Rusia, obligată de CEDO să plătească 53 mii euro pentru mama unui tânăr omorât într-o unitate paramilitară din Transnistria

CEDO a obligat Rusia să plătească 53 mii de euro pentru mama lui Alexandru Stomatii, un tânăr care a fost încorporat forțat și omorât într-o unitate paramilitară ilegală din regiunea transnistreană.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a emis pe 18 septembrie o hotărâre prin care a constatat că Federația Rusă a încălcat art. 2 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului privind dreptul la viață.

Hotărârea CEDO reprezintă încă o confirmare a realităților dure cu care se confruntă tinerii înrolați în așa numita „armată transnistreană”. Tinerii care refuză să servească un regim ilegal sunt vânați și persecutați de administrația regiunii, iar autoritățile din Moldova sunt indiferente față de această problemă care se repetă de peste 25 de ani.

Codul Penal al Republicii Moldova incriminează organizarea unei formațiuni paramilitare ilegale sau participarea la ea.

În ultimii 10 ani, Promo-LEX a identificat mai multe cazuri de deces în „armata transnistreană”.

Potrivit unui Raport Promo-LEX, tinerii care evită înrolarea în așa numita „armată transnistreană” sunt amendați cu până la 1.700 de euro sau primesc până la doi ani de închisoare. În istoria Moldovei nu există nicio sentință de condamnare pentru înrolarea forțată a tinerilor în regiunea transnistreană.

Forțele armate din regiunea transnistreană întrunesc aproximativ 5 mii de persoane (armata națională a Moldovei dispune de un efectiv de aproximativ 6 mii de persoane), distribuite în 4 brigăzi de infanterie (Râbnița, Dubăsari, Tiraspol și Bender); o brigadă cu destinație specială; batalion de tancuri, dotat cu 20 mașini de luptă; 18 sisteme de lansare a rachetelor de tip „Grad” și mai puțin de o sută de piese de artilerie.

În 2009, Stomatii a fost încorporat forțat în structurile paramilitare ilegale din regiunea transnistreană, iar în 2010 acesta a fost omorât. Autoritățile ruse nu au răspuns la solicitările mamei sale, iar cele moldovenești au suspendat procedurile pe motiv că nu a fost identificat pe nimeni care ar putea fi acuzat de omor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare