Sase localitati din raionul Sangerei sunt afectate de mirosul neplacut de la Campurile de filtrare a unei fabricii de zahar

Mirosul neplacut e o problema de nerezolvat pentru sase localitati din raionul Sangerei. In timp ce oamenii se plang ca mirosurile emanate de la campurile de filtrare ale Combinatului de zahar din Alexandreni este insuportabil, conducerea combinatului da vina pe o alta intreprindere de la care percepe bani pentru arenda instalatiilor de filtrare, transmite DECA-press.
Campurile de filtrare se afla la circa doi kilometri de Alexandreni, iar mirosul neplacut afecteaza, in dependenta de directia vantului, satele Taplitesti, Heiciul Vechi, Putinesti, Alexandreni, Grigoresti si oraselul Biruinta. Campurile de filtrare ale Combinatului de zahar se intind pe 99 de hectare ce apartin Primariei comunei Alexandreni.
Viceprimarul comunei Alexandreni, Alistar Dambrovschi, a spus pentru DECA-press ca intrucat Fabrica de zahar nu intreprinde masuri de anihilare a mirosului neplacut, Primaria comunei Alexandreni nu va mai semna in 2008 contractul de arenda a celor 99 de hectare. Daca nici aceasta nu va fi o solutie, vom fi nevoiti sa cerem autoritatilor centrale ajutor pentru rezolvarea acestei probleme, a mai precizat Alistar Dambrovschi.
Administratia Combinatului de zahar, ce apartine companiei „Sudzucker Moldova”, recunoaste ca mirosurile provoaca nemultumiri populatiei celor sase sate, insa spune ca nu are nici o vina, intrucat pe parcursul anului trecut fabrica nu a activate si retelile campurilor de filtrare au fost date in arenda intreprinderii SRL „Multival”.
Potrivit directorului tehnic al intreprinderii SRL „Multival”, Iurie Harcelnicov, mirosul este provocat de resturile deseurilor vechi ale Combinatului de zahar si de apele reziduale ale oraselului Biruinta, directionate din toamna anului curent la campurile de filtrare respective.
Solicitati de Agentia DECA-press, responsabili de la Inspectoratul Ecologici Sangereie, facand trimitere la un program incarcat, au evitat sa comenteze situatia. // DECA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.