Connect with us

Sănătate

„Sănătate fără hotare” la Medpark – tratament complex al cazurilor grave, în țară și în străinătate

Publicat

pe

Pentru a fi alături de pacienții săi de la prima vizită și până la finalizarea cu succes a tratamentelor complicate, Spitalul Internațional Medpark a lansat programul „Sănătate fără hotare”. Acum Medpark oferă mai mult decât tratamente inovative, aplicate de o echipă cu experiență internațională, în cel mai dotat spital multidisciplinar din țară. Asistența echipei Medpark se va extinde și peste hotare, atunci când problemele de sănătate ale pacienților, în cazuri grave, nu pot fi soluționate în Republica Moldova.

Olga Șchiopu, director general, Spitalul Internațional Medpark: „În 7 ani de activitate a Medpark am constatat că există necesitatea de a furniza servicii medicale integrate, astfel încât pacienții să beneficieze de cele mai bune soluții specializate de sănătate existente în lume. Programul „Sănătate fără hotare” vine să acopere această cerere, eliminând barierele în accesul la tratamentele inovative și eficiente. În prezent, Medpark este singura instituție medicală din Europa de Sud-Est care prestează un astfel de serviciu, spitalele internaționale bazându-se cu încredere pe concluziile medicale emise de echipa noastră, în urma investigațiilor performante.”

Ce reprezintă „Sănătate fără hotare”

Prin programul „Sănătate fără hotare”, pacienții grav bolnavi (în special cei cu afecțiuni oncologice, cardiologice și neurologice) au acum acces la servicii medicale complexe și de cea mai înaltă calitate. Până nu demult, unele servicii medicale nefiind accesibile în țară, pacienții erau nevoiți să se deplaseze în străinătate, pentru a beneficia de un tratament la cel mai înalt nivel. Acum Medpark pune la dispoziția pacienților cu diagnostice complicate soluții complexe de sănătate. În colaborare cu spitale de top externe, Medpark va oferi pacienților expertiza medicilor locali și internaționali, precum și tehnologii de ultimă generație pentru investigații și tratamente complexe, acasă și peste hotare.

Parteneriate internaționale

Parteneriatul presupune colaborarea medicilor locali cu cei internaționali, din momentul stabilirii diagnosticului, pe durata tratamentului și în perioada de monitorizare post tratament. Majoritatea investigațiilor și consultațiilor necesare vor fi realizate în țară, iar echipa medicală Medpark se va afla în permanentă legătură cu echipa medicală de peste hotare. Astfel, pacienții vor plăti mult mai puțin pentru serviciile medicale atât de costisitoare în alte state, însă vor beneficia de aceleași rezultate de înaltă calitate.

Pentru realizarea programului, Medpark negociază încheierea parteneriatelor cu spitale internaționale de top. Primul acord de colaborare a fost semnat cu „Anadolu Medical Center” – centru de excelență în sănătate, care ocupa locul 4 la nivel global în topul spitalelor cu cea mai avansată tehnologie în radioterapia oncologică, medicina nucleară, transplantul de maduvă, chirurgia robotică etc.

Diana Manea, medic internist Medpark, coordonator medical al proiectului: „Tratarea cazurilor grave peste hotare este un proces complicat, care necesită informare, respectarea procedurilor, perfectarea actelor, ceea ce pentru pacient poate fi o activitate copleșitoare. Prin programul „Sănătate fără hotare”, echipa Medpark oferă pacienților o analiză a situaţiei medicale, stabilirea sau confirmarea diagnosticului, stabilirea planului de tratament în colaborare cu partenerii internaţionali, monitorizarea tuturor etapelor post tratament şi evaluări a stării de sănătate. Noi avem grijă de pacient de la prima adresare până la încheierea tratamentului și monitorizare.”

Cum funcționează „Sănătate fără hotare”

În cadrul programului, Medpark oferă pacientului asistență medicală complexă din momentul identificării problemei de sănătate și până la monitorizarea post-tratament. Serviciul conține două componente:

  • Asistență medicală – asistență pentru stabilirea corectă a diagnosticului, confirmarea diagnosticului, elaborarea strategiei de tratament, elaborarea planului de tratament, asistență pe perioada tratamentului, monitorizarea pacientului până la recuperarea definitivă.
  • Asistență tehnică – asistență pentru analizarea documentelor, pregătirea dosarului, traducerea actelor și expedierea lor către instituțiile medicale partenere, asistență în aranjarea deplasării peste hotare.

