Connect with us

Social

Șase inspectori vamali urmează a fi eliberați din funcție pentru încălcări grave

Publicat

pe

Șase inspectori vamali urmează a fi eliberați din funcție, după ce investigațiile interne au relevat comiterea de către aceștia a unor serii de încălcări flagrante ale legislației, precum și ale normelor deontologice instituite.

Trei dintre inspectorii propuși spre concediere activează în cadrul postului vamal Costești. Potrivit materialelor anchetei, aceștia au admis introducerea în țară a mai multor unități de transport cu numere de înmatriculare străine, care aveau expirat termenul maxim de aflare pe teritoriul RM (180 de zile).

Alți doi angajați au ajuns în vizorul subdiviziunii responsabile de securitatea internă a Serviciului Vamal, după ce s-a stabilit că aceștia și-au însușit ilegal mai multe pachete de țigări, care depășeau limita admisibilă la intrarea în România.

Ambele încălcări au fost consemnate la postul vamal Leușeni. Primul caz a fost relevat datorită unei plângeri depuse de către un cetățean al Bulgariei, care a declarat că vameșul i-a reținut 8 pachete din cele 10 prezentate la control, invocând că partea română nu autorizează introducerea unei cantități mai mari.

Ulterior,  în cadrul anchetei de serviciu demarate, ofițerii Direcției integritate și supraveghere a Serviciului Vamal au stabilit că într-adevăr cantitatea reținută nu a fost documentată și transmisă subdiviziunilor antifraudă, așa cum prevede procedura legală.

În cel de-al doilea caz, momentul însușirii ilicite de către un vameș a altor 8 pachete de țigări a fost surprins de către camerele de supraveghere video, gestionate de către ofițerii securității interne.

Propus spre eliberare din serviciu este și un angajat al postului vamal Sculeni. Acesta este sancționat pentru că a permis introducerea în țară a mai multor loturi de încălțăminte uzată, care, conform legislației, este prohibită la import.

Mărfurile au fost reținute în cea de-a doua linie de control. Cercetările preliminare au indicat asupra faptului că microbuzul, în care au fost găsite bunurile, a traversat frontiera prin postul vamal Sculeni, fiind stabilit și inspectorul care a autorizat trecerea.

Serviciul Vamal a reiterat solicitarea în adresa cetățenilor de a sesiza orice abuzuri sau fapte de comportament corupțional, comise de către angajații instituției. Acestea pot fi denunțate la Linia specializată anticorupție a Serviciului Vamal +373 22 574-111, fiind garantată confidențialitatea identității persoanei care depune sesizarea.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Un TIR plin cu borcane s-a răsturnat pe traseul Chișinău – Leușeni. Polițiștii descarcă marfa// VIDEO

Publicat

pe

De către

Un automobil de model DAF plin cu borcane a derapat și s-a răsturnat ieri  pe traseul Chișinău – Leușeni. Ca urmare a accidentului nimeni nu a avut de suferit. Veniți la fața locului, Polițiștii au acordat ajutor șoferului, un cetățean român.

Astăzi, un echipaj al IP Nisporeni, împreună cu un grup de persoane din satul Cristești, întreprind acțiuni de descărcare a mărfii cu o macara, pentru a putea ridica automobilul.

Timp de 24 de ore, în țară s-au produs 221 accidente rutiere, dintre care 7 accidente grave soldate cu 12 persoane traumatizate.

La acest moment, drumuri blocate nu sunt, se circulă liber, iar pentru camioanele de mare tonaj a fost deschisă circulația în toate dircțiile.

Citește mai departe

Social

Mai multe categorii de persoane din Chișinău vor beneficia de ajutoare materiale în preajma Sărbătorilor de Paşti

Publicat

pe

De către

Primăria Chişinău a informat astăzi că mai multe categorii de persoane vor beneficia de ajutoare materiale din partea administraţiei publice locale, în preajma Sfintelor Sărbători de Paşti.

