Liberalii sărbătoresc astăzi, 5 septembrie, 24 de ani de la constituirea Partidului Reformei, al cărui succesor de drept și politic este Partidul Liberal.

Cu acest prilej, președintele formaţiunii Mihai Ghimpu a adresat un mesaj de felicitare, în care declară că la etapa actuală PL este singurul partid “care continuă să apere cu eficiență și cu rezultate concrete adevărul despre românism”.

Am întâlnit multe obstacole în acești 24 de ani, dar ele ne-au făcut mai uniți, mai puternici, mai consolidați și mai curajoși, iar la etapa actuală PL este singurul Partid reprezentativ care continuă să apere cu eficiență și cu rezultate concrete adevărul despre românism și vorbește deschis despre crimele și genocidul săvârșit de regimul comunist de ocupație asupra românilor moldoveni din partea stângă a Prutului“, se arată în mesajul lui Mihai Ghimpu.

Liderul liberal a declarat că formaţiunea va continua să lupte până când va fi realizat “idealul național al românilor reîntregirea neamului românesc”.

Partidul Liberal este succesorul de drept şi politic al Partidu­lui Reformei, care a fost înregistrat la 28 septembrie 1993. Con­ferinţa de constituire a PR a avut loc la 5 septembrie 1993, când au fost adoptate Statutul şi Programul PR.

Primul preşedinte al Partidului Reformei a fost preşedintele cenaclului “Alexe Mateevici” Anatol Şalaru. PR s-a constituit iniţial ca o formaţiune politică de centru-dreapta, care şi-a propus elaborarea, promovarea şi implementarea strategiei de refor­mare a Republicii Moldova, cu integrarea ulterioară a acesteia în fami­lia ţărilor civilizate.

Primul congres al PR a avut loc la 24 ianuarie 1999, cel de-al II-ea şi-a desfăşurat lucrările la 24 aprilie 2005, care a şi decis schimbarea denumirii formaţiunii din Partidul Reformei în Partidul Liberal.