Avantajele serviciului „Sănătate fără hotare”:

– parteneriate cu instituții medicale internaționale de top;

– încredere și siguranță în calitatea serviciului prestat;

– reducerea considerabilă a costurilor pentru tratament

– abordare complexă și standarde de calitate internaționale pe toată durata asistenței;

– acces rapid la cei mai buni specialiști;

– acces la tehnologii și tratamente de ultimă generație;

– asistență pe toată durata procesului de tratament.

Sănătate

La 28 de ani i s-a pus eticheta de „cardiac”: „În Moldova există medici care fac minuni când nimeni nu mai crede în ele”

Publicat

pe

De către

Efort fizic – interzis. Sarcină – nerecomandată. Dependență de pastile – pe tot restul vieții. Este perspectiva sumbră pe care i-a descris-o terapeutul Valentinei, o femeie de 28 de ani din Chișinău, care visa să-și întemeieze o familie și să-și trăiască viața din plin. Senzația de „inimă care vrea să sară din piept” a făcut-o să se adreseze, acum trei ani, la policlinica de sector, iar electrocardiograma a scos la iveală un diagnostic ce nu i-a spus prea multe lucruri tinerei: sindromul WPW.

Valentina, pacientă: „Periodic aveam niște atacuri îngrozitoare. Inima începea să bată foarte repede, mă sufocam, leșinam deseori. Medicii de la policlinică mi-au spus că este o afecțiune congenitală și că va trebui să iau pastile toată viața, pentru că nu se tratează. Mi s-au impus un șir de restricții, trebuia să duc un mod de viață de pensionară.”

Femeia însă a refuzat să se resemneze cu această „sentință”. S-a documentat pe internet și a aflat că boala ei se tratează cu succes la Spitalul Internațional Medpark.

Valentina, pacientă: „Am citit că la Medpark activează un cardiolog de peste hotare, care tratează bolile de inimă prin metode moderne. Pentru mine era important să am și o a doua opinie despre problema mea, iar faptul că mă va consulta un specialist dinafara țării îmi inspira și mai multă  încredere.”

În decembrie anul trecut, Valentina a pășit pragul Centrului Sănătatea Inimii, unde a fost investigată de Hakan Eraslan, specialist cu 11 ani de experiență internațională în cardiologia intervențională, membru al Societății Europene de Cardiologie. A fost primul medic care i-a spus tinerei că are toate șansele să ducă o viață normală.

Hakan Eraslan, cardiolog, Medpark: „Sindromul Wolff-Parkinson-White (WPW) este o malformație congenitală, caracterizată prin existența unei căi suplimentare anormale între atrii și ventricule, unde „rătăcesc” impulsurile electrice care produc contracțiile inimii. La pacienții care au simptome minore tratamentul medicamentos este soluția optimă. În cazul Valentinei, însă, sindromul WPW se manifesta prin bătăi puternice ale inimii (tahicardie atrio-ventriculara), dispnee și chiar pierderea conștienței. Dincolo de scăderea calității vieții exista și pericolul ca pe termen lung, această aritmie să degenereze în una cu risc fatal. Pentru astfel de pacienți ablația cardiacă este cea mai eficientă și inofensivă metodă de tratament, cu o rată de succes de 95%.”

După ce Valentinei i s-a administrat anestezia locală, cardiologul a introdus, printr-un vas de la nivelul coapsei, un cateter în camerele inimii, cu ajutorul căruia a distrus calea accesorie ce provoca aritmia. Procedura de ablație cardiacă a durat doar câteva ore, iar tânăra a plecat acasă a doua zi, fără suturi, fără cicatrici și fără durere postoperatorie.

Valentina, pacientă: „Nu am cuvinte prin care să-mi exprim recunoștința față de echipa medicală a Centrului Sănătatea Inimii pentru speranța pe care mi-a dăruit-o. Acești oameni fac minuni chiar şi atunci când nimeni nu mai crede în ele. Planuri de viitor? Ne-am planificat cu soțul o călătorie peste hotare, la care până acum puteam doar să visez. Și desigur, acum, cu o inimă sănătoasă, îmi doresc să devin mamă cât mai curând!”

