Rusia recunoaşte că a fost detectată poluare radioactivă cu ruteniu-106 pe teritoriul său. Nu dezvăluie însă sursa

Agenţia rusă de meteorologie Rosgidromet a recunoscut luni că o concentraţie ‘extrem de ridicată’ de ruteniu-106 a fost detectată la sfârşitul lunii septembrie în mai multe regiuni ale Rusiei, relatează France Presse, citată de Agerpres. Se confirmă, astfel, rapoartele mai multor reţele europene de supraveghere a radioactivităţii

Radio-izotopul Ru-106 a fost detectat de staţiile de observare din Argaiash şi Novogorny’ între 25 septembrie şi 1 octombrie, precizează Rosgidromet într-un comunicat.

Nivelul cel mai ridicat a fost înregistrat la staţia din Argaiash, localitate situată în apropiere de Celiabinsk, în sudul Munţilor Urali, unde a fost detectată ‘o concentraţie extrem de ridicată’ de ruteniu-106, ‘depăşind de 986 de ori’ concentraţiile înregistrate în lunile precedente.

Rosgidromet nu a oferit niciun indiciu despre sursa potenţială de poluare.

Argaiash este situat la 30 de kilometri de complexul nuclear Maiak, afectat în 1957 de unul dintre cele mai grave accidente nucleare din istorie.

Maiak este azi o uzină de retratare a combustibilului nuclear folosit.

Agenţia rusă precizează că ruteniu-106 a fost ulterior detectat în Tatarstan şi apoi în sudul Rusiei, înainte să apară, din 29 septembrie, ‘în toate ţările europene, începând cu Italia şi spre nordul Europei’.

La sfârşitul lunii septembrie, mai multe reţele europene de supraveghere a radioactivităţii au detectat ruteniu-106 în atmosferă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.