Rusia, condamnată la CEDO. Cinci polițiști moldoveni au fost reținuți și maltratați la Tiraspol

Federația Rusă a fost condamnată astăzi de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cazul grupului celor cinci foști ofițeri de poliție: Stefan Mîngîr, Vitalii Vasilev, Igor Dațco, Constantin Condrea și Alexandru Pohilă.

Cei cinci au fost reținuți  în 2006 de așa numitele forțe de secrete din regiunea transnistreană, maltratați în închisoare și forţaţi să declare că la Tiraspol ar fi avut misiunea de a răpi politicieni din stânga Nistrului.

La 14 iunie 2006 reclamanţii Mangîr şi Vasiliev au fost arestaţi de serviciile secrete  din regiunea transnistreană în timp ce efectuau o acţiune de investigaţie în or. Tiraspol.

În timpul reţinerii aceştia au reuşit să-şi contacteze colegii de la sectorul de poliţie din or. Bender. Reclamanţii Daţco, Condrea şi Pohilă, s-au deplasat la faţa locului ca să clarifice situaţia colegilor fiind şi ei la rândul lor arestaţi de către serviciile secrete ale așa-zisei rmn.

Reclamanţii au fost ulterior plasaţi în izolatorul de detenţie preventivă Tiraspol.

La 17 iunie 2006 reclamanţii Pohilă, Daţco şi Vasiliev au fost eliberaţi fără o învinuire formală şi fără nicio explicaţie pentru arestul lor.

La 18 iunie 2006 reclamantul Mangîr a fost bătut şi injectat cu o substanţă necunoscută în urma căreia a rămas inconştient timp de 4 zile. La 20 iunie 2006 Judecătoria or. Tiraspol a emis un mandat de arest pe numele reclamantului Mangîr pentru un termen de 30 zile.

La 23 iunie 2006 reclamanţii Mangîr şi Condrea au fost eliberaţi, după ce autorităţile ruse ar fi oferit garanţii că autorităţile moldovene nu vor mai „răpi persoane” din stânga Nistrului.

Reclamanţii au fost deţinuţi în condiţii inumane, iar în timpul audierilor aceştia erau maltrataţi şi forţaţi să declare că la Tiraspol ar fi avut misiunea de a răpi politicieni din stânga Nistrului.

Curtea a stabilit că Republica Moldova şi-a îndeplinit obligaţiile pozitive în privinţa drepturile reclamanţilor protejate de Convenţie. Prin urmare, violările drepturilor reclamanţilor nu sunt imputabile Republicii Moldova.

În acelaşi timp, în virtutea suportului său economic, politic şi militar continuu pentru așa numita rmn, fără de care ultima nu ar putea supravieţui, Rusia este responsabilă pentru violările drepturilor reclamanţilor.

Curtea a constatat violarea de către Federaţia Rusă a dreptului reclamanţilor la a nu fi supuşi relelor tratamente şi condiţiilor inumane şi degradante (Art. 3), dreptului la libertate şi siguranţă (art. 5) şi dreptului la un remediu eficient (Art. 13). Curtea a obligat Federaţia Rusă să ofere reclamanţilor compensaţii în mărime de 25 000 euro pentru reclamantul Mangîr, 20 000 euro pentru reclamantul Condrea, şi câte 15 000 euro pentru ceilalţi trei reclamanţi, în total 90 000 euro, plus 3 000euro cheltuieli de asistenţă juridică”.

Pe parcursul celor 12 ani cât a durat procedura în faţa Curţii Europene reclamanţii au fost reprezentaţi de către avocaţii Alexandru Tănase, Janeta Hanganu şi Andrei Bivol.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare