Connect with us

Social

S-a stins din viata jurnalistul Constantin Partac

Presedintele Comisiei Nationale de Etica a Jurnalistului din Republica Moldova, jurnalistul Constatin Partac, in varsta de 56 de ani, s-a stins din viata in noaptea de 10 spre 11 iulie curent

Publicat

pe

Presedintele Comisiei Nationale de Etica a Jurnalistului din Republica Moldova, jurnalistul Constatin Partac, in varsta de 56 de ani, s-a stins din viata in noaptea de 10 spre 11 iulie curent.

O boala grea si indelungata l-a macinat fizic, a incercat sa il izoleze si sa il reduca la tacere. Totusi el a rezistat, s-a opus, nu i-a dat voie sa-l estompeze nici ca om si nici ca profesionist. Asa se explica si faptul ca in ultimele zile a acceptat propunerea Congresului Uniunii Jurnalistilor de a conduce Comisia Nationala de Etica profesionala pe care a inceput sa o exercite cu multa energie si responsabilitate.

Numele lui Constantin Partac a aparut sub foarte multe articole de presa, studii si analize de specialitate, eseuri pe teme actuale ale constructiei mass-media democratice.

Problema l-a preocupat in lucrarile teoretice de ultima vreme dar si in activitatea lui practica, atunci cand a indeplinit cu mult curaj si cu multa principialitate functia de director general al Televiziunii Nationale intre anii 1990-1994. Constantin Partac a fost artizanul si a pus bazele Institutiei Publice a Audiovizualului in situatia cand nu exista o lege speciala.

Principiile de care se guverna Constantin Partac vizau respectarea pluralismului politic, se bazau pe corectitudine si profesionalism, pe conceptul ca misiunea institutiei este sa apere interesul public si sa informeze corect si impartial despre actul guvernarii.

Cu siguranta, tot ce a facut, a scris si a promovat Constantin Partac constituie un patrimoniu inestimabil al breslei jurnalistice din Republica Moldova si nu numai, un exemplu de viata traita corect si cu demnitate.

Constatin Partac va fi inmormantat duminica, 13 iulie, la cimitirul din comuna Truseni. //REPORTER.MD

Citește mai departe
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Educație

Câți copii își doresc moldovenii și ce le stă în cale?

Publicat

pe

Anul trecut s-au născut cei mai puțini copii de când R. Moldova a obținut independența. În comparație cu 2016, anul trecut, s-au născut puțin peste 30 de mii – cu patru mii de copii mai puțin. Principalele două cauze ale fertilității scăzute sunt migrația, lipsa echilibrului dintre muncă și odihnă, potrivit lui Eduard Jongstra, Consilier Regional în domeniul Populației și Dezvoltării la Biroul Regional al UNFPA pentru Europa de Est și Asia Centrală.

Conform specialistului, dacă autoritățile ar investi direct în sporirea fertilității, ar irosi banii. Explicația este simplă. Rata fertilității depinde de mai mulți factori cum ar fi economia Moldovei sau forța de muncă. Mai mult, expertul menționează morbiditatea și mortalitatea afectează fertilitatea RM.

Morbiditatea înseamnă bolile care afectează capacitatea de muncă. În Moldova, există dovezi că cel puțin populația masculină adultă adoptă un stil de viață nesănătos. Și aceasta nu afectează doar durata vieții. Bărbații trăiesc cu 11 ani mai puțin decât femeile. Dar și incidența bolilor cronice și bolilor care conduc la dizabilitate este mai înaltă între adulții bărbați. Cu alte cuvinte, productivitatea pierdută din motivul bolii sau dizabilității este foarte înaltă”, a declarat Eduard Jongstra, Consilier Regional în domeniul Populației și Dezvoltării la Biroul Regional al UNFPA.

Tinerii ar putea avea copii, dar ei părăsesc țara, lasă părinții acasă, fără să contribuie la economia națională, cu excepția remitențelor. Moldova investește în educație, în sănătate și în tineri care cresc, apoi pleacă. Aceasta înseamnă că Moldova investește în persoane care pleacă peste hotare. Prin urmare, alte țări beneficiază de aceste investiții”, a menționat expertul.

„Oamenii decid singuri să aibă copii sau nu, iar aceasta se va baza pe un raționament, pe o evaluare clară. Există dovezi în toată lumea că orice cuplu ar dori să aibă trei copii, dar în Moldova această cifră este de 1.5 – 1.6 copii”, a declarat Jongstra, menționând că în 20 de ani, numărul populației în Moldova va fi mai mică decât este acum.

„Dacă ar avea loc un miracol economic în Moldova și ar apărea multe locuri bune de muncă, oportunități, atunci persoanele tinere nu ar părăsi Moldova sau s-ar întoarce. După cum se observă, tendința în țările occidentale este cumva împotriva migranților.

Consilierul Regional în domeniul Populației și Dezvoltării la Biroul Regional al UNFPA, întrebat despre ce i-ar spune președintelui Igor Dodon dacă ar fi la Congresul Familiei, a declarat că nu există motive reale pentru care biserica s-ar opune politicilor care facilitează ca familiile să aibă copii, dar și să lucreze. „Moldova are nevoie de forță de muncă pentru că economia nu este puternică. Femeile reprezintă jumătate din forța de muncă. De ce să le dai într-o parte, creând o mai mare dependență față de copiii pe care trebuie să-i hrănești și să-i educi?”, s-a întrebat retoric Eduard Jongstra.

