Sănătate la standarde europene, din bani europeni/ FOTO

Până la sfârșitul anului curent, noul bloc chirurgical din cadrul celei mai mari instituţii medicale din ţară, Spitalul Clinic Republican, va funcţiona în totalitate

16  săli de operaţie, 75 de paturi de terapie intensivă, două laboratoare, o bancă de sânge, un bloc de sterilizare, o încăpere pentru colectarea şi neutralizarea deşeurilor medicale – sunt doar câteva dintre caracteristicile „tehnice” ale noului bloc chirurgical al Spitalului Clinic Republican (SCR) din Chişinău, construit din finanţare externă şi inaugurat oficial la începutul lunii mai a anului curent.

Astfel, de aproape jumătate de an, medicii moldoveni efectuează intervenţii chirurgicale complicate, majoritatea dintre care anterior nu se făceau pentru că lipseau condiţiile şi utilajul medical performant. Realizarea proiectului, estimat la 30,4 milioane de euro, a fost posibilă graţie contribuţiei financiare a Uniunii Europene, Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei şi Băncii Mondiale, Guvernelor Austriei şi Japoniei, Agenţiei de Cooperare şi Coordonare a Turciei.

În Secţia terapie intensivă a noului bloc chirurgical am găsit-o pe doamna Raisa Vieru, soţia regretatului poet Grigore Vieru. Câteva zile mai devreme, ea fusese operată la inimă… „Îmi pierdeam cunoştinţa şi cădeam, brusc. Medicii mi-au spus că am urgent nevoie de intervenţie chirurgicală. Îmi era teamă, dar totul a fost bine şi operaţia a decurs cu succes”, ne-a spus cu faţa scăldată în lacrimi doamna Vieru.

În salonul de alături, emoţiile însă mai sunt la maximum: în câteva ore Andrei Melnic, un tânăr de 34 de ani din raionul Rezina, urmează să fie operat la inimă. Malformaţia cardiacă i-a fost depistată acum câţiva ani. „Nu aveam dureri, dar, după un control de rutină, medicii mi-au spus că trebuie să fiu operat. Am emoţii, dar sper că voi trece cu bine de acest hop. Am încredere în medici”, spune tânărul.

Diferenţa e ca între cer  şi pământ

Doamna Raisa Vieru ne-a mărturisit că, la viaţa ei, a fost prin mai multe instituţii medicale de la noi, însă de noul bloc chirurgical al SCR a rămas de-a dreptul uimită. „Avem medici profesionişti, dar, dacă echipamentele sunt vechi, ei nu pot avea puterea lui Dumnezeu. Aici condiţiile sunt foarte bune, tot echipamentul este nou. Sper ca cetăţenii noştri să nu mai fie nevoiţi să meargă în alte ţări pentru a se opera, acum avem şi acasă această posibilitate”, este convinsă doamna Vieru.

Şi Andrei Melnic susţine că, deşi anterior nu a fost internat în alte spitale, a rămas profund impresionat de utilajele moderne din cadrul acestei instituţii medicale.

Despre noile condiţii de muncă şi de tratament au ţinut să menţioneze toţi cei cu care am discutat – medici, asistente, pacienţi… „Diferenţa e ca între cer şi pământ”, ne-a asigurat Ion Eşanu, şeful Secţiei anestezie şi reanimare cardiochirurgicală.

Peste 20 de mii  de intervenţii  chirurgicale pe an

Noul bloc chirurgical al Spitalului Clinic Republican din Chişinău a fost inaugurat în luna mai a anului curent. Edificiul are 16 săli de operaţie, 75 de paturi de terapie intensivă, bloc de sterilizare, două laboratoare, o bancă de sânge, o încăpere pentru colectarea şi neutralizarea deşeurilor medicale, depozite şi încăperi tehnice.

