Sărbătoare la Palat! Luni Nicolae Timofti împlineşte 66 ani!

Luni, 22 decembrie, preşedintele Republicii Moldova va împlini 66 ani. Este cel de-al patrulea preşedinte al ţării. A fost ales în funcţia de şef de stat de Parlament la 16 martie 2012, iar votarea lui a pus capăt la 917 zile de blocaj politic în Republica Moldova, timp în care ţara a fost condusă de interimari.

La momentul votării candidaturii sale, preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, după ce 36 de ani a fost judecător, Nicolae Timofti era un necunoscut pentru marele public. El nu a făcut niciodată politică.

La 16 martie 2012 Nicolae Timofti a primit 62 de voturi din partea deputaţilor Alianţei pentru Integrarea Europeană, dar şi din partea lui Mihai Godea şi a grupului lui Igor Dodon, cu unu în plus faţă de numărul minim care îi asigura victoria.

În cei doi ani de când deține funcția de șef al statului, Nicolae Timofti a conferit peste o mie de distincții de stat.

Printre beneficiarii acestora se regăsesc medici, profesori, oameni de cultură, funcționari publici, oameni de afaceri, cât și judecători, politicieni și consilieri prezidențiali.

În toamna anului 2014 numele preşedintelui Nicolae Timofti a ţinut cap de afiş în presa de la Chişinău, dar şi cea de la Moscova, după ce a avut un duel verbal cu preşedintele rus Vladimir Putin la summit-ul şefilor de stat ai CSI, ce a avut loc la Minsk. Atunci, Timofti i-a reproşat lui Putin introducerea neargumentată a embargourilor pentru produse moldoveneşti.

“Ne pare rău că, în urma negocierilor şi consultărilor pe care le-am avut, colegii noştri din Rusia au introdus embargoul. Nu au fost aduse argumente plauzibile privind introducerea embargoului”, a declarat Timofti.

La rândul său, Putin şi-a exprimat regretul că „Republica Moldova refuză să se consulte cu Rusia privind asocierea sa cu Uniunea Europeană”.

Mandatul actualului preşedinte al R.Moldova va expira  în primăvara anului 2016.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.