Afecţiunile cardiovasculare reprezintă cauza principală a mortalităţii la nivel mondial, iată de ce necesită o abordare complexă. Un diagnostic corect, stabilit la timp este primul pas spre un tratament eficient, care poate salva vieți. Spitalul Internațional Medpark oferă pacienților cardiaci șansa de a beneficia de consultația unor experți internaționali, specializați în tratamentul diagnosticurilor complicate.

Unul dintre ei este Hakan Eraslan, medic cu o experiență clinică de peste 11 ani în cardiologia intervențională. Anual, specialistul efectuează peste 1000 de coronarografii diagnostice, 500 de angioplastii coronariene, peste 20 de implanturi de pacemaker și zeci de ablații cardiace pentru tratararea pacienților cu aritmii.

Serviciul „A 2-a opinie” cu doctorul Hakan Eraslan este disponibil la Centrul Sănătatea Inimii Medpark, în baza unei programări prealabile la: 022 40 00 40.

Citește mai departe

Sănătate

PMAN va deveni pentru o zi platformă pentru lupta cu drogurile

Publicat

pe

De către

O manifestare consacrată Zilei internaționale împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri, întitulată „Împreună pentru viață”, va avea loc pe data de 7 iulie, în Piața Marii Adunări Naționale. 

La  începutul evenimentului va avea loc un briefing pentru presă, la care vor participa reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale; Ministerul Justiției; Ministerul Afacerilor Interne; Inspectoratul General al Poliției, precum și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale.

În această zi pentru toți doritorii pe piață vor funcționa câteva zone:

Zona sportivă, în care vor participa luptătorii clubului “Bercut Fight Club”. Membrii clubului vor prezenta niște exerciții și vor răspunde la orice întrebare cu privire la apartenența la club. Asemenea în cadrul zonei de sport, va fi prezentat jocul sportiv “Laser Tag”, ca unul din direcțiile sportului de tip activ. Activitatea va fi prezentată de către clubul TACTICS.

În Republica Moldova oficial sunt înregistrate 12.000 de persoane dependente de substanțe psihoactive.

Zona medicală, în care fiecare doritor va putea măsura tensiunea, înălțimea și greutatea, precum și să consulte medicul-narcolog și psihologul cu privire la tratamentul dependenței de droguri.

Zona pentru copii – special pentru copii va activa un animator. Picii vor putea să rezolve diferite situații de problemă, să deseneze, să coloreze, precum și să confecționeze o căsuță pentru păsări cu mâinile proprii.

Conform evaluărilor specialiștilor, numărul estimativ al acestora este de 39 200 de persoane. Cel mai des, drogurile sunt consumate la vârsta de 19-30 de ani.

Zona de testare HIV, sifilis – pe parcursul întregii manifestări orice doritor va putea efectua testul expres în baza sângelui capilar. Testarea se va efectua anonim și confidențial.

Anul acesta, Ziua internațională împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri este sărbătorită oficial în Moldova pentru prima dată.

Zona de informare despre serviciile de reabilitare și psihosociale din cadrul organizației „Inițiativa Pozitivă”. Aici veți putea cunoaște complexul de servicii prestate de organizația obștească persoanelor consumatoare de substanțe psihoactive și anturajului lor.

Zona poliției – în această zi pe piață vor fi expuse mașinile cu destinație specială ale Inspectoratului General de Poliție.

Colaboratorii serviciului vor vorbi despre munca lor și despre serviciile prestate.

Manifestația „Împreună pentru viață” va avea loc de la orele 10:00 până la 14:00 pe Piața Marii Adunări Naționale.

Organizatori: Direcția Antidrog al Inspectoratului General al Poliției și asociația obștească „Inițiativa Pozitivă”.

Pentru informatii suplimentare: Elena Derjanschi, + (373) 600 107 06

Citește mai departe

Sănătate

Infarctul, „ocolit” pe bicicletă: „M-am lăsat pe mâinile de aur ale cardiologilor Medpark”

Publicat

pe

De către

Vasilisa Șatalov din Căușeni merge pe bicicletă de când se ține minte. Nu a renunțat la mijlocul de transport pe două roți nici când s-a pensionat. La ai săi 58 de ani se considera o femeie activă, cu o inimă puternică, iată de ce atunci când acum un an, într-o zi de august, a simțit o durere intensă în piept, nu s-a îngrijorat. „O fi de la căldură”, și-a spus ea. Atacurile, însă, s-au îndesit    la cel mai mic efort fizic respira cu greu, de parcă cineva îi „zdrobea” cutia toracică.

