Savantul Constantin Ţîbîrnă a fost decorat post-mortem cu „Ordinul Republicii”

De Cătălina Gromov

Necrolog-ul ConstantinŢîbîrnă, membru de Onoare al AŞM, care recent la 7 octombrie 2010 s-a stins din viață, a fost decorat astăzi post-mortem cu „Ordinului Republicii”, de către preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.

În decret se menţionează că distincţia a fost conferită în semn de profundă recunoştinţă şi apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea ocrotirii sănătăţii, pentru contribuţia substanţială adusă la elaborarea şi implementarea în practică a metodelor avansate de diagnosticare şi tratament şi la pregătirea tinerilor savanţi şi a specialiştilor de înaltă calificare.

Constantin Ţîbîrnă s-a născut la 1 ianuarie 1929 în oraşul Sîngerei. După absolvirea Institutului de Stat de Medicină din Chişinău , a urmat secundariatul clinic, după care a activat la aceeaşi instituţie în calitate de asistent, conferenţiar, şef al Catedrei de chirurgie generală (1962–1992). A susţinut teza de doctor habilitat în medicină cu tema „Profilaxia şi tratamentul afecţiunilor purulente pulmonare”. A desfăşurat o amplă activitate de cercetare în domeniul diagnosticului şi tratamentului infecţiilor chirurgicale, precum şi al chirurgiei reconstructive, concretizată în peste 350 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 10 monografii colective Autor a 4 brevete de invenţie şi 60 de inovaţii privind ameliorarea asistenţei chirurgicale la bolnavii cu infecţie chirurgicală şi patologie a ficatului. A pregătit 28 de doctori şi 5 doctori habilitaţi în medicină. A participat la numeroase reuniuni şi congrese din ţară şi străinătate.

Profesorul Constantin Ţâbârnă a fost membru al Asociaţiei Chirurgilor „N. Pirogov” din Rusia, preşedinte al Societăţii Chirurgilor din Moldova, deputat al Sovietului Suprem al RSSM (1977–1981). Pentru merite deosebite obţinute în activitatea ştiinţifică şi profesională a fost distins cu mai multe ordine: titlul de „Om emerit”, laureat al Premiului de Stat, de¬corat cu ordinele „Insigna de Onoare”, „Gloria Muncii”, medaliile „D. Cantemir” şi „Nicolae Testemiţanu”.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.