Rusia explică motivul embargo-ului impus la conservele moldovenești

Serviciul sanitar rus Rospotrebnadzor anunță în această dimineață motivele restricțiilor de import la conservele de fructe și legume din Republica Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al autorităților de la Moscova, măsura a fost istituită ca urma a încălcării de către partea moldovenească a “legislaţiei ruseşti privind protecţia consumatorilor”. Totodată, producătorii moldoveni nu ar respecta normele de marcare şi identificare a producției, iar greutatea indicată pe ambalaj nu фк corespunde realităţii.

Începând cu 18 iulie, Rusia a interzis importul conservelor de legume și fructe din Republica Moldova. Rospotrebnadzor a explicat că decizia a fost luată în legătură cu încălcările “cerințelor legislative ruse pentru protecția consumatorilor”.

Cu o zi înaninte, Rusia a anunțat că interzice începând cu 21 iulie importurile de fructe din Republica Moldova. Serviciul fitosanitar rus Rosselhoznadzor anunța că restricțiile au fost impuse ca urmare a depistării în mai multe loturi de fructe a insectelor dăunătoare. Restricțiile se referă la livrările de mere, pere, gutuie, caise, vişine, cireşe, nectarine, piersici şi prune proaspete. Mai mult, Rusia a interzis introducerea acestor produse în bagajul de mână sau în bagajul de pasageri.

Autoritățile de la Chișinău au decis intensificarea dialogului cu Uniunea Europeană privind punerea în aplicare a Acodrului de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător după ce Federația Rusă a anunțat restricțiile de import a fructelor moldovenești. Decizia a fost luată vineri la şedinţa de lucru prezidată de prim-ministrul Leancă pe marginea anunțului făcut de partea rusă.

Autoritățile de la Moscova au declarat anterior că vor lua măsuri în relațiile comerciale cu Republica Moldova după ce Parlamentul de la Chișinău a ratificat Acordul de Asociere cu UE. Menționăm că în prezent este în vigoare embargoul impus de Federația Rusă la vinurile din Republica Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.