Vasilisa Șatalov, pacientă: „Care bicicletă? Am ajuns să nu pot face nici 5 pași! Drumul de la ușa casei până la poartă îmi lua 10 minute. Era groaznic. M-am internat în spitalul raional, speram că medicii de acolo îmi vor spune ce se întâmplă cu mine. Am stat acolo 10 zile, dar așa și nu era clară starea mea. Electrocardiograma și ecocardiografia nu au arătat nimic, în timp ce eu mă simțeam tot mai rău și mai rău. De aceea, am decis să merg la Chișinău.”

Chiar din prima zi, când a pășit pragul Centrului Sănătatea Inimii Medpark, femeia a aflat de ce afecțiune suferea. Cel care a dezlegat misterul în doar câteva ore a fost cardiologul intervenționist Constantin Cozma, care a pus-o pe Vasilisa Șatalov să facă ceea ce îi plăcea cel mai mult: mișcare. Testul de efort cardiac pe bandă rulantă a arătat că inima femeii pur și simplu „se sufocă”.

Constantin Cozma, cardiolog intervenționist, Medpark: „Tensiunea și ritmul cardiac anormale înregistrate în timpul testului de efort au sugerat o posibilă afecțiune coronariană, ce ar însemna dereglarea fluxului de sânge în vasele care alimentează inima. Pentru confirmarea diagnosticului am recurs la coronarografie, care a scos la iveală o boală cardiacă ischemică. O acumulare de colesterol a blocat artera inimii în proporție de 99%. Asta însemna că pacienta putea face în orice moment un infarct miocardic.”

Coronarografia este o metodă de diagnostic de ultimă generație, crucială în prevenirea sau tratarea infarctului miocardic. Un cateter introdus în arterele inimii, printr-un vas al brațului sau al coapsei, permite vizualizarea leziunilor sau a blocajelor la nivelul vaselor inimii și stabilirea celei mai potrivite metode de tratament pentru lichidarea lor. În cazul Vasilisei Șuvalov a fost aleasă angioplastia cu stent.

Constantin Cozma, cardiolog intervenționist, Medpark: La Medpark dispunem de echipamente moderne care ne permit să „reparăm” vasele inimii fără bisturiu și fără anestezie generală. Practic, introducem același cateter ca și în timpul coronarografiei, doar că el este dotat cu un mic tub expandabil (stent). Când ajunge la locul blocajului, cardiologul intervenționist umflă stentul și îl fixează de peretele arterei. Diametrul vasului se lărgește, astfel sângele poate circula normal.”

În timpul ambelor proceduri, care au durat mai puțin de o oră, pacienta a fost conștientă și nu a resimțit niciun disconfort. A doua zi Vasilisa Șatalov a plecat acasă, unde o aștepta o bicicletă nouă.

Vasilisa Șatalov, pacientă: „Domnul Cozma, modest de fire, mi-a zis că bicicleta m-a salvat de la infarct, pentru că inima mea a fost destul de antrenată și a rezistat. Iar eu zic că totuși dumnealui mi-a salvat viața. Este un medic extraordinar, de o omenie mai rar întâlnită, un profesionist desăvârșit, care este sigur de fiecare mișcare pe care o face. Această stare de calm mi s-a transmis și mie – m-am lăsat în voia lui Dumnezeu și pe mâinile de aur ale acestui medic.”

Boala cardiaca ischemică reprezintă principala cauză de deces prin infarct de miocard, fiind cea mai frecventă boală la adulţii peste 40 de ani. La originea acestei tulburări este ateroscleroza blocarea arterelor coronare cu colesterol. Sedentarismul, obezitatea, fumatul, hipertensiunea arterială, stresul dar și ereditatea cum a fost în cazul Vasilisei Șatalov sunt factorii care favorizează obstrucția vaselor.

Centrul Sănătatea Inimii Medpark oferă pacienților cardiaci acces la serviciile cardiologiei intervenţionale o ramură revoluționară a medicinii, care înglobează alternative minim invazive intervențiilor complicate pe cord deschis, iar avantajele ei sunt: lipsa durerilor și risc minim al complicațiilor intra- și postoperatorii, lipsa cicatricilor și recuperarea rapidă a pacientului.

Citește mai departe