Potrivit doctorului Sergiu Ungureanu, vicedirector chirurgie al Spitalului Clinic Republican, în prezent sunt funcţionale o treime din sălile de operaţie. „Se lucrează numai în şase săli, cu doar 43 de paturi de terapie intensivă. Celelalte săli sunt în proces de echipare, dar sperăm că, până la sfârşitul anului, ele vor fi funcţionale în totalitate. Astfel, vom avea un flux mai mare de pacienţi care vor beneficia de servicii de sănătate de calitate”, ne spune el, menţionând că întreaga capacitate a noului bloc chirurgical e de peste 20 de mii de intervenţii pe an. Mai mult decât numărul, însă, va conta dificultatea şi diversitatea operaţiilor, precum şi faptul că la SCR, în continuare, vor fi concentrate cele mai grave cazuri din toată republica.

Un adevărat centru inovaţional

Noul bloc chirurgical nu a adus, însă, numai condiţii mai bune de muncă pentru medici, el devenind un adevărat centru inovaţional pentru Republica Moldova şi nu numai. „Avem tehnologii, multe dintre care încă nu există în această parte a Europei”, ne spune cu entuziasm doctorul Ungureanu. Printre cele exclusive – dar, de fapt, fireşti într-un sistem medical modern – se numără sala de operaţii „hibrid”, în care tehnica chirurgicală este asociată cu tehnologii imagistice intra-operatorii, care permit medicilor să monitorizeze în timp real efectuarea intervenţiilor. Sau cele patru săli cu flux laminar, instalaţie care asigură aer steril continuu deasupra mesei de operaţie și care este absolut necesară pentru intervenţiile de lungă durată.

Menţionăm că, în prezent, în noul bloc chirurgical deja sunt efectuate operaţii precum transplantul renal şi hepatic, chirurgia cardiacă pentru nou-născuţi, chirurgia cardiacă pentru adulţi, neurochirurgia, chirurgia oncologică. Iar începând cu anul viitor aici este planificată efectuarea operaţiilor la pacienţii ortopedici.

Şi pentru ca oamenii să meargă în pas cu timpul şi cu tehnologiile, investitorii care au sprijinit realizarea acestui proiect grandios, estimat la 30,4 milioane de euro – Uniunea Europeană, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, Banca Mondială, Guvernele Austriei şi al Japoniei, Agenţia de Cooperare şi Coordonare a Turciei – au inclus în contribuţia lor şi cheltuieli legate de instruirea medicilor moldoveni.

„În prezent, avem 28 de medici care au fost instruiţi cum să lucreze cu noile echipamente medicale în clinicile din Austria, Germania, Franţa, Belgia sau Statele Unite ale Americii”, a spus directorul Spitalului Clinic Republican, Sergiu Popa.

Strategia „Sănătate 2020”, pentru un sistem medical european

Sporirea nivelului de securitate a sănătăţii este unul dintre obiectivele majore ale procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. Unul dintre primii paşi care vor fi făcuţi în acest sens este ralierea sistemului informaţional al Moldovei la indicatorii sănătăţii aplicaţi în UE. Totodată, Republica Moldova este una dintre cele 53 de ţări europene care în anul 2012, în cadrul sesiunii Comitetului Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, au aprobat un nou cadru vizând politicile de sănătate pentru regiune – Strategia „Sănătate 2020”. Potrivit lui Alexandru Mocanu, şef adjunct al Direcţiei Relaţii Externe şi Integrare Europeană din cadrul Ministerului Sănătăţii, scopul Strategiei este susţinerea acţiunilor vizând sănătatea şi bunăstarea populaţiei la nivel de guvern şi societate, iar implementarea acesteia reprezintă, astăzi, una dintre provocările prioritare pentru ţările semnatare.

spitalul_republican

Sala hibrid din cadrul SCR din Chișinău. Foto: SCR

spitalul_republican1

Sala de anestezie a SCR. Foto: SCR

spitalul_republican2 spitalul_republican3

Aparate de diagnosticare a diferitor boli, depistarea lor fiind posibilă chiar dacă maladia este în stare incipientă. Foto: SCR

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.