În cadrul şedinţei comisiei de stabilire şi acordare a ajutorului material, a fost luată decizia de a susţine financiar următoarele categorii de cetăţeni:

– 900 de persoane cu deficienţe de vedere, membri ai Organizaţiei teritoriale Chişinău a Asociaţiei obşteşti „Asociaţia Nevăzătorilor din Moldova” – câte 350 lei;

– 2070 de persoane în etate singuratice, beneficiari ai Serviciului de îngrijire socială la domiciliu din cadrul Direcţiei generale asistenţă socială şi sănătate – câte 500 lei;

– 939 de persoane cu deficienţe de auz, membri ai Asociaţiei Surzilor din Republica Moldova, Filiala teritorială Chişinău – câte 350 lei.

De asemenea, s-a decis acordarea ajutoarelor materiale pentru 203 persoane defavorizate, în baza cererilor personale, după cum urmează.

– 115 persoane a câte 500 lei;

– 36 persoane a câte 1000 lei;

– 14 persoane a câte 1500 lei;

– 11 persoane a câte 2000 lei;

– 3 persoane a câte 2500 lei;

– 24 persoane a câte 3000 lei.

Comisia de stabilire şi acordare a ajutorului material a fost instituită în baza unei decizii a Consiliului municipal Chişinău din 27 februarie 2018.

Citește mai departe

Social

R.Moldova trece la ora de vară: La noapte, ceasurile vor fi date cu o oră înainte!

Publicat

pe

De către

În noaptea de sâmbătă spre duminică, pe 25 martie, Republica Moldova va trece la ora de vară. Acele ceasornicului vor fi schimbate cu o oră înainte, astfel ora 2.00 va deveni 3.00.

Trecerea la ora de vară are loc în conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene a ONU şi concomitent cu statele membre ale Uniunii Europene.

Ora de vară a fost prima dată propusă de un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, în 1895. Republica Moldova a preluat această practică în 1979, pentru a folosi optim lumina naturală şi a reduce iluminatul artificial.

Astfel, ziua de 25 martie va avea doar 23 de ore, în loc de 24 de ore.

110 ţări din întreaga lume folosesc astăzi acest mecanism. În Europa, Islanda este singura ţară care nu foloseşte ora de vară. Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, însă a renunţat după 20 de ani, pe motiv că nu vrea să streseze cetăţenii.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social2 ore în urmă

Un TIR plin cu borcane s-a răsturnat pe traseul Chișinău – Leușeni. Polițiștii descarcă marfa// VIDEO

Un automobil de model DAF plin cu borcane a derapat și s-a răsturnat ieri  pe traseul Chișinău – Leușeni. Ca...

Social5 ore în urmă

Mai multe categorii de persoane din Chișinău vor beneficia de ajutoare materiale în preajma Sărbătorilor de Paşti

Primăria Chişinău a informat astăzi că mai multe categorii de persoane vor beneficia de ajutoare materiale din partea administraţiei publice...

Diverse7 ore în urmă

Primăria va pune la dispoziția chișinăuienilor mașinile pentru curățarea acoperișurilor de țurțuri

Primarul interimar Silvia Radu a decis să pună la dispoziția orășenilor echipamente necesare pentru a curăța streșinile blocurilor de țurțuri....

Social9 ore în urmă

R.Moldova trece la ora de vară: La noapte, ceasurile vor fi date cu o oră înainte!

În noaptea de sâmbătă spre duminică, pe 25 martie, Republica Moldova va trece la ora de vară. Acele ceasornicului vor...

Justiție11 ore în urmă

Colegiul disciplinar al judecătorilor are doi membri noi

Colegiul disciplinar al judecătorilor are doi membri noi.Aceștia au fost selectați în urma unui concurs, la care au participat 5...

Social23 de ore în urmă

Armata Naţională intervine pe traseele naţionale

La solicitarea premierului, ministrul Apărării Eugen Sturza a dat ordin conducerii Armatei Naţionale să mobilizeze efectivul din subordine şi tehnica...

Economie1 zi în urmă

Au fost realizate primele tranzacții de achiziție publică deplină în sistemul MTender

Ministerul Finanțelor și Inspecția Financiară au perfectat primele contracte de achiziții publice în format electronic înregistrate la Trezoreria de Stat,...

Advertisement

Opinii