Rusia a achitat toată datoria externă moştenită de la URSS

Rusia a anunţat luni că a încheiat reglarea datoriei publice externe moştenite din epoca sovietică, achitând 125,2 milioane de dolari Bosniei Herţegovina, scrie Ria Novosti.

Federaţia Rusă a reglat, pe 8 august 2017, datoria către Bosnia Herţegovina. Bosnia Herţegovina era ultimul stat creditor străin al fostei URSS cu care datoria nu fusese reglată”, a anunţat Ministerul rus de Finanţe într-un comunicat.

Datoria față de Bosnia și Herțegovina a apărut în legătură cu faptul că Rusia a recunoscut responsabilitatea pentru datoriile URSS față de fosta Iugoslavie. Cu alte foste republici iugoslave (Croația, Serbia, Muntenegru, Macedonia și Slovenia), Moscova s-a răsplătit în 2011-2016.

În 1993, Rusia și-a asumat obligațiile fostelor republici sovietice pentru datoria externă. În schimb, acestea s-au dezis de cota ce le revenea lor în activele externe ale URSS.

În 2006, Moscova, înainte de termen, a rambursat datoria Uniunii Sovietice către Clubul de creditori din Paris. În total, au fost plătite 23,7 miliarde de dolari.

În 2013, Rusia a plătit datoria sovietică către Cehia, Finlanda și Muntenegru – plătind în total de 3,65 miliarde de dolari.

În 2015, a fost plătită în totalitate datoria sovietică către China în valoare de 400,9 milioane franci elvețieni.

În 2016, Rusia a rambursat datoria către Kuweit în valoare de 1,1 miliarde de dolari, iar în februarie 2017, Moscova a plătit Macedoniei 60,6 milioane de dolari.

La căderea URSS, care acumulase o datorie externă de aproximativ 70 de miliarde de dolari, Rusia şi-a asumat responsabilitatea de a achita suma. Deşi a intrat în default în 1998, Rusia a reuşit să înceapă să plătească datoria sovietică în anii 2000, când preţul petrolului era mare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.