost luată în urma vizitei la fața locului a grupului de experți din cadrul Autorității Aeronautice Civile al Republicii Moldova, desemnați pentru a participa la investigarea cauzelor producerii accidentului.

Grupul de experți a evaluat, în cadrul vizitei, epava aeronavei, înregistrarea convorbirii cu dispeceratului, echipamentul etc. Astfel, s-a constatat că, reieșind din tipul de echipament instalat la bordul aeronavei, la moment Uzina Antonov din Kiev deține aparatajul necesar pentru descifrarea datelor, care va fi gata în cca 4 săptămâni.

În baza descifrărilor de pe cutiile negre ale aeronavei, dar și a datelor acumulate până în prezent în urma investigărilor la fața locului, autoritățile din Coasta de Fildeș vor elabora un raport preliminar pe accident. La definitivarea raportului vor participa cu asistență și experții Autorității Aeronautice Civile al Republicii Moldova, care vor pleca din nou la fața locului.

Este de menționat că, după prezentarea raportului preliminar pe accident, AAC al Republicii Moldova va elabora un set de recomandări pentru companiile care exploatează astfel de aeronave.

La 14 octombrie, patru moldoveni au murit, iar alţi doi au fost răniţi, în Coasta de Fildeş, în urma unui accident aviatic. Aeronava executa zborul de poziționare din Ouagadougou spre Abidja pentru a prelua încărcături conform contractului de închiriere cu Armata franceză.

Aeronava se afla în procedură de aterizare pe aeroportul din Abidja, neajungând la pistă doar 500 de metri. Din datele oficiale s-a constatat că accidentul aviatic s-a produs în condiții meteo nefavorabile. La acel moment era o furtună violentă și descărcări electrice. Piloții aveau o experiență impunătoare, de peste 20 mii de ore de zbor.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Politică49 de minute în urmă

Ion Sturza: Istoria arată că Moldova poate fi schimbată doar prin cotropire sau unire

Fostul premier Ion Sturza a lansat astăzi un îndemn trist către moldovenii plecaţi peste hotare: să-şi căute de treabă şi...

Politică1 oră în urmă

Moldova în topul statelor prioritare care beneficiază de asistenţă din partea Estoniei// INTERVIU

Stabilite acum 25 de ani, relaţiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Estonia au contribuit la extinderea cooperării în diverse...

Social2 ore în urmă

Treizeci de ofiţeri CNA şi procurori anticorupţie învaţă de la FBI tactici de luptă contra corupţiei

Treizeci de ofiţeri ai CNA şi procurori anticorupţie vor învăţa timp de două zile de la serviciile speciale americane cele...

Important3 ore în urmă

Semnul Holywood, reprodus perfect de un tânăr din raionul Căușeni! Cât a cheltuit autorul pentru a-și face faimos satul

Dorința de a-și face satul faimos îl chinuie de mult timp pe Anatol Țîbîrnă, un tânăr din satul Coșcalia, raionul...

Cultură4 ore în urmă

Igor Dodon i-a înmânat artistei Svetlana Toma medalia “Meritul Civic”

Preşedintele Igor Dodon s-a întâlnit astăzi, la sediul Ambasadei Republicii Moldova la Moscova cu renumita actriță Svetlana Toma și cu...

Social5 ore în urmă

Cutiile negre ale aeronavei prăbuşite în Coasta de Fildeş vor fi expediate la Uzina Antonov din Kiev pentru descifrare

Cutiile negre ale aeronavei AN 26-100, preluate în urma accidentului aeronautic din 14 octombrie, vor fi expediate de către autoritățile...

Diverse5 ore în urmă

Oficial NATO despre vizita Ministrului Apărării la Bruxelles: Un semn important

Purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, a salutat decizia ministrului Apărării, Eugen Sturza, de a efectua prima sa vizită...

Advertisement

Opinii