Rusia înăsprește condițiile de examinare pentru migranți

Examenul pentru migranții care vor să rămână în Rusia va fi mai dificil. Primul exemplu de test mai complicat la limba rusă, istorie și bazele legislației pentru migranții care vor să primească permis de ședere ori lucru în Federația Rusă a fost elaborat. Despre aceasta a comunicat prorectorul pentru studenții străini ai Universității “Prietenia Popoarelor”, Angela Doljikova, notează TASS cu referire la publicația Izvestia.

Potrivit acesteia, în textele de istorie și bazele dreptului au apărut câte 5 noi întrebări, răspunsurile la care străinii trebuie să le scrie singuri. Minimul de lexic pentru cei care vor nu doar să lucreze în Federația Rusă, dar să rămână cu traiul, la fel va fi majorat la 1250 de cuvinte, în timp ce pentru lucrători limita rămâne aceeași – 950 de cuvinte în limba rusă. Se preconizează ca noile teste să fie deja susținute de migranți cu începere din 1 iulie curent.

În prezent, condițiile pentru a primi patenta, permisul de ședere și permisul de ședere temporară pentru străini sunt la fel. “Nu putem să echivalăm aceste categorii de oameni, pentru că scopul fiecărui străin este diferit și deci, nivelul de adaptare și nivelul de cunoaștere a limbii diferențiază. La moment, diferența constă doar în procentele de promovare a examenelor. Pentru cei care vor să primească patente sau permis de ședere temporară, pragul de promovare este de 60%, iar pentru cei care aplică pentru permis de ședere – 75%”, a notat Doljikova.

Examenul avansat pentru migranți va consta din două părți – comun, format din 20 de întrebări cu variante de răspuns, și adăugător – pentru cei care vor să aplice pentru rezidență. În a doua parte a testului, trei întrebări obligatoriu vor fi dedicate istoriei secolelor IX – XX a Rusiei, iar în cele două sarcini rămase, străinii trebuie să demonstreze cunoașterea istoriei recente a Rusiei. Astfel, spre exemplu, migranților li se propune să răspundă la întrebarea, ce republică a fost anexată la Rusia în martie 2014 sau denumirea documentului care a fost adoptat în Rusia la 12 iunie 1990, precum și altele.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.