Citește și „Congresul Mondial al Familiilor s-a încheiat. Ce zic participanții”

Conform expertului, doar Coreea de Sud și Portugalia ar fi mai jos decât Moldova, pe mapamondul fertilității. În Europa de Est, Moldova este ultima.

Eduard Jongstra menționează și cazul Coreei de Sud. „Rata de fertilitate în această țară este de 1.1 – 1.2 copii. Autoritățile au folosit peste 110 miliarde de dolari pe parcursul a 12 de ani ca să sporească fertilitatea. Părinții aveau exlusiv beneficii financiare, dar asta nu a funcționat. Apoi au extins aceste beneficii și au oferit concedii de maternitate și paternitate.  Au extins durata concediilor de maternitate și paternitate. Dar la jumătatea realizării acestei politici s-a dovedit că  nu funcționează nici aceasta. Astăzi sunt în a treia fază, unde au început să abordeze și alte aspecte ale domeniului acesta de fertilitate. Au adăugat îngrijirea copiilor în grădinițe. Copilul pleacă dimineața la ora 6 și se întoarce acasă la ora 8 seara. Interacțiunea cu părinții este de o oră pe zi, apoi copilul doarme, iar dimineața iarăși se duce la grădiniță. Imaginați-vă impactul când copilul va fi adult. Ce așteptări va avea el de la familie?”, se întreabă expertul.

Astăzi, pe glob trăiesc 7,6 miliarde de oameni. Zilnic se nasc câte 300 000 de copii, majoritatea în țările mai sărace din Africa Subsahariană.

Citește mai departe

Sănătate

Cum poți să-ți schimbi medicul de familie

Publicat

pe

De către

Medicul de familie asigură asistența medicală și socială tuturor pacienților indiferent de vârstă, sex sau patologie și reprezintă legătura dintre comunitate și sistemul național de sănătate. Medicul de familie abordează pacientul atât în condiții de sănătate, cât si în condiții de boală; are rolul de a supraveghea și menține starea optimă de sănătate și de a promova un stil de viață sănătos, de a depista o boală cronică în faza incipientă și de a preveni și trata complicațiile unei afecțiuni.

Ce ne facem însă atunci când medicul de familie este departe de locul nostru de trai, sau din anumite considerente personale dorim să mergem la alt medic de familie?

Pe site-ul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (cnam.md) găsim un articol în care sunt descriși pașii pe care trebuie să-i faci atunci când decizi să-ți schimbi medicul de familie:

  1. Adresaţi-vă medicului de familie ales, pentru a obţine acordul de a vă înscrie pe lista sa;
  2. Completaţi un model de cerere, pe care-l găsiți pe site;
  3. Depuneţi cererea la medicul de familie, dacă vă înregistraţi pentru prima dată sau schimbaţi medicul în cadrul aceleiaşi instituţii medicale;
  4. În 10 zile, instituţia medicală vă va informa despre înregistrarea pe lista medicului;
  5. Pentru schimbarea medicului de familie într-o altă instituţie medicală, depuneţi personal cererea la serviciile de relaţii cu beneficiarii ale CNAM, care se află în cadrul agenţiilor teritoriale ale companiei, în fostele centre ale medicilor de familie ori în spitalele raionale. În maximum 10 zile, reprezentanţii Serviciului de relaţii cu beneficiarii al CNAM vă va informa despre modificarea datelor în sistemul informaţional în ceea ce priveşte înregistrarea pe lista medicului.
  6. Accesaţi rubrica „Verificarea înregistrării la medicul de familie” de pe site-ul cnam.md, pentru a verifica la ce medic de familie sunteţi înregistrat.
Citește mai departe

Educație

Guvernul vrea model lituanian de alimentație a copiilor și elevilor. Cum funcționează acesta

Publicat

pe

Guvernul intenționează să implementeze un model modern de organizare a alimentației în instituțiile educaționale și dorește să preia cele mai bune practici internaționale în acest domeniu.

Actualul sistem de alimentație în școli și grădinițe din țara noastră este depășit și se confruntă cu mai multe probleme. Între acestea – lipsa personalului calificat, salariile mici, procesul anevoios și ineficient de achiziții, utilajul învechit, cheltuieli neargumentate și utilizarea ineficientă a banilor publici. În opinia specialiștilor, aceste probleme pot fi depășite prin implementarea unui concept modern de organizare a alimentației în instituțiile educaționale, iar modelul lituanian ar putea fi un exemplu în acest sens. Acesta se bazează pe externalizarea serviciilor, fapt ce asigură mai multă eficiență în administrarea resurselor și contribuie la îmbunătățirea calității alimentației. De asemenea, este implementat un sistem informațional, care oferă părinților posibilitatea să monitorizeze online alimentarea copiilor. În funcție de mărimea instituției, bucatele pot fi pregătite pe loc sau furnizate de compania de catering. Sunt optimizate și cheltuielile de logistică și achiziție.

În urma discuțiilor, prim-ministrul a dispus crearea unui grup de lucru cu participarea reprezentanților Ministerului Educației Culturii și Cercetării, Ministerului Finanțelor și ai companiei lituaniene pentru a efectua o analiză detaliată a costurilor și a elabora un proiect privind pilotarea noului model de organizare a alimentației în instituțiile educaționale în unul din raioanele țării.

Posibilitățile de reorganizare și îmbunătățire a alimentației copiilor și elevilor în școli și grădinițe au fost examinate, astăzi, la întrevederea Prim-ministrul Pavel Filip cu reprezentantul unei companii din Lituania. Aceasta are o experiență de peste 15 ani în domeniu și asigură, în prezent, alimentația publică în mai multe instituții educaționale din țările Baltice și din Ucraina.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com